tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

‘”Beitelaar” doet wat grote literatuur vermag: aandacht vragen voor andere argumenten en de communis opinio ter discussie stellen’

leave a comment »

Op Tzum een bespreking van Carl De Strycker van ‘Beitelaar’. Ik ben heel blij dat er een reactie is van een Vlaamse lezer (De Strycker is ook nog eens de directeur van het Poëziecentrum!), want om de een of andere reden is het boek in België niet opgevallen. Ik ben sowieso blij, want de recensie van De Strycker is buitengewoon positief:

Beitelaar is ingenieus opgebouwd: als in een detectiveverhaal krijg je steeds meer stukjes van de puzzel en verschuift je visie op de feiten voortdurend. Tegelijk is het een zoektocht naar de manier waarop een verhaal correct kan worden verteld – ook de schrijver blijkt een beitelaar die schaaft en polijst. Moet dat, zoals de jurist wil, zo sec mogelijk of is emotie toegelaten? Speelt je persoonlijke geschiedenis mee in de manier waarop je naar de feiten kijkt, of moet je jezelf buiten beschouwing laten? Moet het verleden in rekening gebracht worden of niet? Dat alles is van belang om schuld of onschuld af te wegen.

Een hele resem ethische debatten worden in dit boek aangekaart: consent en de vraag op welke leeftijd iemand seksueel rijp wordt geacht en daarmee samenhangend: pedofilie, seksueel misbruik en de rechten van de minderjarige, maar ook het fenomeen van trial by media, vragen over wettige zelfverdediging. Dat is heel veel voor zo’n korte roman, maar Ted van Lieshout slaagt erin om ze allemaal samen te brengen en te koppelen aan die ene vraag die hier wordt behandeld: wat is dat, schuld? En is dat geen kwestie van perspectief?

Met zijn roman Mijn meneer (2012) pleitte Van Lieshout al voor een meer genuanceerde houding als het om pedofilie gaat; dat doet hij in Beitelaar opnieuw door een personage op te voeren dat zich helemaal niet misbruikt voelt en vindt dat anderen niet voor hem hoeven te beslissen wanneer zijn fysieke integriteit wordt aangetast. Dat is controversiële stof, maar de argumenten die aangehaald worden, zijn het overdenken waard. Daarmee doet Beitelaar wat grote literatuur vermag: aandacht vragen voor andere argumenten en de communis opinio ter discussie stellen.”

Lees de hele bespreking hier: https://www.tzum.info/2022/08/recensie-ted-van-lieshout-beitelaar-2/

Written by Ted

30 augustus 2022 bij 06:00

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: