tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Auteurskorting komt terug

with one comment

Vroeger kreeg je 40% korting als je als schrijver je eigen boek kocht bij je uitgeverij. Bij een herziening van de wet kwam die korting te vervallen. Dat dat uiterst onredelijk was, is wel meteen ingezien, maar er waren zoveel mogelijkheden om toch voordelig aan boeken te komen, dat de wet dáárvoor niet opnieuw werd aangepast. De meeste uitgevers doen het zo: je koopt 6 boeken voor de volle prijs en je krijgt er 4 gratis bij. Nu de Tweede Kamer afgelopen week heeft bepaald dat de vaste winkelprijs voor wetenschappelijke boeken moet verdwijnen (hetgeen nog moet worden goedgekeurd door de Eerste Kamer) is meteen die auteurskorting even meegenomen. Die komt terug. Dat wil zeggen: voor auteurs wordt ten aanzien van de vaste boekenprijs die voor andere boeken dan wetenschappelijke blijft bestaan, een uitzondering gemaakt. Zij mogen met uitgevers afspraken maken over korting. Op deze manier vond een meerderheid in de Tweede Kamer een oplossing voor het probleem van de ontbrekende auteurskorting. Alleen de SGP stemde tegen. Ook dit moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.
Waarom de vaste winkelprijs voor wetenschappelijke boeken is losgelaten, weet ik niet. Wel wordt de wet al in 2014 geëvalueerd, waaruit zou kunnen worden opgemaakt dat de overheid dit ziet als een experiment, vooruitlopend op het al of niet geheel opheffen van de vaste winkelprijs.

Written by Ted

24 december 2011 bij 12:12

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] nieuws op het weblog van Ted van Lieshout: de auteurskorting komt terug. Tot voor een paar jaar geleden konden auteurs hun eigen boeken bij […]


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.