tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

‘Als je effe nou je mond houdt!’

leave a comment »

Als er nog twijfel was of vrouwen al dan niet serieus genomen worden door mannen in vereniging, dan neemt het programma ‘Vandaag Inside’ die twijfel wel weg. Derksen reageerde daarin op de ophef die ontstaan is nadat hij een dag eerder bekende een kaars bij een vrouw naar binnen te hebben gestoken. De setting maakte meteen duidelijk wat we konden verwachten: vier mannen zaten aan tafel, als een soort rechtbank, gesecondeerd door een vijfde man aan de telefoon (een advocaat!), en een vrouw zat een treetje lager – niet aan de bar, zoals de advocaat dacht (raar was dat hij haar niet kon zien maar kennelijk wel wist dat ze niet aan tafel genood was) – maar apart, op een soort beklaagdenbankje, die in haar eentje op moest boksen tegen het herentribunaal.

De mannen, apart en in gezamenlijkheid, probeerden de vrouw de mond te snoeren of te kleineren, en de mannenovermacht zorgde er dan ook voor dat Yesim Candan zich op geen enkele wijze gesteund voelde. Door he-le-maal niemand. Het was gênant om te zien hoe respectloos er met haar werd omgegaan.

Dan inhoudelijk.

Derksen krabbelde terug na zijn bekentenis van een dag eerder; hij bleek het verschil niet te weten tussen ‘erin’ en ‘ertussen’. Iedereen aan tafel had begrepen dat hij bedoelde dat hij een kaars bij de dame naar binnen had gebracht, getuige de grap van de honkbalknuppel, en hij corrigeerde dat toen niet. De dag erna beweerde hij ineens dat hij een kaars tussen haar benen had gezet, wat ongeloofwaardig was, want waarom zou je zo’n slap verhaal na vijftig jaar nog weten, laat staan opdissen en er je schaamte over uitspreken?

Om het vergrijp te bagatelliseren kwam een advocaat telefonisch vertellen over de tijdgeest van vijftig jaar geleden. Hij was te jong om die tijdgeest te hebben meegemaakt; ik niet: ik weet heel goed dat het toen echt niet acceptabel was om een bewusteloze vrouw te penetreren met een kaars.

Er is een significant verschil met de andere seksueel overschrijdend gedragzaken van de afgelopen tijd: in die gevallen ging het om beschuldigingen die (nog) niet hebben geleid tot schuldigverklaringen; in het geval van Derksen gaat het om een bekentenis van – op zijn minst – seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij zou tot die bekentenis zijn gekomen om Johnny de Mol te verdedigen. En daar zit een pikant detail: het programma waarin Derksen zit, wordt geproduceerd door het De Mol imperium! Dat brengt De Mol in een lastig parket. Als John de Mol nu niets doet, wekt hij de indruk dat hij zulk soort gedrag tolereert, en dus ook afkeurenswaardig gedrag in eigen gelederen. Doet hij wel iets, maar niet adequaat, dan kan dat worden uitgelegd als een poging om het eigen straatje schoon te vegen.

Written by Ted

28 april 2022 bij 07:02

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: