tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De huisartsenpraktijk kwijnt weg – 2

with one comment

Bijna twee maanden geleden heb ik het er al een keer over gehad: de huisartsenpraktijk kwijnt weg. Er is nu een nieuwe ontwikkeling gaande die een en ander nóg iets grauwer maakt. Nog even in het kort – en kort door de bocht – wat er aan de hand is: huisartsenpraktijken verdwijnen omdat huisartsen die bijvoorbeeld met pensioen gaan niemand kunnen vinden die de praktijk overneemt. Jonge huisartsen zijn er genoeg, maar ze willen niet de verantwoordelijkheid van een praktijk op zich nemen omdat ze bijvoorbeeld alleen parttime willen werken.

Nu blijkt dat er commerciële bedrijven op dit probleem zijn gedoken: ze nemen de praktijk met het patiëntenbestand over en dat doen ze, zeggen ze, met het doel om de huisarts beschikbaar te houden voor de patiënten in die omgeving. Dat klinkt mooi en nobel, maar het doel is natuurlijk uiteindelijk winst, want anders hoef je dat niet commercieel te exploiteren. En winst maken heeft niets te maken met het belang van een patiënt. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om de zorgwekkendheid van deze gang van zaken in te zien. Je krijgt als patiënt te maken met wisselende huisartsen, slecht bereikbare praktijken en minimale zorg. Nogmaals: dat kán nu eenmaal niet anders als het doel commercieel is en de patiënt niet bij hoeft te betalen voor extra zorg (wat natuurlijk een angstaanjagende volgende stap kan zijn!). Een patiënt die een vertrouwensrelatie had opgebouwd met een arts en bijvoorbeeld afspraken had gemaakt over euthanasie of andere zeer vertrouwelijke kwesties, kan bij overname nergens meer op rekenen en nergens meer op vertrouwen. Een tijdelijke huisarts in dienst van een commerciële praktijk zal zich immers niet gauw wagen aan moeilijke beslissingen en netelige omstandigheden zo veel mogelijk uit de weg gaan.

Written by Ted

4 januari 2023 bij 10:30

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Afspraak maken bij de overbelaste huisartsenpraktijk. Poging 1: … neem een pijnstiller en als de klachten aanhouden, bel nog een keer. Poging 2: iets meer vragen van de voorkamerdraak annex assistent en dan de afsluiter ‘dit moet ik overleggen, u wordt teruggebeld’. Poging 3: het lukt om op de wachtlijst voor een consult te komen. Poging 4: ‘moet ik een ambulance bellen?’

    Als ik de keuze zou hebben, ga ik eerder voor een commerciële invaller dan voor de optie ‘geen huisarts’ of ‘overbelaste huisarts’. Hoe dan ook, we leven min of meer gezond en mijden de huisarts waar het kan.

    Marko Jablan

    6 januari 2023 at 19:18


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: