tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Heel de wereld wordt wakker

leave a comment »

Uitgeverij Gottmer vroeg Jaap Robben om een bloemlezing te maken van de hedendaagse kinder- en jeugdpoëzie en daar is een fraai boek van gemaakt met fijne tekeningen van Sebastiaan Van Doninck. Er zijn prachtige besprekingen en hieronder zie je er één van.

Het is een kostbaar bezit voor wie het boek weet te bemachtigen. Toch heb ik gemengde gevoelens bij ‘Heel de wereld wordt wakker’. Niet vanwege het boek zelf, hoor.

Uit de bronvermelding blijkt dat er zwaar geput is uit en geleund is op de vijf boeken die ongeveer tien jaar geleden verschenen als Querido’s Poëziespektakel. De serie moest na vijf jaar ophouden omdat er vanuit de media geen enkele belangstelling (meer) voor was, en daar waren wij, als redactie, uitermate verdrietig over, vooral omdat er meer dan voldoende animo was om door te gaan. Ik heb het zelf nog een jaar geprobeerd, zonder budget, met een online-versie – Pretpark Poëzie – maar dat zette geen zoden aan de dijk.

Ik denk nog vaak met grote spijt terug aan het feit dat we moesten stoppen met Poëziespektakel. Het had ontzettend veel potentie. We kregen schrijvers die nooit voor kinderen schreven zo ver om mee te werken, en we kwamen geweldige talenten op het spoor. Misschien als we er geen jaarlijkse uitgave van hadden gemaakt maar tweejaarlijks, dachten we weemoedig. Misschien was het dan anders gelopen.

Gelukkig was er wel ruimte voor dat andere poëzie-initiatief: ‘Dichter’ van Plint. Dat zorgt nu als enige voor een podium voor kinder- en jeugdpoëzie. En ook die reeks blijkt behoorlijk bijgedragen te hebben aan de bloemlezing.

Het uitbrengen van poëziebundels van individuele dichters is een hachelijke onderneming geworden, al zijn er de laatste jaren wel een paar mooie bundels verschenen. Maar we moeten zo te zien toch genoegen nemen met om de zoveel jaar een grote bloemlezing waarin wat los en vast verscheen, samengebracht is in een boek. Een soort troostboek.

Written by Ted

28 oktober 2022 bij 06:28

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: