tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Kinderboeken alleen interessant voor kunstprogramma’s als ze zijn geschreven door bekende Nederlanders

with 18 comments

cornaldZaterdagavond was Bettine Vriesekoop te gast in Opium. Ze heeft namelijk een kinderboek geschreven. Gisteren was Youp van ’t Hek te gast in dat andere culturele actualiteitenprogramma, Kunststof TV. Hij heeft namelijk een kinderboek geschreven.
Je kunt niet anders concluderen dan dat kinderboeken voor kunstprogramma’s alleen nog interessant zijn als ze geschreven zijn door bekende Nederlanders. Dat het daarbij dan niet gaat om de kwaliteit of de deskundigheid van de auteur, ligt voor de hand; zowel Vriesekoop als Van ’t Hek staan niet bekend als de meest begaafde kinderboekenschrijvers van Nederland en zij zullen zelf ook niet beweren dat ze dat zijn. Maar waarom zijn zij dan wel interessant voor kunstprogramma’s en professionele schrijvers van kinderboeken niet? Van ’t Hek en Vriesekoop zijn, zoals gezegd, bekende Nederlanders en die zijn om die reden interessanter dan kinderboekenschrijvers die niemand kent. Zo is tv de laatste decennia gaan werken, met programma’s als RTL Boulevard als lichtend voorbeeld, die al veel eerder nieuws zijn gaan zien in bekende Nederlanders die kinderboeken schrijven. Dat kunstprogramma’s zulke voorbeelden volgen, is een merkwaardige rochel in de strot van de samenleving.
Maar wat zegt dat over kunstprogramma’s als Kunststof en Opium? Dat kunst qua kijkcijfers moet mikken op een groter publiek. Ja, dat staat wel vast. Kunst mag niet meer elitair of exclusief zijn of hoogstaand, kunst moet zich richten op het commercieel breedst haalbare publiek. Commercie & Kijkcijfers in plaats van Cultuur & Kunst.
Als de kunstprogramma’s qua kinderboeken liever kiezen voor mediageniek dan voor kunst en kwaliteit, dan moet datzelfde ook wel gelden voor de andere items, toch? De vraag is of dat zo is. Indien het antwoord daarop ja luidt, dan is er iets wezenlijk mis met de wijze waarop deze programma’s pretenderen serieuze kunstprogramma’s te zijn, in plaats van amusement. Moet het antwoord nee luiden, dan is de vraag waarom juist bij kunst en cultuur voor kinderen níét wordt gekozen voor kwaliteit.

Written by Ted

7 oktober 2013 bij 08:40

Geplaatst in Diversen

18 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Uit mijn hart gegrepen!

    Alexandravansteen

    7 oktober 2013 at 09:16

  2. Kunstprogramma’s op TV, misschien moet je die nuance wel aanbrengen. Opium radio (en ook Kunststof radio) hebben regelmatig aandacht voor kinderboekenschrijvers, zelfs als ze heeeeeeel lelijk zijn (de schrijvers dan)

    Hans Smit

    7 oktober 2013 at 10:38

  3. Dat je die nuancering wilt is begrijpelijk, Hans, maar aan de foto’s kun je toch wel zien dat het om de tv-versies gaat?

    Ted

    7 oktober 2013 at 10:57

  4. Wat te doen?

    wim hofman

    7 oktober 2013 at 11:56

  5. Wist ik het maar, Wim. Je kunt zulk soort programma’s niet dwingen om het belang van verspreiding van Kunst & Cultuur onder ALLE leeftijdsgroepen in te zien.

    Ted

    7 oktober 2013 at 12:16

  6. Alle programma’s, ook actualiteit en documentairemakers, iedereen heeft zijn eigen agenda. Daarbij is de kijkdichtheid altijd het belangrijkste argument om een programma wel of niet te maken, om er rigoreus in te knippen zodat de bedoeling van wat gezegd wordt een beetje ‘sensationeler overkomt, dus verloren gaat, of om een programma helemaal niet uit te zenden. Als je met de pers te maken hebt, moet jealtjd heel goed uitkijken.

    baasbraal

    7 oktober 2013 at 12:50

  7. Een programma als ArtMen zie ik dit gelukkig -tot nu toe- niet doen. Wat goed dat jij dit verwoordt, Ted, want die rochel zat me allang dwars. En om maar te zwijgen van het feit dat de beeldbepalende ‘factor’, de illustrator (bij Youp is dat de geweldige Georgien Overwater), tussen neus en lippen wordt genoemd.

    booxalivedotnl

    7 oktober 2013 at 14:11

  8. […] voor kunstprogramma’s op televisie, tenzij het een Bekende Nederlander betreft. Dat constateert Ted van Lieshout nadat hij het afgelopen weekend op de tv twee keer de aandacht zag gevestigd op […]

  9. O, Ted, wat ben ik het ontroerend met je eens! Ik verbijt me al tijden over deze kinderboekenmarktvervuiling.

    romaris

    7 oktober 2013 at 14:32

  10. Ook op toneel, tv en in films worden alleen ‘bekende namen’ gecast. Deze acteur met meer dan 20 jaar ervaring, in tientallen films, tv-series en toneelstukken gespeeld, is wat dat betreft nog steeds ‘niemand’ en zit dus werkloos thuis.

    Witste de Wit

    7 oktober 2013 at 18:42

  11. Klopt. Voor een film over Sinterklaas hebben ze nu de zoon van Wendy van Dijk gecast. Zal heus wel talent hebben, maar dat het de zoon is van bekende Nederlanders zal wel meegespeeld hebben, want vader en moeder zijn constant in beeld.

    Ted

    7 oktober 2013 at 22:17

  12. Afgezien van de trend om in elk programma een ‘bekende Nederlander’ uit te nodigen, heeft het fenomeen naar mijn idee ook te maken met de redacties, die slechts een beperkt netwerk hebben en daardoor heel veel uitgaven missen. Smalle algemene ontwikkeling?

    Toch geef ik liever jouw boeken cadeau dan die van de bekende namen, omdat ik zo zeker weet, dat het goed is en het jarige kind geen dubbele cadeaus krijgt.

    Kent de redactie van KRO’s Tijd voor Twee jouw boeken? Tot half december besteedt dat radioprogramma veel aandacht aan boeken (in 2014 niet meer wegens bezuinigingen)

    Marko Jablan

    8 oktober 2013 at 10:53

  13. TV-programma’s worden afgerekend op kijkcijfers, uitgevers willen scoren, musea moeten publiek binnenhalen om subsidies te blijven krijgen. Daarom zal het niet lang duren voordat Barbie een kinderboek schrijft, Yolanthe haar daarover interviewt in haar literaire talkshow en Jan Smit als gastconservator een tentoonstelling in het Stedelijk Museum mag verzorgen.

    Louis

    10 oktober 2013 at 09:31

  14. Ik vrees dat je gelijk hebt, Louis.

    Ted

    10 oktober 2013 at 09:45

  15. Hear hear…

    Herman Verschuren

    10 oktober 2013 at 15:59

  16. Want het schrijfduo gunt heus ieder zijn of haar plezier, maar dat ze verdrongen worden door Bekende Nederlanders die ook zo nodig een kinderboek op de markt moeten brengen, is broodroof, stellen ze. Van Donkelaar “Dan denk ik: die mensen hebben toch al een vak? Aan het feit dat zoveel BN’ers gaan schrijven, kun je zien dat een boek nog steeds iets magisch heeft.”
    Bovenstaand stukje komt uit Trouw alwaar het over het rijmboek ‘Zwarte Piet in 7 dagen’ gaat.
    ’t Heeft toch wel iets moois in zich. Boeken die iets magisch hebben. Precies vandaag mag iedereen in Goes uit Eline Vere komen voorlezen. BN’er of niet.

    Co

    27 november 2013 at 11:07

  17. Dan ga ik vanavond kijken of DWDD of RTL-Boulevard er aandacht aan besteedt, Co!

    Ted

    27 november 2013 at 11:15

    • Waarschijnlijk vinden ze voor zoveel schoonheid geen woorden en dat lijkt me dan ook wel weer gepast.

      Co

      27 november 2013 at 11:32


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.