tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De huisartsenpraktijk kwijnt weg

with 2 comments

Een vriend van mij is huisarts en die wees me op een nakend probleem waar weinig mensen zich van bewust zijn: de teloorgang van de huisartsenpraktijk. Er zijn al gebieden in Nederland waar niet voldoende huisartsenzorg is en dat komt niet door een tekort aan huisartsen. Er zijn meer dan genoeg huisartsen in Nederland, maar ze bewegen zich op de huisartsenmarkt als zzp’er. Ze nemen geen huisartsenpraktijk over, maar sluiten zich aan bij een bestaande praktijk omdat dat heel veel voordelen voor ze heeft: ze hebben de verantwoordelijkheid voor de praktijk niet, en dus ook niet de lasten, en ze kunnen parttime werken. En dat is een groot probleem. Want het is de praktijkhouder die afspraken maakt met de verzekeringsmaatschappijen en de zzp-huisartsen leunen op zijn of haar licentie. Dat betekent dat als de praktijkhouder geen opvolger kan vinden om de praktijk over te nemen, de praktijk verdwijnt en de zzp-huisartsen een andere praktijk zoeken om zich bij aan te sluiten. Dit heeft tot gevolg dat er steeds minder praktijken komen. Je zou denken dat door schaarse arbeidsplekken zzp’ers op die manier gedwongen worden om toch een praktijk over te nemen, maar de verantwoordelijkheid voor een praktijk schrikt ze zo af, dat ze liever yogadocent of iets dergelijks worden. En dat terwijl de opleiding tot huisarts ontstellend duur is.

Kort door de bocht gezegd, komt dat onder meer door een ongemakkelijke waarheid: het huisartsenvak is steeds meer een vrouwenvak aan het worden en veel jonge vrouwen willen, net als steeds meer jonge mannelijke huisartsen overigens, liever een parttimebaan. Bovendien willen ze tijdelijk uit kunnen stappen om kinderen te krijgen en te verzorgen. En een parttimehuisartsenpraktijk bestaat – nog – niet.

Uiteindelijk zal er wel een oplossing gevonden worden – het ligt voor de hand om de eisen van de verzekeringsmaatschappijen te versoepelen – maar dat zal pas gebeuren als er genoeg mensen zijn gestorven omdat ze niet op tijd bij een huisartsenpraktijk konden komen. 

Written by Ted

12 november 2022 bij 06:27

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Per definitie kan een arts, zijnde een geneespersoon die de Eed van Hippocrates hoort te hebben afgelegd, nooit of te nimmer ‘ondernemer’ zijn. Hun enige zorg hoort het genezen van patiënten te zijn, of ze nu parttime of fulltime willen werken!

    booxalivedotnl

    15 november 2022 at 21:56

  2. Laat ik nu al 50 jaar te maken hebben met huisartsenpraktijken waar de huisartsen in deeltijd werken. En ik ontmoet nog altijd meer mannelijke huisartsen dan vrouwelijke. Het probleem ligt volgens mij toch anders.

    NvdHaak

    18 november 2022 at 11:54


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: