tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Afvalbakje

leave a comment »

Kunst wil maatschappelijke kwesties duiden en vooral: nuanceren. Maar heeft het die functie nog? De laatste tijd is kunst vooral in het nieuws als iemand in de sector zich grensoverschrijdend heeft gedragen. Seksueel, welteverstaan, want de kunsten hóren grensoverschrijdend te zijn, maar kunstenaars dan weer niet. Zij hoeven geen brave mensen te zijn die altijd binnen de lijntjes kleuren, maar ze moeten wel functioneren binnen een vals kader van ongeschreven wetten. Wat ik daarmee bedoel laat zich misschien het best schetsen aan de hand van een voorbeeld: als een filmster zich te buiten gaat aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, boycotten we zijn films; als de directeur van een autofabriek op hetzelfde betrapt wordt, boycotten we zijn auto’s niet. Dat heeft te maken met de praktische kamt ervan. We kunnen heel goed leven zonder de films van X, maar we willen niet leven zonder de auto’s van Y.

Onze verontwaardiging mag niet ten koste gaan van ons gemak. – Kijk maar naar de kwestie Derksen. Hij gaf toe een vrouw te hebben verkracht met een kaars. Ruim voldoende om hem te cancellen volgens de regels van de tijd. Maar dat gebeurde uiteindelijk niet omdat hij in een tv-programma zit dat we op de buis willen houden. En dus mocht hij blijven. We vinden altijd wel een excuus: het was geen verkrachting maar aanranding.

Ik zag gisteren in RTL Boulevard een gebroken Danny de Munk. Hij is publiekelijk beschuldigd van overspel en zit al maanden thuis. Hij is niet veroordeeld, maar wel vreemdgegaan, “de immorele ploert!”. We missen hem verder niet als hij verdwijnt, en dus kan hij makkelijk in de ban. Dat kost ons niks. We luisteren wel naar een andere zanger. De directeur van de luchtvaartmaatschappij is ook vreemd geweest, maar we willen graag blijven vliegen en dus richten we onze pijlen liever op een genre waar we wel zonder denken te kunnen: de kunsten.

Is dat de nieuwe functie van kunst: het afvalbakje van de maatschappij? Wie een “immorele” kwestie wil aankaarten zoekt het in de kunsten, want dat kost ons de minste pijn. Maar de functie van kunst dan? Het nuanceren van dat soort kwesties? Daar is steeds minder belangstelling voor, ‘want,’ roepen de media, ‘de kunsten zijn al zo vaak in het nieuws’!

Written by Ted

1 juli 2022 bij 05:36

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: