tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Wat is kunst? – ‘Wat.een.chaos’

with one comment

‘Wat is kunst?’ werd goed ontvangen. Het werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse-prijs en kreeg fraaie recensies. Niet iedereen is het daar mee eens. Zo is Flavie Lindeman in haar recente bespreking van het boek op Pluizer.be bepaald niet enthousiast. Ze deelt één ster uit en doet dat niet omdat ze het boek niet goed vond, maar omdat ze zich niet kan vinden in de vormgeving. Eén ster is dan wel heel erg streng, dus ik laat haar graag zelf uiteenzetten waarom ze het boek zo extreem slecht vindt. Ik beperk met tot het gedeelte waarin ze haar kritiek uit; het andere deel staan op pluizer.be.

‘Wat. een. chaos.

De zoektocht vervalt in een geharrewar van bedenkingen die in doorlopende stukken tekst zijn geschreven. Het is daarbij ook duidelijk dat Ted van Lieshout het boek zelf heeft vormgegeven: de layout is afleidend, schreeuwerig en vaak zelfs ronduit lelijk. Er wordt per dubbele pagina gewisseld in lettergroottes om de tekst die langer is dan op de vorige pagina er toch maar op te kunnen passen. Teksten springen over de pagina’s heen, zonder onderbreking, tussentitels of kaderstukjes. Interlinies, letterypes en uitlijning worden kris-kras door elkaar gebruikt. Je krijgt nergens vat op de structuur van zijn denken. Als het de bedoeling was om één lange gedachtenstroom te zijn, dan had ook die piste visueel beter kunnen zijn uitgedacht of uitgewerkt. Voortdurend dacht ik bij het lezen: oh, wat jammer! Zo zo jammer, want het is oprecht interessant!

Dit boek maakt pijnlijk duidelijk waarom grafische vormgeving zo’n belangrijke schakel is bij het schrijven. Het boek heeft een enorm potentieel — de dromerigheid, de uitgebreidheid van Ted van Lieshouts kennis over kunst en cultuur, de onbevattelijkheid van het concept kunst … — maar het verliest al haar kracht door dat soort onnauwkeurigheden.

Ook layouts ontwerpen is (een) kunst. Eentje die Ted van Lieshout blijkbaar nog niet helemaal onder de knie heeft. Jammer.’

Ik ben wel enigszins geamuseerd door de kritiek van Flavie, omdat eruit blijkt dat ze mijn achtergrond niet kent. Ik ben gediplomeerd grafisch vormgever, dus ik weet best hoe het moet, maar zoals kunstenaars wel vaker doen, kies ik niet de bekende weg, maar die van mezelf. Mijn eigen vormtaal.

Het is fijn dat Flavie me aanleiding geeft om dit eens te zeggen: al mijn boeken geef ik zelf vorm en dat biedt mij de gelegenheid om af te wijken van wat men gewend is. Het zal menigeen zijn opgevallen dat ik vaak met de vormgeving speel. Dat kan ik doen omdat de auteur, illustrator en vormgever één en dezelfde persoon zijn. Ik onderzoek de mogelijkheden die er zijn om tot een eenheid te komen die niet mogelijk is als de makers van een boek uit verschillende personen bestaat.

Dat Flavie denkt dat ik daar niet over nadenk, is dus een misvatting, maar het blijft natuurlijk haar goed recht om mijn werk af te wijzen.

Written by Ted

10 juli 2021 bij 14:42

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Wat de boer niet kent, dat vreet ie niet…?

    booxalivedotnl

    10 juli 2021 at 16:34


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: