tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Zieke geest

with 2 comments

Ik werd gewezen op een bericht op Twitter naar aanleiding van mijn boek ‘Beitelaar’, waarin ik een ‘zieke geest’ werd genoemd. Het bleek afkomstig te zijn van een 25-jarige vrouw in de gezondheidszorg. Ik ben de “discussie” met haar aangegaan, zoals ik wel vaker doe als ik vermoed dat er sprake is van een misverstand. De vrouw bood daarop haar excuses aan. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar het bericht waar haar reactie bij hoorde. De oorsprong lag bij een bericht van NRC, waarin een prikkelende vraag enkele lezers op het verkeerde been zette. Zij zagen er een verdediging van kindermisbruik in en vervolgens liep iedereen daar als een blatend schaap achter aan. Voor zover ik kon nagaan was dit de eerste reactie, de reactie die een en ander ontlokte:

Bij dit soort hysteriebraaksel heeft het weinig zin om met mensen in discussie te gaan, dus ik heb alleen gewezen op het misverstand, en daarna droogde de reactiestroom op.

Dit hele gedoe illustreert – bitterzoete constatering – hoe courant en relevant ‘Beitelaar’ is en waar het boek stelling tegen neemt. Het is de maatschappij zelf die het slachtoffers van (seksueel) (kinder)misbruik moeilijk maakt om naar buiten te treden met wat hen is overkomen. De hysterie die ontstaat, zoals in de reacties op het NRC-berichtje, zorgt voor een volstrekt onveilige omgeving. Niet voor beoogde daders, maar voor slachtoffers. In een sfeer van opgeklopte woede kun je maar beter zwijgen. En zo worden slachtoffers op zichzelf teruggeworpen.

Written by Ted

24 juli 2022 bij 06:14

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Geachte Ted van Lieshout,

  Ieder die de moeite neemt uw boek te lezen, weet dat het precies hierover gaat. Diep respect dat u, op deze prachtige manier, zo volhoudt om op die trom te slaan. En het is een fantastisch boek!
  Dank,
  Monique de Bree

  Monique de Bree

  24 juli 2022 at 12:36


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: