tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Ze komen aan je kind

with 5 comments

Choreograaf Marco Goecke uitte zijn frustratie over de negatieve respons die hij van een recensent kreeg door haar poep in het gezicht te duwen. Afkeuring alom, ook van mij, maar toen ik op Facebook aangaf dat ik wel begrip had voor de frustratie van de choreograaf, werd ik door iemand doorgezaagd alsof ik expliciete goedkeuring had gegeven aan het besmeuren van de dame.

Begrijpen wat een kunstenaar voelt, blijkt erg ingewikkeld. Maar is het dat ook werkelijk? Kunstenaars werken soms jaren aan een product dat hen dierbaar is, en als een recensent daar in luttele minuten de vloer mee aanveegt, is dat een hard gelag.

Wie zich niet kan verplaatsen in iemand als Goecke, heeft wellicht iets aan dit voorbeeld: je loopt met je kindje op de arm buiten, iemand houdt je aan en zegt: ‘Wat een foeilelijk kind is dat. Het heeft een flapoor en een snottebel en een kaal achterhoofd, en het heeft een truitje aan dat totaal detoneert. Schaamt u zich niet om met zo’n gedrocht over straat te lopen?’

De meeste ouders lopen met een brok in hun keel door zonder iets te zeggen, want zo hebben we dat met elkaar afgesproken: wie kritiek krijgt, moet die dapper dragen. Maar binnenin zo’n ouder kóókt het en een enkele ontploft wel eens. Zoals Goecke deed toen er korte metten werd gemaakt met “zijn kind”.

Ik praat het niet goed wat hij deed, maar begrijpen doe ik het wel.

Written by Ted

17 februari 2023 bij 07:13

Geplaatst in Diversen

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik snap t ook wel, hoor. Tja.

  selmanoort

  17 februari 2023 at 09:16

 2. De zeer bekende Duitse actrice Inge Meysel zei eens afkeurend tegen een juichend publiek: Ik vind jullie gejubel en jullie boe-geroep veel te dicht bij elkaar staan. Een wetenschap die ze volgens mij niet aan de bijbel ontleende (palmtakken op Witte Donderdag en maar één dag later de kruisiging), maar aan de nazitijd. Wat me ook verontrust is het gemak waarmee men tegenwoordig weer koppen laat rollen. Allemaal natuurlijk vanuit de beste bedoelingen!

  Rolf Erdorf

  17 februari 2023 at 11:46

  • Op de sociale media is iedereen elkaars criticus. En zoals bekend draagt daar iedere bekritiseerde zijn of haar lot met waardigheid.

   Ted

   17 februari 2023 at 16:36

 3. Hondenpoep vind ik dan veel te ver gaan. Wat is er mis met de goeie ouwe slagroomtaart? Met flink wat kersen natuurlijk, die van die vlekken maken die je nooit meer weg krijgt.

  Peter Smit

  17 februari 2023 at 13:10


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: