tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Rozen voor de zwijnen: ‘fantastisch fraai uitgevoerd boek’

leave a comment »

Leuke bespreking van ‘Rozen voor de zwijnen’ in Indeboekenkast.com. Sandra Hutchison schrijft:

‘In het kunst-prentenboek Rozen voor de zwijnen neemt Ted van Lieshout het schilderij De verkeerde wereld onder de loep. Dit schilderij werd in het jaar 1559 gemaakt door de beroemde schilder Pieter Breugel. In dit eigenaardige kunstwerk worden heel veel spreekwoorden uitgebeeld. En alhoewel 1559 al heel lang geleden is, gebruiken we een flink aantal van deze spreekwoorden nog steeds. Andere waren (haast) vergeten, maar komen door de bespreking in dit boek weer tot leven.

Rozen voor de zwijnen is een fantastisch fraai uitgevoerd boek waar jong en oud veel plezier aan zullen beleven. Naast alle spreekwoorden die besproken worden, zul je merken dat er nog veel meer wetenswaardigheden in het boek te vinden zijn.

Theo van Lieshout gaat in het boek als het ware in gesprek met een (fictief) persoon die vragen stelt waar hij dan vervolgens op ingaat. Hierdoor leest het boek gemakkelijker weg en is het een stuk minder saai voor jonge lezers dan wanneer hij aan één stuk over het schilderij zou vertellen. 

Achterin het boek vind je een index met alle spreekwoorden, waarnaast nogmaals het schilderij is afgebeeld met de spreekwoorden genummerd. Wil je het schilderij in het echt bekijken? Dat kan, daarvoor zul je dan wel af moeten reizen naar Berlijn.

Het is een uniek boek geworden dat zeer goed in elkaar steekt en waar vermoedelijk veel liefde en aandacht aan besteed is. Rozen voor de zwijnen is leerzaam, fascinerend en op zichzelf een kunstwerkje om op je gemak eens te lezen en daarna nog vaak te herlezen. Het laat zien hoeveel een schilderij ons kan vertellen en het is een fijn naslagwerk voor wie van spreekwoorden, taal en kunst houdt. Een intrigerend boek (en schilderij)!’

Written by Ted

14 mei 2023 bij 08:24

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: