tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De Toren van Babel in de Hermitage

leave a comment »

In de Hermitage in Amsterdam is nog tot 28 augustus een tentoonstelling te zien rond slechts één schilderij. Maar wel een zeer bijzonder kunstwerk, namelijk de kleine ‘Toren van Babel’ van Bruegel, die uit het Boymans van Beuningen komt. Het werk heeft altijd zeer tot mijn verbeelding gesproken – ik heb het gebruikt voor het omslag van een boek van me – en het verdriet me dat men niet geprobeerd heeft om het in het echt na te bouwen, op wat kleinere schaal dan Bruegel het voor zich zag.

Is het de moeite waard om voor dat ene schilderij naar de Hermitage te gaan? Als je een Museumjaarkaart hebt wel, want dan is het gratis. De tentoonstelling is informatief, het schilderij is het bekijken waard en als je tóch in Amsterdam bent, is het gebouw en de omgeving bepaald de moeite waard. Ga ook eens kijken in de tuin achter het museum en als je nog iets verder doorloopt, kom je terecht in het Namenmonument dat daarachter staat (of ervóór; het is maar hoe je het bekijkt).

Tot slot dit: het verhaal dat het schilderij uitbeeldt is pijnlijk en laat – onbedoeld – een nare kant van godsdienst zien. De mensen werkten samen om een toren te bouwen die tot in de hemel reikte. Daar nam God aanstoot aan en zorgde ervoor dat de mensen elkaars taal niet meer spraken. Daardoor konden ze niet meer overleggen en zodoende kwam de toren niet af. Het is in alles precies het tegenovergestelde van wat godsdienst eigenlijk beoogt, namelijk saamhorigheid, eendracht, broederschap, samenwerking en verbondenheid.

Written by Ted

16 augustus 2022 bij 09:30

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: