tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De Top 100 Pabo

with 8 comments

De ‘Grote Vriendelijke 100’ (de 100 favoriete titels van kinder- en jeugdboekenliefhebbers), georganiseerd door de Grote Vriendelijke Podcast in samenwerking met Hebban.nl, was nog schokkender dan ik had ingeschat. Zo goed als alles wat ik voorspelde kwam uit – check zelf maar. Wat ik niet verwacht had, was dat bijna alle grote en vertrouwde namen van de afgelopen decennia door de liefhebbers zijn weggevaagd. Geen enkele titel van Joke van Leeuwen, Imme Dros, Toon Tellegen, Wim Hofman, Sjoerd Kuyper, Bart Moeyaert, Anne Provoost, Martha Heesen, Daan Remmerts de Vries, Harm de Jonge, Hans Hagen, Bibi Dumon Tak, Peter van Gestel en anderen haalde de lijst. Dat behoeft dan toch enige relativering. Gelukkig is er is ook een Pabo Top 100 samengesteld, op initiatief van Rob van de Sande, en die ziet er heel anders uit, al zijn er natuurlijk genoeg boeken die op beide lijsten staan: https://www.frappantefragmenten.nl/top100-pabo/. Daarbij moet wel gezegd worden dat de lijst is samengesteld op basis van de keuze van kinderboekenmakers.

Written by Ted

30 november 2021 bij 09:19

Geplaatst in Diversen

8 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik ben blij dat deze lijst er is!
  Ik las laatst dat je je kinderen niet de boeken moet geven die je zelf gelezen hebt als kind. Dat geldt voor mijn generatie (ik ben 65+), maar niet voor de generatie van mijn kinderen. Toen ik jong was werd er nog erg weinig voor kinderen geschreven en waren er maar een paar goede kinderboekenschrijvers, maar de boeken die mijn kinderen lazen kunnen voor een groot deel in deze tijd nog steeds mee en ook een groot deel van die boeken staat op deze pabolijst. Ik denk dat het belangrijk is om je kinderen vanaf heel jong al goede boeken te geven/voor te lezen, kinderliteratuur, zodat ze niet (alleen) de boeken van de andere lijst gaan lezen.
  Ik las alles dat er in de kinderafdeling van de bibliotheek in onze buurt stond. Maar dat was niet heel veel en er was zeker weinig kinderliteratuur. Ik moest met 11 naar de ‘grote mensen afdeling’, maar nu kan het zoveel beter. Er zijn zelfs fantastische jeugdboeken voor kinderen tot 100. Ik lees ze graag.

  Anke

  30 november 2021 at 11:31

  • De kwaliteit van kinderboeken van nu is beter dan die van vroeger. Dat komt niet zozeer doordat de schrijvers beter zijn, maar de redacteuren! 🙂 Vroeger kwam het voor dat kinderboeken helemáál niet geredigeerd werden!

   Ted

   30 november 2021 at 12:12

 2. Doe je nu niet hetzelfde wat je eerder Bas Maliepaard verweet, namelijk het belang van deze lijst groter maken dan het is?

  Ik heb meegedaan met stemmen. Ik heb de boeken gekozen die het meest in mijn hart zitten, voor zover dat kan met een maximum van 5 (Krassen in het tafelblad, Ronja de roversdochter, Dit is alles, Een mond vol dons en Gebr.). Allerlei prachtige boeken heb ik niet gekozen, hoewel ik zou willen dat meer mensen ze zouden kennen (Fenna van Veronica Hazelhoff, Matabia van Marion Bloem, Verse bekken van Anne Vegter en Geerten ten Bosch, Vertrektijd van Truus Matti, De avonturen van Lena lena van Harriët van Reek, Laat een boodschap achter in het zand van Bibi Dumon Tak…). Maar dat zijn toch niet de boeken die mij het allerdierbaarst zijn. Je moet dansen op mijn graf is misschien een beter boek dan Dit is alles, maar Cordelia voelde als een vriendin en ik heb zo om haar gehuild. Marian en Soof draag ik al vanaf mijn tiende met mij mee en met elke ontwikkeling in mezelf leerde ik weer iets van hen kennen wat ik eerder niet had gezien. Het was geen recensentenlijst, geen leerkrachtenlijst, geen leesbevorderingslijst, geen literatuurlijst. Het was een lijst van favorieten. Twee van mijn vijf stonden in de 100, de andere drie niet, en ik heb helemaal niet het gevoel dat mijn keuze er niet toe doet. Het is gewoon een lijst van boeken die mensen om wat voor reden dan ook sterk geraakt hebben. Wat is daar precies schokkend aan?

  Sammie

  30 november 2021 at 20:01

  • Ik geloof niet dat ik er op in moet gaan, Sammie. Je openingszin dwingt me in een soort verdediging, terwijl ik meen dat ik Maliepaard niet iets verweet en zelf ook niets doe dat verwijtbaar is. Ik geef alleen aan, ter relativering, dat er ook een andere lijst mogelijk is. Ik laat het hierbij.

   Ted

   30 november 2021 at 20:07

   • Ik ben fan van je werk en geïnteresseerd in wat je te zeggen hebt, en daarom vind ik het erg jammer dat je op vrijwel elke reactie die ik ooit op je blog heb gegeven op een afwijzende manier hebt gereageerd.

    Eerlijk gezegd komt een favoriete lijst van lezers afdoen als ‘schokkend’ op mij behoorlijk schofferend over. Zo scherp had ik het nog niet geformuleerd omdat ik benieuwd was waarom je dit deed en er daarom een vraag over stelde. Maar om redenen die ik oprecht niet begrijp, is mijn eerste zin blijkbaar al voldoende reden om die vraag te negeren.

    Sammie

    1 december 2021 at 07:28

    • Sommige mensen hebben de gave om hun vragen zo te formuleren dat je stekels er recht overeind van gaan staan. Dat deed je opmerking bij mij, en nu blijkt waarom: je vond mij eigenlijk schofferend, maar verpakte dat in een retorische vraag. Misschien is het in het verleden ook zo gegaan: dat je kritiek had, die niet uitsprak, maar verborg achter een voor mij irritante opmerking of boodschap.

     Ted

     1 december 2021 at 07:58

     • Ik denk dat je gewoon niet zo goed tegen kritiek kunt en dat alle lof over je werk je naar het hoofd gestegen is. Ik stop met het volgen van je blog, dat lijkt me voor ons allebei prettiger.

      Sammie

      1 december 2021 at 18:00

      • Een van de moeilijkste dingen van een weblog is dat je je kritiek, standjes, reprimandes, terechtwijzingen en correcties moet laten welgevallen van mensen die je niet kent. Ik ga daar niet altijd even makkelijk, sympathiek en sportief mee om.

       Ted

       2 december 2021 at 06:04


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: