tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De Kinderboekenweek is op stoom

leave a comment »

De Kinderboekenweek is lekker op stoom en zoals vrijwel elk jaar onderdrukt mijn lichaam de kuchjes en de koutjes die altijd opkomen met de intrede van de herfst. Mijn lijf weet op de een of andere manier dat als de optredens voorbij zijn er pas tijd is om een paar daagjes in te storten. Die dagen heeft mijn stem dan ook nodig, want ik schreeuw me wat af tijdens de Kinderboekenweek. Ik houd van enthousiaste kinderen, dus ik zweep ze op en moet dan toch boven hun geschreeuw en gegil en gekrijs uit zien te komen. Zonder microfoon, want meestal is die er niet.

Ik was op een school waar de kinderen flink veel lol hadden tijdens mijn optreden en dat lieten horen. De juf greep voortdurend in en maande bozig tot kalmte en vingeropsteken. Ik had ontzettend veel zin om te zeggen: ‘Juf, laat de kinderen maar, over een uurtje moeten ze weer stil zijn.’ Maar ik deed het niet. Vroeger deed ik dat wel, maar werd dan meestal flink gestraft. Niet door de juf, maar door de kinderen, die in mijn opmerking een uitnodiging zagen om helemáál los te gaan en dan zat de juf er voldaan bij te kijken met haar armen over elkaar en een blik van: en zie nou maar zelf hoe je ze stil krijgt! En dat kreeg ik dan natuurlijk niet.

Als het heel erg rumoerig is in de klas, dim ik zelf in de hoop dat de kinderen het ook doen, maar zo lang ik het trek, ga ik door. Op een best aanstellerige manier. Het is nergens voor nodig, maar ik vind het toch leuk om de kinderen te laten beseffen dat ik ouder ben dan hun opa en dan huppel ik door de klas, waar de kinderen vol ontzag naar kijken, want hun opa huppelt nóóit. In het echte leven vindt men mij onderhand een ouwe zak, maar de kinderen vinden mij cool en knap als ik om complimentjes bedel. En als ik wil dat ze geloven dat ik 34 ben, dan werken ze van harte mee – Zo hebben we er allemaal wat aan.

Vandaag naar Kerkdriel met Philip Hopman, waar we in onze overall en op rode laarzen peuters en kleuters gaan vermaken. Zaterdag doen we dat in Culemborg en zondag eerst in Naarden en in de middag in Zeist.

Written by Ted

8 oktober 2021 bij 05:59

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: