tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

tedvanlieshout.nl

with 21 comments

tedvanlieshout.nl

Written by Ted

23 januari 2014 bij 12:55

21 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Het boek ‘Schuldig kind’ ontroert mij opnieuw heel sterk. Ik voel de jongen, die Ted van Lieshout nog steeds in zich lijkt te dragen, zo goed aan.Het boek is teder en kwetsbaar geschreven. Slik. Onthutsend is het juiste woord. Zonder ergens te zwaar te zijn, zonder- waar het hemzelf betreft- grote éénduidige verklaringen. Is hij beïnvloed door wat hem met ‘zijn meneer’ overkwam? Zeer zeker. Ieder van ons is altijd geworden door te zijn. Maar had Ted iemand anders moeten/kunnen zijn geworden/gewezen dan wie hij nu is? De vraag blijft open.
  Ik vind hem een begenadigd schrijver. Een ander boek van hem, ‘Hou van mij’, is één van de mooiste pronkstukken in mijn boekenkast. Ook in dit werk ontroert hij me vaak tot tranen toe. En dat ene zinnetje ‘hou van mij’ springt ook in zijn laatste roman weer helemaal naar voren…
  Ted van Lieshout, ik hou van je.

  111verhalen

  10 juli 2017 at 22:04

 2. Wat een fijne reactie, 111verhalen. Hartelijk dank!

  Ted

  11 juli 2017 at 06:34

 3. Ted, nog nooit heb ik de behoefte gehad om een reactie te schrijven aan iemand die ik persoonlijk niet ken. Zelfs niet als die iemand iets heeft gemaakt dat mij raakte. Ik raakte onlangs een soort van per ongeluk verstrikt in een van je boeken en dat wat je hebt geschreven raakte me enorm. Gek, want er is niets wat wij gemeenschappelijk hebben. Ik ben 40 en vrouw. Toen ik erover nadacht hoe het kon dat ik geraakt werd bedacht ik me dat het herkenning was. Terwijl dat welbeschouwd haast niet mogelijk is, omdat mijn leven geen overeenkomst vertoont met dat van jou. Ik moest bijna wel verder gaan met lezen. Nu heb ik de laatste bladzijde van het laatste boek dat ik van je kon lezen net uit. En ik weet wat ik wil zeggen. Je raakt, door je kwetsbaarste zelf te delen, het menszijn van de ander aan. Dat is de herkenning die ik voel. Dat is wat kunst is. Dank daarvoor Ted.

  Angelique

  4 april 2018 at 09:15

 4. Dank je wel, Angelique! Nu ben ik wel benieuwd welk boek het was dat je raakte!

  Ted

  4 april 2018 at 10:01

  • Beste Ted, al je boeken hebben me geraakt! Maar degene die ik als eerste las was “schuldig kind”. De toegankelijke manier waarop je diepgaande en “lastige” materie weet te beschrijven en waarmee je de lezer aanzet tot nadenken en zelfonderzoek is prachtig!

   Angelique

   4 april 2018 at 14:30

 5. Beste Ted,

  Onze twee kinderen Noa (5) en Daniël (3) genieten erg van je Boer-Boris-boeken.
  Daniël merkte laatst op: ‘Ik wil graag “Boer Boris gaat naar school” lezen.
  En Noa wilde dat ook wel…

  Wie weet?

  Ik heb de kinderen beloofd dat ik hun wens in ieder geval aan de schrijver door zou geven.

  Met hartelijke groet, mede namens de kinderen

  Maartje Visser

  Maartje Visser

  22 augustus 2018 at 14:50

  • Tja, ik denk niet dat dát boek er komt. Als Boer Boris naar school moet, wie zorgt er dan voor de boerderij? Wie voert er dan de kippen? Wie melkt de koeien? Wie bewerkt het land?

   Ted

   22 augustus 2018 at 21:33

   • Beste Ted,
    Dank voor je reactie! Ik had zelf al iets dergelijks tegen mijn kinderen gezegd. Maar wilde me ook aan de belofte houden aan ze dat ik het ten minste kon vragen aan je!
    Hartelijke groet en we verheugen ons alweer op je volgende boek, ook als boer Boris niet naar school gaat..!

    Hartelijke groet,

    Maartje

    Maartje Visser

    23 augustus 2018 at 17:08

 6. Beste Ted.

  Vanaf het eerste boek ‘Boer Boris gaat naar zee’, ben ik verslaafd aan deze geweldige man met mooie ideeën. Alle boeken heb ik in huis, ook de vertelplaten voor in mijn vertelkast waarmee ik in de klassen van de Dreefschool in Haarlem voorlees.

  Ik ben oma van zes kleinkinderen en elke week pas ik twee dagen op, op vier stuks. De andere twee wonen in Bern. Daar gaat het als volgt als er gefacetimed wordt, het eerste wat er geroepen wordt is : ‘Oma, Boer Boris lezen’! Het beeldscherm aldaar vult zich met de hele pagina’s van de boeken. Allereerst dus het totale plaatje van de voor- en achterkaft, wat ik een gouden vondst vind. Afgelopen week leidde dat bij de Haarlemse kids tot grote hilariteit.
  Hieronder wat ons overkwam (verhaaltje van mij op mijn facebookpagina):

  “We hebben er een in huis, 1.8 jaar oud, die helemaal zichzelf blijft, bij zijn eigen ideeën, fantasieën en vooral bij zijn eigen grappen.
  ‘Wat zegt een koe?’ Een jaar geleden zei hij nog keurig ‘boehhh’ en een schaap zegt nu nog altijd ‘mèhhh’. Niets aan de hand.

  Prinsjesdag. ‘Kom we gaan kijken naar de koningin, naar de paarden en de koets’. Daar komt ie, hij wordt voorgereden en Maxima stapt statig in, glijdt voorbij en Olaf zegt: ‘in de tractor’… Wat? Dit is een koets Olaf, Nee, komt er stellig uit, een tractor!
  Te veel Boer Boris gepresenteerd gekregen?
  Volgend jaar is dat nog zo, ik geef het je op een briefje.

  Olaf, wat zegt een koe? ‘Mèhhh’, met grote pretogen en een schaterende lach, ook voor nu en altijd heb ik het idee.”

  Ik plaatste er de foto van de glazen koets bij én van de opengevouwen voor- en achterkant van ‘Boer Boris gaat naar zee’, waar zo schitterend de tractor met eveneens die grote wielen door paarden voortgetrokken wordt.

  Wat een verrijking voor de menselijke ziel!

  Hartelijke groet en we verheugen ons op het elfde boek.

  Madeleine Sanders- van Pampus

  Madeleine Sanders- van Pampus

  20 september 2018 at 08:31

 7. Wat een geweldig verhaal! Hartelijk dank daarvoor! 🙂

  Ted

  20 september 2018 at 11:29

 8. Hallo Ted, net het boek Bloot uitgelezen. Ik had daar een recensie over gelezen en omdat ik met een ‘bloot’ project bezig ben trok het mijn aandacht. Met schaamrood moet ik bekennen dat ik niet wist dat jij zo’n goede schrijver was. Had niet eerder wat van je gelezen, heb nu wel nog drie boeken besteld! ‘Naakt in de kunst’ is toch wel weer een taboe, ik werd daarmee geconfronteerd met het project. Toch gaan we er mee door, omdat we 14 vrouwen hebben gevonden die zich wel ‘ontbloot’ laten portretteren door een, ook heel goede, beeldend kunstenaar. De expositie van de vrouwen is een cadeau van ons dorp aan de stad waarmee we komend jaar fuseren. Puur natuur uit de polder!
  Jouw boek eindigt wel schrijnend, met de onthulling van de identiteit van Frank. Maar ook met een heel mooi gedicht ‘Hoe diep’. Veel dank voor je mooie boek. Groetjes van Anneke

  Anneke

  29 november 2021 at 16:42

  • Dank je wel, Anneke!
   Ik denk dat een expositie van bloot best kan als die door vrouwen zelf wordt geïnitieerd en gesanctioneerd. Maar als de kunstenaar een man is, kan dat misschien toch op weerzin stuiten. De vraag is of je je daar iets van aan moet trekken. Als men gaat protesteren, betekent dat ook weer extra bezoekers aan de expositie. – Veel succes!

   Ted

   29 november 2021 at 16:54

   • Lieve Ted,
    Dank voor je reactie, en zo snel! (Dat had ik niet gedacht). Het gaat goed met het Naakt project, lekker veel afwijzing, goed voor de training in tegenslag 😉
    Niet alleen fondsen en sponsors verbinden zich er liever niet aan, al gebruiken ze dat woord zelf niet: het past niet binnen doelstelling, beperkt budget of een veelheid van aanvragen, ook het museum en de kunstuitleen ‘weten niet of ze dit werk wel willen tonen’. Volgens museumdirecteur zelfs ‘niet meer van deze tijd’. Echt!
    Grappig dat je het noemt dat de kunstenaar een man is. Ja, hij is de enige man in het spel. Ik heb daar ook over nagedacht, maar kwam tot de conclusie dat het om de kwaliteit van de kunst gaat en de bereidheid, ervaring en het talent van de kunstenaar. En, by the way, in deze tijd van inclusiviteit doet het er al helemaal niet toe of iemand man of vrouw is, toch? De betrokken vrouwen heb ik er niet over gehoord.
    Kort en goed, het project loopt, de dames zijn heel enthousiast (life changing experience) en de sneak preview vd resultaten beloven alle goeds.
    Hartelijke groet, Anneke Goede, Middenbeemster

    Anneke Goede

    7 januari 2022 at 07:01

    • Goed dat jullie er gewoon mee doorgaan. Veel succes toegewenst!

     Ted

     7 januari 2022 at 07:43

     • Dankjewel, Ted, we gaan zeker door. Als je het goed vindt, hou ik je graag op de hoogte van het project ‘Vrouwen van de Beemster’.
      Met veel plezier heb ik ook ‘Mijn meneer’ gelezen. Bij de ene passage een glimlach, bij de volgende bladzijde rolde een traan. Hoe krijg je het voor elkaar. Ik ben fan en maak ‘reclame’ voor je boeken waar ik kan. Ook ‘Wat is kunst’ is heerlijk. Ik hoop dat het in de prijzen valt! Groetjes, Anneke

      Anneke

      7 januari 2022 at 10:46

 9. Hallo Ted, deze week Beitelaar gelezen, op het strand in Zeeland, in een adem. Wat een wijs boek! De inderdaad indringende vragen die Antonij oproept over zwijgen of vertellen over wat gebeurd is, stemmen tot nadenken. Iedereen die met ‘familiegeheimen’ of familieruzies te maken heeft (gehad), van welke aard dan ook zal dit herkennen. Wat vertel je wel en waarover hou je je mond? Ook ik heb de neiging om dit boek gelijk nóg een keer te gaan lezen …
  Lieve groet, Anneke

  Annwkw

  6 augustus 2022 at 07:44

  • Dank voor je reactie, Anneke. Ben ik blij mee!

   Ted

   6 augustus 2022 at 08:50

   • Anneke, is er een speciale reden waarom je steeds reageert op dit bericht uit 2014 in plaats van op een recent bericht?

    Ted

    6 augustus 2022 at 08:52

 10. Ted, nee, zeker niet, geen enkele reden! Ik zal uitzoeken hoe ik op recente berichten kan reageren.

  Anneke

  6 augustus 2022 at 09:02


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: