Kunst voor kinderen is dood, leve de toegepaste kunst!
Puffin heeft, nu de auteur overleden is en niet meer kan protesteren, het werk van Roald Dahl gereviseerd. Daarbij is de kunst eruit gehaald en vervangen door middelmatigheid. Zogenaamd voor het zielenheil van alle lezertjes, maar waarschijnlijk meer uit angst om te worden gecancelled. De gekuiste boeken van Dahl kunnen nu door alle kinderen gelezen worden, zonder humor erin en zogenaamd zonder gekwetst te worden, zodat voldaan kan worden aan de wens om kinderen zo min mogelijk weerbaar te maken, opdat ze, als ze volwassen zijn, meteen in de stress kunnen schieten als ze volkomen onverwacht te maken krijgen met tegenslag en weer op de benen geholpen worden door middel van therapeutische zorg. En die zal sowieso nodig zijn, want wie alleen al naar deze drie wijzigingen kijkt, ziet dat de sensitivity readers van Puffin zo hun eigen vooroordelen koesteren en kwetsen dat het een lieve lust heeft. Zo blijkt dat ze niks op hebben met meisjes die achter de kassa willen werken of secretaresse willen worden, en ook meisjes die naar zee willen, bijvoorbeeld in de marine, de visserij of de piraterij, zijn geschrapt. Ze kunnen maar beter oude huizen gaan bekijken en makelaar worden. Dat wordt een passende baan voor meisjes geacht. En meisjes die geen zin hebben om zich te conformeren aan de juiste redenen om een pruik te dragen, worden lelijk op de vingers getikt. Een meisje dat Dahl wil lezen, dient netjes en verzorgd te wezen.
Een week geleden protesteerden zo’n tweeduizend schrijvers en andere boekenvakkers tegen doodsbedreigingen aan het adres van een schrijver, maar deze doodsbedreiging is er een die aan alle schrijvers gericht is.
Nou, dit ingrijpen is heel wat ernstiger dan het artikel dat ik zojuist in de krant hierover las suggereerde. En de erven Roald Dahl? Ik hoorde al jaren geleden dat die zich voornamelijk bezig houden met het optimaliseren van de inkomstenstroom. Tja, Roald Dahl was uniek. Ook zijn kinderen kunnen niet in zijn schaduw staan.
Peter Smit
19 februari 2023 at 10:33
De erven moeten toestemming hebben gegeven, anders kan zo’n wijziging niet plaatsvinden.
Ted
19 februari 2023 at 11:35
Ik denk vooral aan de boekenverzamelaars van de toekomst. Die zullen smullen als degene die Hendrik Tollens in 1803 opschreef: *De boekliefhebber*.
Daar is hy!… Hemel! wat geluk!
Ziedaar, Kleanth’! den echten druk!
ô Vreugd! ‘k heb eindlyk hem gekregen!
Ik kyk van blydschap schier my blind!
Ziedaar op bladzy’ vier en negen
De beide feilen, lieve vrind!
Die ge in den valschen druk niet vind.
Rolf den Otter
19 februari 2023 at 11:20
Mooi!
Ted
19 februari 2023 at 11:35
ik vrees dat dit slechts het begin is, maar wellicht een revival voor de winkels in tweedehands boeken.
Muis
19 februari 2023 at 11:28
Tja, wie wil nou niet lekker kliederen in het werk van een groot schrijver?
Ted
19 februari 2023 at 11:37
Blijf met je fikken van litetatuur af!
Het hoeft niet opgekuist noch gewijzigd te worden!
Of gaan ze ‘1984’ herschrijven omdat we ondertussen reeds 2023 zijn …
Sandra Van Heffen
19 februari 2023 at 11:49
dit gebeurt hier al jaren. hoor je niemand over.
degrens
19 februari 2023 at 11:51
De wereld is gek geworden! Dahl censureren?!? De barricaden op! De censuur moet gestopt! Wat kunnen we doen, Ted?
Met Grote Bezorgde Groet, Irina Filcer
Irina Filtzer
19 februari 2023 at 16:08
Wat schrik ik hiervan. Roald Dahl draait zich om in zijn graf! Dit kan toch niet zomaar? Dit is erger dan doodsbedreigingen aan schrijvers – het is verminking van hun werk! MOET NIET MOGEN!!!!!
Susanna Lemstra
19 februari 2023 at 17:12
Vermoedelijk hebben de rechthebbenden, de erven van Dahl, toestemming gegeven. Wellicht hebben ze dat gedaan om de heruitgaven (en/of de inkomsten) van de boeken van Dahl voor de nabije toekomst veilig te stellen.
Ted
19 februari 2023 at 17:21
Dnapik Ted en Dat zal best, maar ook dat is erg toch? Dat de erven kunnen toestaan dat ze je werk zo kunnen verminken 😦
Susanna Lemstra
19 februari 2023 at 18:47
Het is maar de vraag of de ervan die toestemming hebben gegeven. In september 2021 heeft Netflix de Roald Dahl Story Company opgekocht om straks nieuwe films/series te kunnen produceren. https://about.netflix.com/en/news/netflix-acquires-iconic-roald-dahl-story-company
Muis
20 februari 2023 at 09:41
Het auteursrecht blijft in ieder geval 70 jaar bestaan. Ik weet niet of je het auteursrecht kunt verkopen; je kunt wel de rechten verkopen die het mogelijk maken om het werk te exploiteren. Ik verwacht dat de erven nog wel een vinger in de pap hebben.
Ted
20 februari 2023 at 10:08
’t Was net ook al op het Jeugdjournaal.
Co
19 februari 2023 at 19:33
[…] https://tedvanlieshout.wordpress.com/2023/02/19/kunst-voor-kinderen-is-dood-leve-de-toegepaste-kunst… […]
Van dik naar enorm. Een verbetering?
19 maart 2023 at 14:24