tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Tip: Stedelijk Museum Amsterdam

with 2 comments

In het Stedelijk Museum Amsterdam zijn een drietal tentoonstellingen te zien die absoluut de moeite van een bezoek waard zijn. Ik begon bij Bruce Nauman – met wiens werk ik kennis maakte toen ik zeventien was. Dat veroorzaakte bij mij wat weemoed naar die tijd, waarin video’s zo nieuw waren, dat ze het exclusieve domein van de kunstenaar leken. Het beroemde ‘Bouncing balls’ was niet te zien; waarschijnlijk te controversieel voor deze tijd.

Daarna raakte ik verzeild in een erg leuke – hier en daar nostalgisch stemmende – tentoonstelling vol stoelen en ander meubilair (design). De Thonet-stoel had de hoofdrol, en erg euk was een zaal met meubilair en speelgoed voor kinderen.

Ik maakte mijn bezoek af met een rondgang door de drukbezochte zalen vol schilderijen van de Surinaamse School. De afwisseling in genres maakt deze tentoonstelling erg onderhoudend en bijzonder. Ik betrapte mezelf er wel op dat ik voor wat mijn voorkeur betrof vrij dicht bleef bij het soort werk dat ik al uit de westerse kunst ken. Dus een mooie eye opener.

Ga vooral nú kijken, want de tentoonstelling van de Surinaamse School is nog maar tot en met 11 juli te zien! Dat zal wel de reden zijn geweest dat het relatief druk was in de zalen: hij is bijna voorbij. Dus gá, nu het nog kan! Dan kom je ook dit schilderij tegen van Soeki Irodikromo, helaas vorig jaar overleden.

Written by Ted

8 juli 2021 bij 16:39

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Zocht op bouncing balls. They are back. Humor. https://vimeo.com/95381373

    hansgug

    9 juli 2021 at 01:17


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: