tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Plastic tasje

with 326 comments

plastictasjeMoeder van Lieshout staat bij de Hema en heeft wat ondergoed gekocht. Het wordt, nadat ze betaald heeft, keurig voor haar neergelegd op een stapeltje.
‘Ja, doet u er niks omheen?’ vraagt mijn moeder.
‘Wilt u een draagtasje?’ vraagt de verkoopster en ze zegt hoeveel cent dat kost.
‘Nee,’ zegt mijn moeder, ‘ik heb zelf een tas, maar u denkt toch niet dat ik dat ondergoed zó bovenop de boerenkool leg? Doet u er maar een papieren zakje omheen.’
‘Dat hebben we niet. We hebben alleen plastic tasjes. En daar moet je sinds 1 januari voor betalen.’
‘Ik hoef geen plastic tasje. Maar ik wil er wel iets omheen. Als ik een tompouce koop schuift u hem toch ook niet zo maar over de toonbank? U verzint maar wat. Doet u dat ondergoed desnoods maar in een gebaksdoos.’
‘Ik kan er vloeipapier omheen doen. Dat heb ik wel.’
‘Doet u dat dan maar.’

De overheid heeft verboden om nog plastic tasjes gratis mee te geven, maar er geen rekening mee gehouden dat de detailhandel nauwelijks meer alternatieven heeft. De papieren verpakkingen zijn door de jaren heen vervangen door plastic. En wat nu?

In bepaalde gevallen mogen etenswaren nog wel in gratis plastic worden meegegeven, maar mijn favoriete afhaalcentrum heeft gedacht: dáár slaan we een slaatje uit! Ik moest voor mijn roti ineens acht euro tien betalen, en die tien cent extra bleek voor het plastic te zijn waarin het eten zat. De optie om de maaltijd zónder plastic mee te nemen werd niet eens geboden.

De overheid heeft boter op het hoofd, want aan kant-en-klare verpakkingen in de winkel wordt niets gedaan: allerlei producten zitten verpakt in blisterverpakkingen en wie online koopt, zoals steeds meer mensen doen, krijgt de aanschaf thuisbezorgd in enorme hoeveelheden verpakkingsmateriaal, waaronder noppenplastic en opvulplastic. Het doel van de Europese actie is om het bewustzijn van consumenten te vergroten, maar die klagen al jarenlang over al het plastic dat ze aantreffen om producten waar helemaal geen plastic omheen hoeft. De overheid laat het bewustzijn van de industrie echter ongemoeid.

Written by Ted

26 januari 2016 bij 07:04

Geplaatst in Diversen

326 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hear, hear. Sommige producten zijn regelrechte babushka’s; je blijft uitpakken tot je een kleine vuilnisbelt overhoudt, waarna je het product zelf met een loepje moet zien te vinden. Er valt hier nog veel te winnen.

    kleinborkel

    26 januari 2016 at 09:17

    • uhh Matroskas is de naam van het Russische poppetje …babushka is oma…

      Dirk

      27 januari 2016 at 18:03

    • Ja dat is waar bij de plus worden schaaltjes voor vleeswaren gebruikt die drie keer zo groot zijn als normaal en dan betaal je voor dat schaaltje wel de vleesprijs bij mijn gezonde winkel gaat er een vloeipapiertje om ik zorg dat ik iets bij me heb om het in te doen je hebt dan meer vlees en minder verpakking

      maria

      4 februari 2016 at 17:04

  2. Je kunt altijd naar een ander wijzen wanneer er iets moet worden veranderd, maar je kunt ook zelf actie ondernemen. Door bijvoorbeeld een duurzame tas van huis mee te nemen wanneer je ondergoed gaat kopen. En door allerlei producten die (onnodig) in plastic verpakt zitten, niet meer te kopen. Het verbod op de gratis plastic tas gaat mij persoonlijk nog niet ver genoeg. Ik neem niet alleen tassen mee van huis, maar ook potten en bakjes. Sinds ik dat doe, hebben we hooguit maar 25 procent van de hoeveelheid afval die we voorheen hadden. Een betere wereld? Begin bij je boodschappen.

    Helga

    26 januari 2016 at 09:39

    • Geweldig wat je allemaal doet en dat op je stokpaardje en met een kortzichtige bril en zonder die potjes rammel ik al van me zelf,ik heb tassen bij me,wil de het alleen maar ingepakt,desnoods in reclamemateriaal

      Gerry van lieshout

      26 januari 2016 at 11:56

      • Fijn dat je je eigen tassen meeneemt.

        Helga

        26 januari 2016 at 12:01

      • Ik begrijp je verhaal niet Gerry van Lieshout. Je neemt wél een tas mee van thuis, maar omdat daar boerenkool in zit, kunnen de onderbroeken er niet bij en moeten die ineens ingepakt? Waar is de logica in dit verhaal? En waarom zou je dan vervolgens cynisch reageren op iemand die je aanspreekt op je eigen gedrag in deze? Ik ben het met Helga eens. Verander eerst je eigen gewoontes en aankoop gedrag voor je met je vinger gaat wijzen. Dat neemt niet weg dat ik het wel eens ben met het feit dat er veel te veel producten in winkels onnodig verpakt worden in plastic!

        Paula

        27 januari 2016 at 10:39

        • Als ik nieuw ondergoed koop of wat voor kledingstuk ,dan verwacht ik er wel wat om heen, het moet toch niet zo zijn dat als je een nieuw kledingstuk koopt ook al is het een onderbroek,je het zomaar los in je tas moet doen. Gisteren nog op de markt een pyjama gekocht, gaat vervolgens netjes in een papieren zak en zo hoort het te gaan.

          Alice Becker

          28 januari 2016 at 09:26

          • Voor papieren zakken en/of ander papier moeten weer heel veel bomen gekapt worden! Ook weer slecht!! Recycle je tasjes gewoon en neem zelf meerdere verpakkingen mee idd. Het was al lang bekend dat het zou gebeuren! Zelf idd veranderen.. Dan pas veranderen ze het aanbod! Enige wat helpt.
            En je hebt gelijk over de belachelijk grote hoeveelheid materiaal wat ze gebruiken tegenwoordig voor alles! Maar zo kunnen we nog wel even doorgaan.. Zo veel troep wat er in het eten gestopt wordt, zo veel plastic in de oceanen, zo veel rotzooi op straat, zo veel kleding als vuil op de grond in de winkels.. Enz. Helaas begint een betere wereld bij jezelf! Nu maar hopen dat iedereen beter wordt!! De winkels willen alleen maar tasjes verkopen.. En maken er idd (mis) gebruik van!

            Mandy

            28 januari 2016 at 12:41

          • Wat een onzin. Als je meerdere kleren koopt, zit er toch ook niet om elk kledingstuk een aparte verpakking. Boerenkool en ondergoed worden in dit geval al gescheiden Door het plastic verpakkingsmateriaal van de boeren kool. Onnodige verspilling van grondstoffen om dan ook nog iets om je ondergoed te willen.

            Anne

            28 januari 2016 at 17:17

            • Nergens in het verhaal kan ik opmaken dat de boerenkool in plastic zit, oor het zelfde geld zijn het de volle bladeren boerenkool en daar wil je zelf toch ook geen kledingstuk zomaar op leggen. Ik in ieder geval niet.

              Gea Kuperus

              31 januari 2016 at 13:21

              • Boerenkool mag als losse groenten nog in een plastic tas dunner dan 0,015 mm. Staatscourant 18 december 2015 Richtlijn 94/62/EG: Uitzondering van het verbod om hygiënische redenen De regeling laat toe dat onverpakte, veelal los verkochte, levensmiddelen, middels het gratis verstrek-ken van een zeer dunne plastic tas, beschermd kunnen worden tegen besmetting met ziekteverwek-kers of tegen vervuiling van buitenaf en zodoende niet ongeschikt raken voor consumptie. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de verkoop van:–onverpakt (zomer)fruit, zoals aardbeien, bessen, abrikozen, appels, peren;–onverpakte groente, zoals asperges, sperziebonen, broccoli, tomaten; of–onverpakte broodwaren, zoals krentenbollen, puntjes, croissants.In deze situaties fungeert de gratis zeer dunne plastic tas als primair verpakkingsmateriaal ter bescherming van invloeden van buitenaf.De gratis zeer dunne plastic tas is om redenen van hygiëne ook toegestaan in situaties waarbij het lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte, als gevolg van niet afgesloten verpakking daarvan, kan leiden tot kruisbesmetting van andere levensmiddelen waardoor deze levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie. Daarbij kan worden gedacht aan situaties van verkoop van:–in papier verpakte verse vis; of–in losse folievellen verpakt rauw vlees of rauwe vleeswaren.In die situaties mag nog een gratis zeer dunne plastic tas worden verstrekt als secundaire verpakking van deze rauwe producten.Het begrip ‘rauw’ kan in het kader van deze regeling ruim worden uitgelegd. Ook half rauwe producten (bijvoorbeeld haring) of niet volledig gegaarde producten (bijvoorbeeld rosbief) die niet in een afgesloten verpakkingen worden verkocht mogen nog worden voorzien van een gratis dunne plastic tas.
                Uitzonderingen van het verbod met het oog op het tegengaan van voedselverspilling De andere uitzonderingsmogelijkheid voor het nog gratis verstrekken van een zeer dunne plastic tas is wanneer deze helpt om voedselverspilling te voorkomen. Daarvan is sprake als de consument een op zijn of haar behoefte afgestemde hoeveelheid losse levensmiddelen zelf in een zeer dunne plastic tas verpakt. Daarbij kan worden gedacht aan de verkoop van:–losse appels, sinaasappels en mandarijnen;–losse winterpenen en tomaten.In die situaties is de consument niet gebonden aan een voorverpakte (grotere) hoeveelheid levensmid-delen die – indien deze hoeveelheid voor hem of haar te veel is – niet wordt geconsumeerd.

                C. van Dommelen

                6 juni 2019 at 01:43

          • Ben het helemaal met je eens Gerry. Komt niet erg klantvriendelijk over als je kleding zo mee krijgt. Vroeger werd meer in papier verpakt.

            Janny

            29 januari 2016 at 12:17

          • waarom verwacht je dat ‘er wel wat om heen moet’? Misschien moet je je verwachtingspatroon aanpassen, en zelf verantwoordelijkheid nemen. Meerdere katoenen tasjes mee dus, simpel.

            Michelle

            29 januari 2016 at 14:08

          • Ik heb altijd linnen tasjes bij me voor dat soort gevallen.

            wilma van hengel

            29 januari 2016 at 15:11

          • Je kunt toch ook een van de vele tasjes of zakjes meenemen die je vast nog wel thuis hebt liggen van, inderdaad, een online aankoop?? Daar passen prima kledingstukken in! Als je de zakken waar kleding in aankomt als je online besteld, prima netjes openknippen en hergebruiken. Maar……..er moet iets gebeuren in onze inmiddels jarenlang voorgeprogrammeerde hersenen die niet gewend zijn om daar rekening mee te houden. Maar….. in kleine stapjes worden we steeds wakkerder 😉

            Janina Michel

            30 januari 2016 at 12:34

            • Tasje van Zeeman! Ideaal. Heel sterk past in al je tassen, altijd bij de hand. Eenmaal 1 euro en wanneer hij kapot is lever je ‘m in en krijg je een nieuwe!!! Super uitvinding!!!

              Marianne

              30 januari 2016 at 13:29

              • Inderdaad een ideaal tasje zelfs je als er meerdere mee neemt is het geen extra gewicht ze passen overal in een tas,
                jaszak , sleurtas of open gevouwen als boodschappentasje.

                Christyanne

                30 januari 2016 at 19:57

        • haha…idd. Ik ben t helemaal met u eens. Wat zuur reageren op iemand die het slimmer aanpakt! Kritiek is zoooo niet gewenst blijkbaar.

          christel

          28 januari 2016 at 13:56

      • Neem je gewoon je reclamefoldertjes van huis toch mee? Waarom moeten we steeds pamperen voor de bevolking; niks mis mee met zelf ook nadenken.

        Rob

        27 januari 2016 at 12:53

      • Ze snappen het principe van het verhaal gewoon niet…..ik geef u groot gelijk dat u zo gereageerd heeft…U heeft groot gelijk en ik zie het net zo.

        Kaatie

        27 januari 2016 at 17:29

        • Ze hebben het inderdaad niet echt gelezen. Bovendien mag je toch een beetje service verwachten als je iets koopt. Natuurlijk moeten die onderbroeken ingepakt kunnen worden als de koper dat wenst. Liefst in vloeipapier.

          Femke

          27 januari 2016 at 20:22

        • Wat snap ik niet???? Als ik iets koop, heb ik altijd- al 30 jaar- meerdere linnen tasjes bij me. Hoe moeilijk is het?

          wilma van hengel

          29 januari 2016 at 15:19

      • Nee mij niet kwalijk maar wat maakt het uit dat je ondergoed op de boerenkool komt te liggen?……Als je thuis komt dan was je toch dat ondergoed? of ben je er zo een die het gelijk aantrekt zo uit de winkel vandaan?……en die boerenkool moet denk ik ook wel gewassen worden……dus ik begrijp het probleem iet!

        Vonny

        27 januari 2016 at 21:07

        • dat ondergoed zit ook in plastic en wasmiddel is ook slecht voor het milieu.

          Mariejose

          27 januari 2016 at 22:04

        • Denk je dat je het nog kan ruilen als het vies is vd boerenkool?
          Nu gaat het om onderbroeken maar het kan ook kleding zijn die niet is zoals je verwacht. Ik Verwacht dat ze een t shirt of vh niet teugnemen als er vlekken op zitten.

          bernadette

          28 januari 2016 at 05:32

          • Ben er vrij zeker van dat je boerenkool niet los in je tas hebt liggen.. je boerenkool is verpakt, als daar iets op komt te liggen dan wordt dat niet vies. Wil je per se iets om je ondergoed hebben, had je zelf een tasje mee moeten nemen. Je weet zelf ook wel dat ze geen plastic tasjes meer gratis weggeven. En wauw ja 10 cent… voor de ene keer dat je een tasje vergeet, poeh wat duur zeg… dit is een standaard geval van wat wij bij ons thuis “zeikwijfen” noemen ^^ ook wel bekent als van een mug een olifant maken.

            Brenda

            29 januari 2016 at 09:18

            • Ik koop mijn boerenkool gewoon op de markt en dan zit er géén verpakking omheen! Gaat rechtstreeks in mijn boodschappentas. samen met andere groenten en fruit die ik daar vers koop.
              Dat ik daarna in een kledingwinkel onverwacht nog een broek en blouse koop, die in het geheel niet verpakt zijn……
              Probeer je mooie witte ondergoed eens op een bakje aardbeien te leggen…
              Heb op dezelfde dag nog een kadootje gekocht voor een vriendin die jarig was. Netjes in laten pakken als kadootje. En toen…….?

              Je kunt natuurlijk weer roepen dat ik genoeg tasjes mee moet nemen, maar dat vind ik een beetje simpel gedacht. Mijn simpele gedachte is dat een winkelier ook wel mee mag denken en alternatieven aan kan bieden(zoals bijvoorbeeld vloeipapier bij besmettelijke produkten)

              P.S. voor de miereneukers onder ons: Vraag je je eigenlijk wel eens af of je de 5 of 10 cent voor het plastic tasje ook terugkrijgt als je je gekochte kledingstuk terug brengt? Je zou er zelfs een soort statiegelditem van kunnen maken 🙂

              willie

              31 januari 2016 at 11:06

      • Als u nog steeds zo bent zoals ik u ken van heel lang geleden dan is er geen verkeerd woord uitgekomen alleen maar humor! Herinner me een vrolijk, positief en optimistisch mens!

        simone

        28 januari 2016 at 10:43

        • Ja Simone, helemaal met je eens over de humor, maar het schijnt dat dat ver te zoeken is tegenwoordig.
          Ben blij dat ik niet de enige ben die hier de humor in ziet en leest……

          Coby Van Der Woerdt

          28 januari 2016 at 12:42

      • Yes, je hebt gelijk. We moeten niet terug naar vroeger. Ze zoeken maar een duurzame oplossing ze kunnen immers ook op de maan wandelen.

        Fred

        3 februari 2016 at 09:48

    • Helemaal mee eens! Waarvoor de potten en bakjes trouwens? Even ideeën opdoen

      Anneke Postma

      26 januari 2016 at 19:46

      • wat denk je van vis, vlees of andersoort aan verswaren…..

        An

        26 januari 2016 at 20:48

        • bederfelijk waar moet verpakt zijn….dus zijn die uitgesloten

          carpe diem

          27 januari 2016 at 09:07

          • Ehm, het is niet zonder meer een verplichting. Voor groente op de markt bijvoorbeeld mogen gratis plastic zakjes meegegeven worden. Het is niet verplicht. De waarschijnlijkheid dat vis van de markt los wordt meegegeven is vrij klein

            Marjolein Kalter

            27 januari 2016 at 17:59

            • Afgelopen week kreeg ik op de markt mijn verse vis in plasig zakjes mee, maar daaromheen niet een extra zak. Zonder er bij na te denken de plastic zakjes op mijn losse groente (waaronder boerenkool, onverpakt!) in de boodschappentas die ik altijd bij me heb. Thuisgekomen stonk de groente (en het kaaspapier) naar vis. De boodschappentas heb ik schoongemaakt, maar stinkt nog. Ik heb een rol plastic tasjes bij me, maar voor de vis heb je echt een luchtdichter plastic tasje nodig.
              Ik had graag 10 cent betaald om een heleboel ellende te voorkomen, maar eigenlijk vind ik dat die vis best in 2 tasjes mag.

              Saskia

              29 januari 2016 at 19:58

        • Gewoon in kranten verpakken (wél van huis meenemen) en bovenoo de boerenkool en onderbroekjes van deHema leggen.

          6874cc23@hetnet.nl

          27 januari 2016 at 14:17

        • vis of vlees dergelijke etenswaar mocht er geen verpakking omheen zitten geef ik graag n paar centjes voor . om je onderbroeken bij de aankoop van vis te proppen vind ik toch ook niet zo n fijn idee

          Mia Verstegen

          27 januari 2016 at 15:19

    • ben blij dat er bij ons een winkel is waar alles verpakkingsvrij is ..en hoeveel kost het om zelf een tas mee te nemen

      cisca

      27 januari 2016 at 09:28

      • die mooie winkel in groningen? ik wou dat er een filiaal in leeuwarden stond. fantastische winkel…

        jouk

        29 januari 2016 at 10:30

    • Hoe wil je dat doen wanneer je per fiets of rollator gaat? De auto nemen?

      femmie

      27 januari 2016 at 13:28

      • Ooit wel eens van fietstassen gehoord? Ik doe alle boodschappen voor een gezin van vier op de fiets. Verwend gedoe,

        Belen

        1 februari 2016 at 22:54

    • Goed bezig Helga. Er valt veel te leren over de manier van boodschappen doen zoals jij dat doet. Ik zal kijken wat ik er zelf aan kan doen. In ieder geval neem ik nu altijd zelf tasjes mee. Maar ik heb zojuist fruit gehaald. Die had ik in de winkel in plastic zakjes gedaan. Die gooi ik altijd weg. Wellicht kan ik de volgende keer zelf een zakje daarvoor meenemen. En die hergebruiken.
      Inderdaad een beter milieu begint bij je boodschappen.

      Nathalie

      27 januari 2016 at 13:47

      • Zo’n plastic tasje van het fruit kun je eventueel hergebruiken als vuilniszakje voor een klein prullenbakje (zoals een keukenprullenbak of voor op het toilet). Zelf probeer ik er nu aan te denken om een tasje mee te nemen, maar dat lukt niet altijd. Dan alles maar in een doosje proppen en het doosje hergebruiken voor het oud papier in te verzamelen.

        Linda

        27 januari 2016 at 18:49

      • Om fruit mee te nemen bij de supermarkt kun je ook katoenen zakjes gebruiken, bijvoorbeeld deze: http://re-sack.com/. Werkt prima, bij de kassa vinden ze het bij mijn supermarkt inmiddels heel normaal :).

        Ina

        28 januari 2016 at 14:05

        • Maar als je vlees hebt meegenomen in een katoenen zakje en je daar de volgende keer groente in wil meenemen zul je hem moeten wassen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van plastic bekertjes voor de koffie milieuvriendelijker is dan het afwassen van een mok/kopje. Aangezien er minder plastic is verwerkt in een plastic tasje dan in een bekertje kan ik er van uit gaan dat het wassen van een katoenen tasje meer vervuiling geeft dan het meegeven van een plastic tasje. Begrijp me niet verkeerd, ook ik vind dat er veel te veel plastic in de natuur terecht komt, daarom vindt ik dat mensen zich beter bewust moeten worden van het feit dat er in één gemiddelde verpakking van een willekeurig product méér plastic wordt gebruikt dan in het vervoeren van een verzameling daarvan. Waarom moet een pen in plastic verpakt zijn? en een schaar, plakband, tijdschriften enz….

          taffie

          28 januari 2016 at 23:08

    • Goed zo Helga als je naar de frituurgaat doe je het net zoals jaren in belgie je neemt je pan mee en laat hem volscheppen

      ms

      27 januari 2016 at 15:27

      • leuk om te lezen van de frituur(was ik eigenlijk vergeten), vroeger was dat in nederland ook en ook als je naar de chinees ging(amsterdam), nostalgie:)

        Annemieke

        27 januari 2016 at 16:09

      • Haha dat is niet eens zo’n gek idee! Scheelt een hoop ruimte in de grijze bak en dan maar een druppeltje extra afwasmiddel in de gootsteen voor het afwassen.

        snoetenpoetser

        27 januari 2016 at 21:22

      • laat me niet lachen zeg, ik zie me al naar de snack bar fietsen met een pan achter op de fiets om daar de friet in te doen. wat een onzin!!!!!

        sandra

        28 januari 2016 at 08:54

        • Zoooooo gelachen om deze opmerking….hihihihi…even een luchtig geluid tussen al deze linnentassengoeroes……..

          Rafaella

          30 januari 2016 at 09:37

    • Mooi Helga! Een vriendin van me neemt zelfs voor een stuk kaas haar eigen kaasdoek mee. 1 pedaalemmerzakje afval per maand met een gezin met 2 kinderen. Ik neem er mijn petje voor af

      Marjolein Kalter

      27 januari 2016 at 18:03

      • Nadeel daarvan is dat je dan na 3 weken wel een behoorlijke stink bak in huis hebt staan.

        Gers

        28 januari 2016 at 08:30

    • plastic kan hergebruikt worden . niet verboden dus .moet alleen geld opbrengen. voor papier heb je bomen nodig

      klazien

      27 januari 2016 at 18:54

    • Hij Helga,
      Ik ben ook al bij mijn boodschappen begonnen, maar als ik in de supermarkt of bouwmarkt kijk, zit alles in het plastic, en je mag het er niet vanaf halen in verband met de barcode.
      Vraag voor de aardigheid eens aan de slager in de supermarkt bij jou in de buurt om de biefstukjes uit het piepschuimen bakje te halen en in jou meegebrachte tupperware of curve bakje te doen, nou, ik kan je verzekeren dat krijg je niet voor elkaar.
      Erg jammer want wij (de consumenten) worden ervan beticht om zoveel afval te produceren, terwijl wij er niet om vragen.
      Ik wil graag een betere wereld, en ben al een poos geleden begonnen.
      Nu nog de gamma, formido, jumbo, ah, aldi, lidl, etc.

      kawacees

      29 januari 2016 at 08:53

      • Euh… mijn slager snijdt de biefstukjes ter plekke… Ik kan ze meenemen zoals IK het wil, dus ook in een eigen meegenomen bakje. In de supermarkten hier ligt alles voorverpakt en heb je geen keus, maar goed, het vlees is niet echt goed, dus dat haal ik niet daar.

        Monica

        29 januari 2016 at 14:40

    • Heb jij nooit dat je gaat winkelen en dan opeens een leuk setje ondergoed ziet?
      Ga je dan eerst naar huis om een nieuwe tas te halen.
      Laat de regering eerst eens kijkt naar een verpakking in een verpakking in een verpakking en dat bij 1 product.
      Laat de mensen zelf kiezen de winkelier kan vragen of je er een tasje omheen wilt en dan is de keuze aan de klant.

      Rian

      29 januari 2016 at 09:54

      • Als ik boodschappen doe heb ik één grote tas bij me met daarin ook een paar kleine. (plastic of linnen) Die kleintjes wegen niets en nemen geen ruimte in beslag. Zitten er gewoon standaard in. Geen probleem, wat ik ook koop!

        Monica

        29 januari 2016 at 14:42

    • Gtoot gelijk…….neem gewoon je eigen tas (sen) mee en loop niet te klagen allemaal. Een betere wereld begint bij jezelf. En alle kleine beetjes helpen

      Dorien

      29 januari 2016 at 10:11

    • Hoi Helga, ik ben heel benieuwd voor wat voor producten jij potten en bakjes meeneemt. Ik wil ook graag minder afval. Ik ben begonnen met een post-it op de voordeur waarop staat: “Tasje meenemen!”

      Ashley van Heiningen

      31 januari 2016 at 00:00

    • Een groot compliment voor jouw Helga! Ik zeg altijd: Wil je verandering, verander zelf!

      Paul de Kantelaar

      31 januari 2016 at 15:01

    • Een groot compliment voor jouw Helga!!

      Paul de Kantelaar

      31 januari 2016 at 15:06

    • Een groot compliment voor jouw Helga! Wil je verandering, verander zelf, en dat heb je goed begrepen!!

      Paul de Kantelaar

      31 januari 2016 at 15:09

    • helemaal waar, volkomen me eens !!!

      leo

      31 januari 2016 at 17:58

    • Heerlijk kortzichtig dit soort reply’s. Zie je oma van 80 al met haar halve keuken door het winkelcentrum huppelen om wat eten te kopen? Tassen mee, potten, pannen, Tupperware dozen en houten opscheplepels? En mamsje met twee babykids, luiers, drinkflesjes, reserve kleding, die neemt natuurlijk ook nog eens bovengenoemde halve inventaris mee? Leuk als je verder niets anders te doen hebt, van een uitkering leeft en slechts als doel hebt ‘alternatief’ te zijn. Maar voor de werkende mens is het ondoenlijk met tassen, potten en dozen naar het werk te gaan, vlug, vlug boodschappen te doen in de pauze en naar huis te gaan om eten te koken.

      Noyes van Buul

      1 maart 2017 at 14:28

  3. Mijn moeder is 83 en dan is het sjouwen met 36 tassen, potjes en bakken een hele opgave.

    Ted

    26 januari 2016 at 10:15

    • Het hoeven toch 36 tasjes te zijn? Maar als je weet dat je boerenkool en ondergoed gaat kopen, dan kun je toch wel 2 tasjes meenemen? Ik vind het een beetje een starre houding. En om dit soort zaken weer bij de overheid te leggen vind ik ook een beetje diva gedrag. Dit zijn kleine ongemakkelijkheden die je als burger prima zelf kunt oplossen. Laat de overheid zich alsjeblieft bezig houden met zaken die de gemiddelde burger de pet boven gaat.

      doodkonijn

      26 januari 2016 at 10:36

      • Starre houding? En dat zegt Doodkonijn? 🙂
        Eerlijk gezegd vind ik je eigen houding wat rigide. Ook het badinerende jegens het vermeende verstand van burgers vind ik weinig verheffend.

        Mijn moeder mag van mij gerust van huis gaan met alleen de tassen die ze kan dragen en als ze iets tegenkomt wat ze wil hebben en wat niet op haar boodschappenlijstje staat, mag ze dat gerust kopen.

        Ted

        26 januari 2016 at 11:05

        • Je mist het idee achter het hele betalen voor een plastic tas. Ze willen omwille van de milieu belasting verpakkingsmateriaal reduceren. Geen alternatief voor inpak materiaal, maar minder. Dus geen papiertje om je onderbroek, maar je onderbroek in je zelf meegenomen tasje, die je meerdere malen gebruikt.
          En die die onderbroeken gaan het echt wel overleven in die tas met boerenkool. Die onderbroeken gaan namelijk nog voor veel hetere vuren staan….

          Laat je moeder gewoon 2 tasjes meenemen. 1 voor waar ze de deur voor uit gaat en 1 voor impuls aankopen. Die opbouwtasjes zijn superhandig! Vele winkels bieden ze al aan! Wat een service! Het is even omschakelen, maar elke dag kun je weer iets nieuws leren. Zie het als een oplossing niet als een probleem.

          doodkonijn

          26 januari 2016 at 14:00

          • Enne … wat voor tasjes dan?
            Haak of brei je ze doodkonijn?

            Minder verpakkingsmateriaal, daar is niemand op tegen denk ik.
            Iets wat al door de fabrikant verpakt is, daar komt hooguit een cadeaupapiertje om, maar ondergoed ed. zou ik ook niet los in de tas bij de boerenkool willen.
            Dus voortaan maar met oude kranten op pad?
            En een bakfiets aanschaffen? Want al die potten en pannetjes in de fietstas???

            jenrbak

            26 januari 2016 at 15:03

            • Dit is even de laatste reactie die hier plaats hoor, want ik bespeur hier een hoop negatieve energie! Kanonnen!
              Maar goed, voor de mensen die wel open staan voor een betere wereld:

              http://www.huisvlijt.com/2014/10/hema-eco-tas.html
              http://www.susanbijl.nl
              http://www.alphens.nl/nieuws/bedrijven/15669,statiegeldtas-in-plaats-van-plastic-tas-bij-zeeman.html

              En ja, ik heb gewoon standaard een Susan Bijl tas in mijn binnenzak zitten en mijn rugzak een katoenen tas.

              Als je elke dag een hele lading potten en pannen moet verplaatsen, dan is het inderdaad handig om een bakfiets aan te schaffen.
              En het is inderdaad wel raadzaam om je nieuwe kleding even te wassen voor gebruik, dat nieuwe winkel luchtje wat er op zit betreft namelijk een vuil afstotend chemisch goedje en god mag weten hoeveel mensen jouw nieuwe kleding stuk hebben gepast. In sommige kleding zaken is personeel verplicht kleding van de zaak te dragen. Wat het gevolg heeft dat personeel kleding uit de rekken na een dag werken wederom terug hangen. Maar goed dat dat chemisch goedje er nog opzit, want dat verdoezeld een hoop.

              Tegenwoordig hebben de meeste wasmachines een een eco programma, dus als je je kleding daar op wast en ‘m qua temperatuur wat lager zet, compenseer je ook een hoop.

              Oh en als we toch bezig zijn, doe maar een biefstukje minder dan, dat is fijn voor de Co2 uitstoot.
              Pak wat vaker de fiets of bakfiets voor de liefhebbers. Zeg de buurvrouw wat vaker gedag, of beter nog, vraag hoe het met haar gaat, de buurman kan ook. Zeg tegen je kinderen dat je van ze houdt en ga nooit met ruzie slapen.
              Doe elke dag iets nieuws, al is het je onderbroek bij de boerenkool leggen. Geef gewoon een iets weg, gewoon zomaar.

              Nou veel plezier met jullie discussie en afgeven op elkaar.
              Ik geef de winkeliers een compliment en waardeer dit tassen initiatief, al is het klein, om de wereld een klein beetje te ontlasten…

              Super Doeiiii!

              doodkonijn

              26 januari 2016 at 21:44

              • Nu breekt mijn klomp, doodkonijn! Je was nota bene een van de eersten die reageerden met negatieve energie! Van jou was de volstrekt onnodige kwalificatie “divagedrag” en je deed badinerend over het niveau van de gemiddelde burger.

                Ted

                26 januari 2016 at 23:10

              • My kind a girl/guy !!! ❤ ❤ ❤

                Sjante58

                27 januari 2016 at 15:36

                • Doodkonijn bedoel ik daar dus mee… Om misverstanden te voorkomen !

                  Sjante58

                  27 januari 2016 at 15:38

              • Ik ben het helemaal met je eens!!!!!!!!!!!Groetjes Doodkonijn(wel een rare naam)

                Joan

                28 januari 2016 at 08:19

              • 👍

                Joke

                28 januari 2016 at 19:46

              • — een tasje van susan bijl kost maar 26,90. maar dan ben je wel heel goed bezig op je bakfiets !
                😏
                http://s1039.photobucket.com/user/nile666/media/tassie_zpsinyx5n7r.jpg.html , mijn tassie alweer 30 jaar oud

                nile

                29 januari 2016 at 02:50

              • Amen! Ik sluit me aan bij doodkonijn. Een betere wereld begint bij jezelf. Ik neem al jaren lang 2 plastic tasjes mee als ik boodschappen ga doen. Je kunt ze zo in je binnenzak doen of in je fietstas of bedenk een ander leuk plekje. Dus absoluut geen gesjouw. Ik verwacht ook geen verpakking als ik ondergoed ga kopen. Ik ben blij dat ik het gewoon zo mee kan nemen in mijn eigen tasje. En de groenten gaan uiteraard in het andere tasje. Verder ben ik er niet zo’n voorstander van om onvriendelijke woorden te gebruiken wanneer je een ander probeert te overtuigen van jouw visie. Het woord “divagedrag” valt daar ook onder, maar er zit een kern van waarheid in en mevrouw van Lieshout zou er eigenlijk gewoon om moeten lachen. Naar mijn idee heeft ze wel gevoel voor humor. Daarnaast begrijp ik haar standpunt ook wel, maar ik vind het voorbeeld van de boerenkool en het ondergoed niet heel sterk. Als je bij de visboer de verse schol zelf moet inpakken dan zou ik meer begrip hebben voor je standpunt.

                Recycler

                29 januari 2016 at 09:40

            • Waarom kan dat er niet bij in? Je wast het ondergoed yoch voordat je het draagt lijkt me?

              Izzy

              27 januari 2016 at 11:23

          • Het is voor je moeder weer net als vroeger. Dus omschakelen en nog nostalgisch ook. Punt is inderdaad dat mensen niet hoeven te kopen met allerlei verpakkingsmateriaal als we op zoek gaan naar de alternatieven. En die zijn er zat. Het begint bij het gedrag van de consument. Als die anders gaat kopen dan volgt de rest vanzelf. Gewoon naar de kleine ondernemer. Neem zelf verschillende tasjes mee. Of zelfs zoals vroeger een krant. Daar ging de groente in. Waar een wil is de weg.

            Inge

            27 januari 2016 at 07:00

        • Ik ga spullen die ik koop altijd eerst wassen voordat ik ze draag. Dus een onderbroekje op de boerenkool in je tas leggen is dan geen probleem ☺

          Helga

          26 januari 2016 at 16:40

        • Koop zo’n handige boodschappentas op wieltjes voor je moeder dan hoeft ze die boodschappen niet te dragen

          6874cc23@hetnet.nl

          27 januari 2016 at 14:21

        • Sorry hoor Ted, maar je bent echt heel flauw bezig, het stukje wat je geschreven hebt slaat ook nergens op. Wij in de winkel zijn verplicht om geld te vragen, waar ik werk gaat de 10 cent naar de plastic soup foundation. Gewoon zelf nadenken wat je gaat kopen in de stad en wat tasjes van thuis mee nemen.

          SAS

          27 januari 2016 at 22:07

      • Nu was het ondergoed, maar stel dat je en fles badschuim koopt? Die dop kan zo open gaan……lekker tussen de boerenkool…..eet smakelijk! Ik blijf plastic tasjes gebruiken en betaal er dan maar wat voor, zoveel is dat toch niet………

        Het grootste probleem is niet dat er een gratis plastic tasje wordt (werd) gegeven, maar dat ze buiten ergens in de straat/natuur worden gedumpt…..Als iedereen die thuis bij het plastic afval zouden doen, was er niets aan de hand

        Sjanie

        26 januari 2016 at 15:42

        • Als als als.

          Miep

          27 januari 2016 at 11:25

        • Je hebt hopelijk wel door dat het niet de bedoeling is dat je ze weggooit…. door tasjes niet meee gratis mee te geven willen ze ervoor zorgen dat er minder tasjes in de omloop zijn. Je hoort ze dus te recycelen.

          Brenda

          29 januari 2016 at 09:32

      • Kan toch ook zijn dat je bij het boodschappen doen langs een winkel komt en ineens tot het besef komt kan ook nog wel een paar nieuw onderbroeken kopen ben hier nu toch en zeker als je al wat ouder bent of last van je rug of ander mankement hebt en je voelt je op dat moment nog goed.

        marga

        27 januari 2016 at 12:36

      • Ja mensen doen ook wel impuls aankopen en dat zou verboden moeten worden want daar gaan een hoop plastic tassies omheen want daar is niet op gerekend en heeft men geen verpakkingsmateriaal voor van huis mee genomen.

        Koos

        27 januari 2016 at 14:30

      • Goed omschreven! Ik ben het helemaal met u eens. Daarbij vind ik het een hele goede actie dit..Uiteindelijk gaan we allemaal last krijgen van overmatig plastik en dit is een goede manier om het te gaan beperken.. En als men zo graag iets in een tas wil dan neem het zelf maar mee of leg idd maar een keer tien cent neer.

        wendy

        28 januari 2016 at 09:46

    • kan me niet voorstellen dat moeder
      36 verschillende boodschappen gaat doen,dat is me nogal geen gewicht voor moeder,denk eigenlijk dat een mevrouw van 83 wel geholpen word door haar kinderen als er veel boodschappen gedaan moeten worden?

      spatz00

      27 januari 2016 at 12:55

    • Nou Ted, als jouw moeder van 83 zoveel koopt dat ze 36 tassen, potjes en bakken moet sjouwen, dan past dat ook niet in 1 tas…. en vind ik het knap dat ze die hoeveelheid sowieso kan sjouwen, want ik kan het niet!

      Monica

      29 januari 2016 at 14:43

  4. Er is een aflevering van “Kinderen geen bezwaar” gewijd aan de “verpakkingsmaffia” zoals hoofdpersonage Gerard dat treffend noemt. Ga maar eens kijken. Erg leuk. Aflevering 89.

    Theo van de Wetering

    26 januari 2016 at 10:51

  5. De detailhandel heeft nauwelijks meer alternatieven… Maar de detailhandel had zich toch ook kunnen voorbereiden? Deze maatregel zat er toch al een poosje aan te komen? Maar nee hoor, leg de schuld maar weer bij de overheid… Iedereen die op de hoogte is van de plastic soep in de oceanen, weet dat dit een goede maatregel is. Die misschien een heeeeeel klein beetje aanpassingsvermogen vergt. Ook van ons consumenten.

    Alex Temmingh

    26 januari 2016 at 10:57

    • Mijn tasjes komen echt niet in de oceaan terecht,mijn impuls aankoop wilde ik alleen maar ingepakt desnoods in een krant,de overheid hoeft van mij niks,gewoon klantvriendelijke bediening

      Gerry Van Lieshout

      26 januari 2016 at 11:50

      • De jouwe misschien niet, maar een hoop andere wel. Op het voorkomen daarvan is deze maatregel ook gericht.
        En dat er nog veel meer moet gebeuren aan de aanpak van verpakkingsmateriaal is duidelijk. Dat wordt echter niet bevorderd door te ‘zeuren’ over een maatregel die in elk geval wel is genomen.

        Alex Temmingh

        26 januari 2016 at 12:00

      • Vind dit totaal geen geval van klantonvriendelijkheid. De verkoopsters wordt immers ook geen alternatieven aangeboden. Vind zelfs dat de dame in kwestie heel correct gehandeld heeft door met u mee te denken en u vloeipapier aan te hieden. Deze maatregelen zaten er al best lang aan te komen dus een paar nylon tasjes bij Blokker kopen voor €1,- was wellicht een oplossing geweest? Jammer dat deze verkoopster vd Hema zo negatief te kijk wordt gezet

        ruben

        26 januari 2016 at 19:45

        • Precies dit dus! Ook de manier waarop de oudere dame tegen de verkoopster praat. Niet netjes, maar goed dat is mijn mening.

          anne

          26 januari 2016 at 20:55

        • Dat is echt niet waar, Ruben en Anne! Zowel de klant als de verkoopster waren van het begin tot het einde vriendelijk en correct tegen elkaar. Wat mijn moeder zegt is altijd met een glimlach en een kwinkslag. – Nou ja, niet altijd, maar in dit geval wel.
          Nogmaals: we hebben smakelijk om het voorval gelachen omdat we het LEUK vonden.

          Ted

          26 januari 2016 at 22:53

          • Ik ben het geheel en al met je eens, Ted. En goed dat je er ook om kunt blijven lachen. Het is geen drama, maar het is goed als ook de industrie eens wat milieubewuster gaat worden, lijkt me. Verder is het handig om wat van die kleine plastic pedaalemmerzakjes mee te nemen als je boodschappen gaat doen. Die kunnen daarna altijd nog gebruikt worden waar ze voor dienen.

            dick witte

            27 januari 2016 at 12:55

    • De plastic soep in de oceaan komt dus door de aankoop van oma bij de Hema. Stel me zo voor dat oma alle plastic zakjes opspaart en eind van de week de bus naar het strand neemt en daar alles in zee dumpt.

      Martin Van Mourik

      28 januari 2016 at 22:24

    • De detail handel doet er wel wat aan. Herbruikbare tassen worden aangeboden, en geloof me… de detailhandel vind dit ook lastig. Dit is niet de keuze van de winkelie, maar van de overheid.
      Het is gewoon wennen voor iedereen, voor de klant en de mensen achter de kassa.
      Maar mensen maak je druk om echt belangrijke zaken.. het gaat om een tasje? Neem gewoon je eigen tas mee, koop een plastic tas of een herbruikbare.. er zijn genoeg opties; aangeboden door uw winkelier /detailhandel

      A

      28 januari 2016 at 22:58

  6. Nederland scoort matig op de lijst van landen die écht iets doen voor het milieu. Consequent beslist de overheid om de prijs van iets omhoog te gooien om het gebruik te ontmoedigen en tegelijkertijd de schatkist aan te vullen; veel andere opties kent de creatieve overheid niet.

    Ted

    26 januari 2016 at 11:14

    • Het geld dat je voor een plastic tasje betaalt, gaat niet naar de overheid.
      Vanuit landen die al een tasjesverbod hebben, is bekend dat de hoeveelheid zwerfafval drastisch afneemt na de invoering.

      Helga

      26 januari 2016 at 11:57

      • Dat geld van de tasje daar betalen de winkeliers BTW over. dus 21% van elk tasje gaat naar de overheid.

        Wim

        26 januari 2016 at 16:50

        • Ik ben ondernemer en betaal inderdaad 21% belasting over verpakkingsmateriaal. Maar dat deed ik voorheen ook al. Het wil nu zo zijn dat ik sinds 1 januari 85% minder in verpakkingsmaterialen weg geef, want nu kan op eens iedereen wel heel makkelijk die taartdoos in de hand meenemen.
          Er gaat dus ook 85% minder belasting naar de overheid, dus naar mijn mening spekt dit de kas van de overheid juist niet.

          bakker

          27 januari 2016 at 10:54

          • Ben zelf ook eigen ondernemer(ook bakker) en normaal zaten we rond de 100/150 tassen per week….afgelopen week maar 35! Ik zeg een hele verbetering!

            Shelly

            27 januari 2016 at 22:02

      • Het geld van het tasje gaat inderdaad niet naar de overheid, maar de Btw die de winkelier moet betalen wel.

        Dennis

        28 januari 2016 at 15:47

  7. Hoe onwennig ook. Op den duur heeft iedereen zelf een tas bij zich. Van wat voor materiaal dan ook. Naar de supermarkt ga je ook meestal niet zonder tas. Heel goed als ze veel onnodige overdreven plastic verpakkingen ook terugdringen. Maar ik moet zeggen dat ik het heel prettig vind dan meer dan de helft van mijn klanten aan de kassa geen plastic tas koopt. Dat scheelt toch weer heel veel plastic. Toffe bijkomstigheid is dat mensen bewuster en zuiniger met hun tasjes om zullen gaan aangezien ze nu geld kosten. Een gratis tas gooit men toch makkelijker weg.

    Nathalie

    26 januari 2016 at 12:01

    • Het klopt. Ik gooi mijn plastic tasjes weg… maar dan dienen ze eerst als afvalzak in mijn prullenbak…

      Marijn

      26 januari 2016 at 22:00

  8. Tja ik heb toch moeite met dit artikeltje.. is het nu echt zoveel moeite om het een half uur op de boerenkool te leggen?Stop het even onder je jas! Hoe vaak komt het voor? Ik was nieuwe kleding sowieso. Als je echt gaat winkelen voor kleding en wil je nog een boodscap doen, neem je twee tassen mee. De Hema heeft voor 2 euro gewoon een nylon tasje te koop die je in je jaszak stopt. Laten we gewoon kijken wat voor uitwerking het heeft op de natuur! Milieu vind ik altijd zo’n vage term. Verleden week nog werd gewaarschuwd dat er over zoveel jaar meer plastic dan vis zal zijn. De oplossing ligt niet alleen bij de winkels maar vooral bij jezelf!

    Viviane van Urk

    26 januari 2016 at 12:03

    • Je geeft zelf al aan waar men zijn prioriteiten wil leggen. Mijn moeder wil graag een papiertje om haar ondergoed heen, wat uiteindelijk milieubewuster is dan schone kleren in de wasmachine doen.

      Ted

      26 januari 2016 at 12:31

      • Ik ga spullen die ik koop altijd eerst wassen voordat ik ze draag. Dus een onderbroekje op de boerenkool in je tas leggen is dan geen probleem ☺

        Helga

        26 januari 2016 at 16:42

        • Dat moet je ook doen, Helga. Er is getest door de keuringsdienst van waren hoeveel bacterieën er op kleding zitten die in de winkel liggen… Meer dan op een toiletbril en maar iets minder dan op een toetsenbord. En ik ga echt niet in kleding lopen die door weet ik hoeveel zweterige lijven is gepast. Dus bij mij mag het ondergoed uiteindelijk ook niet op de boerenkool, maar dan om de boerenkool te beschermen!

          Monica

          29 januari 2016 at 14:47

      • Dan neemt ze standaard een krant mee in haar tas. Geez, begin zelf op te lossen in plaats van een te verwachten dat een ander alles voor je oplost. En als ’t echt een probleem is, dan betaalt ze deze keer een tasje en leert ze ervan voor de volgende keer. Ook ben ik het ermee eens dat de toon naar de verkoopster op zijn minst bijdehand was.

        Ttz

        27 januari 2016 at 10:59

        • het lijkt er op dat sommige van de mensen hier niet zelf boodschappen doen , een krant om wit ondergoed doen = zwart ondergoed bij thuiskomst- gebruik oliebollenzakken, patatzakken , groentezakken maar wees klantvriendelijk en dwing mensen niet een fluttasje van 2 euro te kopen omdat het zo milieuvriendelijk is ! dit is kafkaiaans .😏 Ik ben het zo eens met Ted en zijn moeder .

          nile

          29 januari 2016 at 03:19

      • Als ik al mijn kleding die ik koop tussen de aardbeien en groenten stop en deze zit dan vol met vlekken is ruilen er niet meer bij. Begin eerst is bij de fabrikant en dan pas bij de consument. Mijn plastic tasjes worden altijd hergebruik voor afval. Het kromme van deze maatregel is dat als je een tasje koopt het niet slecht is voor het milieu

        Aranka peterssen

        27 januari 2016 at 14:15

      • ja en vroeger (voor de plastic tasjes…) had je idd een tasje of een ” netje” bij je. Maar ik vind dat ondergoed best in een papiertje verpakt mag worden. Gewoon papieren zakjes net als bij de groenteboer en slager (lig zoals dat ooit was) Of, ik weet niet hoe dat bij de Hema gaat, er zijn winkeliers die bv cadeaupapier hebben….een grote rol waar je zelf even kan inpakken.

        Mique

        27 januari 2016 at 16:41

  9. Het is een begin..

    Wanda

    26 januari 2016 at 12:30

    • Vind dit ook een beetje overtrokken. Overal zijn kleine nylon tasjes te koop die dus erg licht zijn, bij de Zeeman voor 1 euro en als die kapot gaat krijg je bij inlevering van de oude gewoon een nieuwe tas! Omdat ook nog weer extra papier te moeten gebruiken… Ik ben blij dat de plastic tassen nu geld kosten, gaat men misschien eens iets voorzichtiger om met die tasjes en zullen ze vaker worden hergebruikt. Maar neem gewoon een extra tasje mee, ben je van het hele probleem af!! En zo’n nylon tasje neemt opgevouwen bijna geen ruimte in in je handtas, dus dat kan het gewicht niet zijn… Ook niet voor een ouder iemand!

      Elise

      26 januari 2016 at 13:27

    • hé, nog een wanda. Ik moest hier wel om lachen overigens. Ik zie het voor me 🙂

      wanda

      26 januari 2016 at 18:09

  10. Had Moeder Lieshout de boerenkool zo los in de tas?

    Manon

    26 januari 2016 at 13:38

  11. Je kan ook iets rond de bloemkool doen? of naast elkaar leggen? Hoe lastig kan je het maken…

    Piet

    26 januari 2016 at 14:01

  12. Merkwaardig dat er tal van mensen zijn die op basis van dit stukje menen dat mijn moeder en ik vóór het gebruik van plastic tasjes zijn. Mijn moeder en ik hebben smakelijk gelachen over het voorval bij de Hema. Dát was eigenlijk de reden waarom ik dit stukje online zette.

    Ted

    26 januari 2016 at 14:18

    • Ik geloof dat het winkelpersoneel ook smakelijk hierom kon lachen. De zin “U verzint maar wat” zijn goede aanleidingen om klanten te bespotten in de koffiepauze. Hoop niet dat het in de vaste Hema was anders liggen de vloeipapiertjes voortaan ineens iets minder dichtbij de volgende keer dat mevrouw Lieshout binnenstapt…

      kassameisje

      26 januari 2016 at 17:46

      • Dan ken je mevrouw van Lieshout nog niet! 🙂

        Ted

        26 januari 2016 at 17:50

        • ik vind dit een geweldige discussie en dat alles om een papiertje in plaats van een plastic tasje.Het is gewoon een heerlijk gesprek tussen een vrouw met de nodige humor en de verkoopster die er volgens mij de lol ook wel van inzag.

          wilma

          9 februari 2016 at 16:17

  13. Ach ja het is even wennen…..hopen dat ze het in de rest van Europa ook gaan doen dan…..le Clerc, Carrefour en al die andere MegaStores in het buitenland

    Marjo

    26 januari 2016 at 17:01

  14. Ik begrijp de frustratie van het niet meekrijgen van een verpakking tussen retailproducten en voedsel, maar mevrouw had zelf ook een apart tasje mee kunnen nemen om dit te voorkomen. Of vriendelijk kunnen vragen om een tasje, en niet eisen dat het kassapersoneel het maar oplost. Ik werk zelf ook in de retail en wij vragen 10 cent. Simpelweg omdat dat de kosten zijn van een tasje. En dat verrekenen we ook nog door op een ander artikel korting te geven van tien cent zodat de consument in verhouding niets meer betaalt dan eerst. Maar zoals ik al zei, mevrouw had het ook vriendelijk kunnen vragen. Of bij de HEMA een opvouwtasje aan kunnen schaffen. Heeft ze er vanaf nu altijd eentje bij zich en heeft ze geen last meer hiervan.

    Overigens vind ik het ook vreemd dat we moeten betalen voor tasjes als ik zie hoeveel verpakkingsmateriaal wij bij onze vracht krijgen, maar we moeten toch ergens beginnen?!

    petra

    26 januari 2016 at 17:40

  15. Leuke discussie, op Schiphol rekenen ze twee cent voor een plastic tasje, kan net de afronding zijn naar vijf of 0 cent, wanneer je contant betaalt. Grappig hè. Winkeliers hebben altijd moeten betalen voor het gratis geven van plastic tasjes, lijkt me toch geen probleem om nu te betalen (de winkeliers) voor papieren tasjes. Plastic is uit,papier in in.

    Zeeltje

    26 januari 2016 at 17:46

    • Het produceren van papieren tasjes is slechter voor het milieu dan plastic tasjes. Maar de schade is veel groter als een plastic tasje in de natuur gerecht komt.

      Hanneke

      26 januari 2016 at 18:12

  16. Mijn God ,wat een problemen om een bloemkool en ondergoed,de tompouce ,shampoo,zou ik bijna nog vergeten…………accepteer gewoon zoals het is en zoek zelf een oplossing,of zijn we vergeten hoe het was om creatief te zijn?
    Het is zo makkelijk om anderen de schuld te geven,zoeken naar het volgende probleem,als ik stil zou gaan staan bij alles wat niet klopt,zou ik 24/7 stilstaan!

    mrs jingels

    26 januari 2016 at 17:50

  17. Opmerkelijk dat het niet tot iedereen doordringt: de detailhandel heeft de alternatieve verpakkingen in de ban gedaan ten gunste van het plastic. Dat kun je wel afwentelen op de consument, maar dat pleit de detailhandel niet vrij.

    Ted

    26 januari 2016 at 17:52

    • ik zou inderdaad blij zijn met papieren zakjes/zakken. Ik loop al jaren met extra tassen als ik de straat op ga, maar soms is een extra verpakking gewoon handig, bijvoorbeeld om kleding of boeken. Heftige reakties overigens.

      wanda

      26 januari 2016 at 18:11

      • Wanda je hebt gelijk, maar niet alles kan in een papieren zak.

        wim

        26 januari 2016 at 18:23

    • Herbruikbare tassen van jezelf zijn ook alternatieve verpakkingsmiddelen. Zoals ik al zei bij Zeeltje, de productie van papieren tassen is niet beter voor het milieu, in tegendeel zelfs, maar de schade is minder groot als een papieren tas in de natuur terecht komt.

      Hanneke

      26 januari 2016 at 18:16

  18. Inderdaad, plastic zak. Croissantjes, in een plastic zakje, groenten, in een plastic zakje. Etc etc etc, maar een gratis plastic tasje, dat kan niet hoor. En die kleine plastictasjes, daar deed ik mijn vuil in, of ander plastic voor de plastic bak. Allemaal van die schijn acties, die de ware problemen niet aanpakken.

    Dennis Eijs

    26 januari 2016 at 18:25

  19. Nu we het toch over verpakking hebben waarom die plastic dopen op de melk en sap pakken ?
    Vroege zaten ze er ook niet op en vouwde je de flappen eerst naar buiten om een schenktuitje te maken.
    dit werkte ook goed.

    Alfred

    26 januari 2016 at 18:54

    • Ha, maar die doppen kun je sparen en dan inleveren en dan krijgt er iemand een rolstoel of een blindengeleide hond. Echt waar. We sparen ze al jaren daarvoor. Bij ons in de gemeente wordt plastic apart ingezameld. Als je ziet wat een groot deel van je vuilnis dat is, dat is schrikken. We hebben bijna geen restafval meer, een klein zakje per week. Dat gaat nog wel in een plastic zak in de pedaalemmer.

      Mique

      27 januari 2016 at 16:45

  20. Helemaal mee eens als wij een klant hebben van zeg maar €150′- dan moeten we 10 cent vragen voor een tasje terwijl idd vlees of vleeswaren in wel 3 lagen plastic zit.

    Nienke Wolters-Bron

    26 januari 2016 at 19:14

  21. Vandaag, omdat het beter is voor het milieu, 3 zakken plastic meegegeven aan de milieuboer. En nee! Er zaten GEEN plastic tasjes in…

    DL

    26 januari 2016 at 19:20

  22. ruben

    26 januari 2016 at 19:25

  23. de regels zijn ruim van te voren bekend gemaakt,dus zelf iets meenemen zoals een plastic tasje die je thuis vast nog wel hebt liggen?

    spatz00

    26 januari 2016 at 20:20

  24. Sla plastic tasjesdragers in stevigee boeien
    Geef ze geen kans meer, verketter ze zeer,
    Gun hun geen groen, laat hen nooit meer buiten stoeien
    Ze bevuilen onze verkommerde atmosfeer.

    Knijp ze geniepig in hun hangende oren
    Besmeer ze met veren, besmeer ze met pek
    Jaag die vuilaards op, ze wilden niet horen,
    Beschimp ze, bespuw ze met gal en met drek.

    Een drager van bont is bij hen vergeleken
    Een zoetekoeksdozeke, een mooie charmeur,
    Wij zijn onder het plastic al bijna bezweken
    Toch lopen zij rond met ons narrig malheur.

    Gedraag u, o draag slechts uw eigen tassen
    Geërfd van uw ma of uw grootje, die ziel,
    Wil vlijtig uw kolen en slipjes schoon wassen
    Maar schenk aan geen tasje van plastic asiel.

    Co

    26 januari 2016 at 20:52

  25. Helemaal mee eens! Ik hoef geen in plastic verpakte paprika!

    M. Griffioen

    26 januari 2016 at 23:16

  26. Als moeders nou eens gewoon 2 tassen mee neemt? Een tompouce geeft af, natuurlijk doen ze daar iets om heen. Ondergoed geeft niet af. De hema kan er toch niets aan doen dat moeders groenten in haar tas heeft? Heel raar om dit te hema te verwijten. Kromme logica.
    Verder eens met de stelling dat de industrie van voor in de keten aangepakt moet worden.

    Inge

    26 januari 2016 at 23:56

  27. Mensen toch! Wat ik vertelde was – dacht ik – een aardige anekdote over hoe mijn moeder en een caissière van de Hema zich met elkaar amuseerden. Mijn moeder en ik hebben er hartelijk om gelachen en ik heb er een stukje aan gewijd om te laten zien dat we ons op een malle manier wijsmaken dat we goed zijn voor het milieu.
    Aanvankelijk reageerde iedereen normáál, met gevoel voor humor, maar op een bepaald moment mengden mensen zich in de discussie met volslagen ongepaste standjes richting mijn moeder, negatieve kwalificaties links en rechts, en adviezen over hoe anderen boodschappen moeten doen. Die kregen navolging en daardoor werd het hele stuk verzúúrd!
    Het toppunt was dat degene die als een van de eersten met een negatief geladen reactie kwam, na verloop van tijd kwam klagen over alle negatieve energie in de discussie!

    Wat mij betreft sluiten we hier de discussie. Dank voor alle reacties! Hier en op Facebook.

    Ted

    27 januari 2016 at 00:33

  28. “U verzint maar wat.” zegt mevrouw van Lieshout – al dan niet met een knipoog – tegen het personeel achter de kassa. Personeel dat niets te maken heeft met het beleid van de winkel omtrent de verpakking van producten en evenmin met het overheidsbesluit om het weggeven van plastic tasjes bij een aankoop te verbieden.
    Ik snap dat mevrouw van Lieshout gewend is om de gekochte producten verpakt mee te krijgen, maar hier zet ze toch echt de verkeerde personen voor het blok. Mensen afrekenen op zaken waar ze geen schuld aan of invloed op hebben getuigt van kortzichtigheid en een gebrek aan empathie.
    Uit uw klacht bij de verantwoordelijke, of kom zelf met een oplossing.
    Mijn suggestie: koop gewoon dat plastic tasje en neem deze de volgende keer weer van huis mee. Eén extra tasje. Weegt niks, neemt geen plek in, is superhandig!

    Peter Vlonders

    27 januari 2016 at 00:35

  29. I rest my case.

    Ted

    27 januari 2016 at 01:11

  30. Voorlopig kun je bij AH je bloemkool nog steeds in een (gratis) plastic tasje doen. Vraag me af wat de hele aktie aan netto winst voor het milieu oplevert. Maar goed, beter iets dan niets.

    ingridbloemheuvel

    27 januari 2016 at 01:30

  31. Ted, is je moeder wel op de hoogte van t feit dat ook onderbroeken slecht voor het milieu zijn? Wassen zou n betere optie zijn en het eerste dilemma gelijk opgelost. :))
    http://www.hetkanwel.net/2012/02/25/bamboe-als-alternatief-voor-katoen-de-feiten-op-een-rij/

    Annie

    27 januari 2016 at 02:09

  32. Na alle reacties gelezen te hebben heeft mijn moeder besloten om voor een beter milieu in het geheel géén ondergoed meer te dragen. Ze vindt dat het tocht, maar ze heeft het graag over voor het milieu.

    Ted

    27 januari 2016 at 02:17

    • Haha, dat is dé oplossing.Ook een heel positieve houding t.o.v.het milieu. Als je zelfs het tochten ervoor over hebt, dan ben je pas een échte milieubeschermer. Grandioos!

      Gré.

      27 januari 2016 at 02:42

    • Hahaha, wat goed van je moeder! In de winter misschien een papieren slipje tegen de kou/tocht. Je hebt ook recylbare slips en bhtjes, van snoepgoed. Dus die eet je na gebruik gewoon op. Gewoon te koop bij de Xenos. Je krijgt er alleen geen gratis tasje meer bij… das dan wel weer n beetje jammer. 😜

      Annie

      27 januari 2016 at 08:26

    • En geen windjes meer laten, ammoniak hè. Hahahaha

      Peer

      27 januari 2016 at 11:40

    • oh heerlijk dit! hahaha! Je krijgt wel wat over je heen als je zoiets post hoor….Wil nog even kwijt dat wij in onze bakkerswinkel al een jaar lang 20 cent vragen voor een tasje en dat ik het afgelopen jaar nog maar een tiende van de vroegere hoeveelheid tasjes heb meegegeven aan klanten! Ik stond er zelf van te kijken! Nu de plastic broodzakken nog…

      geertrui

      27 januari 2016 at 15:53

  33. Wat dacht je ervan om je eigen schaaltje mee te nemen als je naar het afhaal restaurant gaat?

    edith

    27 januari 2016 at 04:54

  34. Mee eens, ik heb een webshop en we doen veel aan MVO, maar we zijn gedwongen om extra verpakkingen te gebruiken om een omdoos of verpakking die in principe geen extra verpakking nodig heeft. de reden hiervoor is het recht van retour binnen 14 dagen, iets wat winkels niet hebben. Koop je bijvoorbeeld een stofzuiger, dan zit die in een verpakking, om de verpakking niet te veel te beschadigen met adresstikkers, verzendlabels en post scan stikkers is het nodig om deze te verpakken in een verzenddoos. Ook bij het retour halen is opnieuw een doos of verpakkingszak nodig… Waardeloos en onnodig lijkt me. In de winkel neemt men de stofzuiger ook in een doos mee en hoeft men deze niet eerst thuis uit te proberen… Alle overige informatie wordt toch evengoed online geboden? kan me voorstellen dat men de koop ontbind als het artikel nog niet is geleverd of ongeopend retour doet, maar nu krijg je geopende verpakkingen met kapotte doos retour, kan nooit de bedoeling zijn geweest..

    Wiebe

    27 januari 2016 at 07:25

  35. Wat een reactie,s!! Van amusant tot irritant, van negatief😉 tot positief, van meelevend tot badinerend . Ik heb mij geamuseerd , en ik geloof Ted en moeder van Lieshout ook.
    Feit is wel dat dit een hele discussie op gang heeft gezet , dus dit onderwerp, plastic tasjes , brengt wel wat teweeg in onze maatschappij.
    Ik ben vlak voor het verbod op plastic tasjes die ONNODIG mee werden gegeven. Ook ik gebruikte die tasjes voor verdere doeleinden, als afvalzakje of mee naar school voor de knutselwerkjes, maar het is in principe een nobel streven dat hier een eind aan komt.
    Maar wat ik wel vind, en zo te zien aan de verschillende reactie,s velen met mij, is de vaak onnodige plastic verpakkingen, soms zelfs dubbel!, om bepaalde producten. Dat zou dan ook moeten worden aangepakt. En wat te denken van al die kleine plastic flesjes waar drinken in heeft gezeten. Daar zit geen statiegeld op , dus , hop, gooi maar weg! Ik ben zelf zwerfvuilopruimer in onze woonplaats , dus zie dit fenomeen met lede ogen aan. Kortom, er is een goed begin gemaakt met dit verbod , maar er is nog een wereld te behalen , dat zullen de meesten met mij eens zijn , denk ik.
    Tot slot , bedankt Ted en moeder , ik heb genoten van deze samenspraak(laten we t positief houden) , en blijf vooral schrijven.

    Annetta

    27 januari 2016 at 08:03

  36. Nou vind het ook de grootste onzin. Ik zou ook zeggen, begin eens bij de fabrieksverpakkingen. Volgens mij zou dat veel beter en met veel minder kunnen.

    Ging ook laatst boodschappen doen. Verschillende winkels en had nou niet zoveel tassen bij me. Ook nog onverwachtse aankopen in een kledingzaak. Wordt er ook gevraagd: moet u een tasje hebben?

    Met hoeveel tasjes zou ik dan moeten lopen.
    Potjes en bakjes meenemen. Nou dat gaat mij echt te ver.
    Ik heb nu wel altijd een tasje in mijn eigen tas zitten. Maar op de markt kun je nogsteeds je plastic tasjes gewoon krijgen/pakken

    shannon

    27 januari 2016 at 08:04

  37. Ja u heeft helemaal gelijk! En dit word dan binnen een aantal maanden plotseling bepaald!
    U zult zeggen dan doet u er toch een papiertje om?
    Maar wat doe ik dan met die X aantal dozen
    Die ik nog heb staan?
    Dus moet ik verplicht vragen of u een tasje wilt….
    En zo niet dan moet ik het u zo meegeven.
    Ik vind het weer een maatregel die is als een koe in de kont kijken.

    Ingrid

    27 januari 2016 at 08:34

  38. Zo waar.. wat ik in de bosjes zie liggen zijn de verpakkingen van de sausijzebroodje e.d. van de supermarkten.. en nog iets.. ondernemers moeten nu tasjes verkopen… betekend gewoon dat het geen kostenpot meer is maar dat de fiscus er mooi van prifoteerd. Wordt mooi belast.. dus.. leuk bedacht.. het millieu. Maar misschien is het wel slimmigheid om meer geld binnen te halen… niet dat het verkeerd is om eens goed na te denken of een tasje wel echt nodig is… altijd beter voor het millieu.

    Leen

    27 januari 2016 at 08:41

  39. Wegwerp verpakkingen v Papier zijn helaas ook ergbelastend voor het milieu!
    We zullen echt de hand in eigen boezem moeten steken en ZELF duurzame verpakking (linnentasjes ed) mee moeten nemen! Ik doe dit al jaren! En voor mij bloemkool en/of ondergoed heb ik gewoon apparte linnentasjes mee!
    Wijs niet naar een ander, maar begin bij jezelf!!

    Jet

    27 januari 2016 at 08:50

  40. Winkeliers kunnen zeker nadenken over alternatieven, maar een wereld met minder plastic begint zoals zoveel dingen, gewoon bij jezelf. Suggestie voor deze mevrouw; stop wat papier in je tas voor je volgende onderbroeken

    martin

    27 januari 2016 at 08:59

  41. ik heb een echte “boodchappen” tas en daarnaast zit er nog een tasje in die ik kan gebruiken voor ondergoed, tijdschriften etc.
    Kwestie van even doordenken. Maar dat schijnt ontzettend moeilijk te zijn.
    Liever iets of iemand de schuld geven dan zelf nadenken!!

    anita1971

    27 januari 2016 at 09:07

  42. Misschien boter op haar eigen hoofd bedrijven betalen daar al jaren voor. Maar papieren tasjes mee eens zou een optie moeten zijn.Daar gewoon voor betalen vind ik heel normaal de winkelier moet ze toch ook inkopen krijgt ze toch ook niet gratis. Of dan toch maar twee tasjes meenemen als groente en ondergoed gaat kopen.

    nicolien

    27 januari 2016 at 09:31

  43. Heb altijd meerdere tasjes bij me, voor dit soort problemen, daar kun je zelf ook rekening meehouden……

    Margot rijkschroeff

    27 januari 2016 at 09:39

  44. Als ik naar de stad ga, iets zie wat ik leuk vind en wil kopen, bijvoorbeeld een winterjas, dan neem ik geen tassen mee. Die ligt opgevouwen op de balie. Kan ik een plastic tasje kopen voor 15 cent. Dus voor € 80 euro iets kopen en dan nog betalen voor een tasje. Waarom geen papieren zak als service voor de klant? De Primark doet het ook, dus waarom de C&A of V&D niet?

    Atir Lomador

    27 januari 2016 at 10:00

  45. Wat een hoop discussie over een plastic tasje.Hebben jullie niet wat anders te doen.Ik hou het kort, en vind het goed dat die rommel niet meer gratis verstrekt wordt.

    Henkie Sinatra

    27 januari 2016 at 10:05

  46. Het punt wat de overheid wilt maken wordt een beetje gemist in dit artikel, het gaat er niet zozeer om dat de overheid expres geld wilt verdienen door geen alternatieven aan te bieden. Maar de mens moet leren dat ze zelf het alternatief zijn en dat het meer een gewoonte moet worden om van huis uit een tas mee te nemen. Onze leefomgeving wordt nou eenmaal steeds belangrijker en als er ergens typische maniertjes doorbroken moeten worden dan is het wel omgaan met het milieu. Een soort extra belasting werkt in dit geval gewoon heel goed, zorgt ervoor dat het consequentiebereik heel dichtbij komt. Het gaat om afvalpreventie, dat werkt nog altijd beter dan afval hergebruik of recycling!

    Zwarte46

    27 januari 2016 at 10:19

  47. Dan neem je extra tasjes mee in je boodschappen tas.
    Zo moeilijk is dat niet lijkt mij?

    Kelly

    27 januari 2016 at 10:20

  48. Het gaat erom dat er mensen bewust worden gemaakt van het feit dat er teveel onnodig plastic tussen het afval zit. Je moet klein beginnen om uiteindelijk groter te kunnen worden. Ik werk zelf in een winkel en moet 5 cent vragen voor een tasje, mijn klanten doen hier niet moeilijk over want zoals iedereen ondertussen weet, nemen ze een tas van huis mee. Mensen die er normaal gesproken niet bij stil staan, doen dit nu wel! Ik vind het een heel goed begin! En wat betreft verpakkingsmaterialen voor ‘ondergoed’ bijvoorbeeld, dat ligt aan de ondernemer zelf. Papier is een goedkopere en betere oplossing dan plastic.

    Stefanie

    27 januari 2016 at 10:24

    • Ik vind dat er sowieso iets moet gebeuren aan alle afval dat buiten belandt .Ik erger mij kapot aan het feit dat veel mensen alles maar van zich af lazeren.Overal liggen blikjes,lege chips verpakking, en soms nog half vol.kauwgom, papier,sigarettendoosjes, lege koffie bekertjes enz. enz. Mensen zijn gewoon te lamlendig om dit bij de vuilnis te gooien.Van mij mag overal direct statiegeld op en bij overtreding fikse boetes.

      Henkie Sinatra

      27 januari 2016 at 10:32

  49. Mensen waarom zo moeilijk doen. Ik heb wel zestig plastic tassen. Ik neem er soms een mee als ik et aan denk en anders koop ik er gewoon weer 1. Lekker moeilijk doen.je weet dat je er voor moet betalen. In de supermarkt niet anders geweest.

    denise

    27 januari 2016 at 10:59

  50. Zelfs hondenbrokken worden in plastic zakjes verpakt!!! Om daarna in de grachten van Amsterdam gegooid te worden

    tanja

    27 januari 2016 at 11:23

  51. Je zegt: ‘De overheid heeft verboden om nog plastic tasjes gratis mee te geven, maar er geen rekening mee gehouden dat de detailhandel nauwelijks meer alternatieven heeft. De papieren verpakkingen zijn door de jaren heen vervangen door plastic. En wat nu?’

    Er is best een heel aantal winkels die papieren tassen afgeven/verkopen. Ook zijn er bij groothandels allerhande vormen van papieren zakjes te vinden waar je ofwel je onderbroek ofwel je boerenkool in zou kunnen stoppen. Ik ben het volledig eens met je punt dat de verpakkingsindustrie nog wel een paar flinke stappen te zetten heeft. Maar het is niet zo dat detailhandelaars geen alternatieven meer hebben sinds het plastic tijdperk. Ze moeten alleen even wennen en hun creativiteit aanspreken. Dat kost tijd.

    De Hema-dame heeft het probleem volgens mij best creatief opgelost met een vloeipapiertje.

    MarillaEariel

    27 januari 2016 at 11:49

  52. Typisch een geval van ‘ik schuif alles lekker af op de overheid’. Als je die onderbroeken niet op je boerenkool wil leggen, wat ik al verbazingwekkend vind, neem je voortaan toch lekker 2 tasjes mee? Desnoods betaal je die 10 cent wel, maar maar nou alsjeblieft niet een probleem van deze wet die aangenomen is om een nóg groter (eigenlijk extreem groot) aan te pakken.

    Anoniem

    27 januari 2016 at 12:04

  53. Zou er ook garantie op de tasjes zitten nu, dat je er mee terug kant als het hengsel weer eens afscheurt?

    John

    27 januari 2016 at 12:11

  54. Of je nu wel of niet moet betalen voor een tasje: het ligt eraan hoe en waar het wordt weggegooid! Ergo: onzinnige aktie.

    Soep

    27 januari 2016 at 12:18

  55. Waarom kunnen die onderbroeken niet op de boerenkool? En ipv de winkel de schuld te geven v dit dilemma kan de klant ook eigen verantwoordelijkheid nemen. Had 2 tasjes mee kunnen nemen v thuis. Daar draait dit principe om. Mensen bewust re maken, niet meer zo lui en overal n nieuw tasje verwachten.
    En nu dan de onnodige plastic verpakkingen aanpakken.

    Nesser

    27 januari 2016 at 12:23

  56. De papierindustrie zie hier haar kans om tot een ongekende omzet te komen in papieren tassen en zakken…

    Cor Draijer

    27 januari 2016 at 12:35

    • Behalve dat de Papierindustrie in nederland nagenoeg kapot is gemaakt door de plasticindustrie (voornamelijk uit china)

      Patrick van Halderen

      28 januari 2016 at 10:34

  57. Ik dacht dat Ted de discussie gesloten had. Het gaat maar door! Even terug naar het begin: ik heb me kostelijk geamuseerd om het artikel. Zag het voorval helemaal voor me. leuk hoor Ted! En we kunnen er allemaal lering uit trekken: tasjes bij je hebben voortaan! 😉

    Ada van Noordwijk

    27 januari 2016 at 12:46

  58. Nou Ted, bundelen de handel!

    Betty

    27 januari 2016 at 13:02

  59. Neem je toch nog een tasje extra mee voor je onderbroeken. Wat een onzin om te staan drammen om extra verpakking om het bovenop je boerenkool te kunnen leggen…..

    Gezondverstandbegintbijjezelf

    27 januari 2016 at 13:04

  60. Ik had onderstaande tekst een paar weken geleden ontvangen.
    Steengoed!! De spijker op zijn……

    DENK HIER MAAR EENS OVER NA!!
    Bij de kassa van een supermarkt stelt de jonge caissière mij voor, dat ik voortaan mijn eigen boodschappentas meebrengt, in plaats van een plastic tas te kopen.
    “Want plastic tassen zijn niet goed voor het milieu”, zo zegt ze.
    Ik verontschuldig me en leg haar uit: “Wij hadden dat groene gedoe niet toen ik jong was!” De caissière antwoordt:
    “Ja, en dat is nou juist ONS PROBLEEM vandaag-de-dag: JULLIE generatie maakte zich niet druk om het milieu te sparen voor de toekomstige generaties!”
    Ze heeft gelijk, onze generatie had dat groene gedoe niet in onze dagen.
    Toen hadden we melk in flessen, frisdrank in flessen en bier in flessen, die we leeg en omgespoeld terug brachten naar de winkel.
    De winkel stuurde deze dan terug naar de fabriek en in de fabriek werden deze flessen gesteriliseerd en opnieuw gevuld. Wij deden echt aan recycling.
    Maar we deden niet aan dat groene gedoe in die tijd!
    Wij liepen trappen, omdat we niet over roltrappen en liften beschikten in elk gebouw.
    Wij liepen naar de supermarkt en verplaatsten onszelf niet iedere keer in een 200 PK machine, als we 2 blokken verder moesten zijn.
    Maar ze heeft gelijk: wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!
    Baby luiers gingen in de kookwas, omdat wegwerpluiers niet bestonden.
    We droogden onze kleren aan de lijn en niet in een energieverslindende machine die continu 220 volt verbruikt. Wind- en zonnen energie droogden onze kleren echt – vroeger, in onze dagen.
    Kinderen droegen de afdankertjes van oudere broers en zussen en kregen geen gloednieuwe kleren.
    Maar de jonge dame heeft gelijk! Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.
    In die tijd hadden we – misschien – één tv of radio in huis en niet een op elke kamer.
    De tv had een klein schermpje, ter grootte van een zakdoek en niet een scherm ter grootte van een kamer wand
    In de keuken werden gerechten gemengd en geroerd met de hand, omdat we geen elektrische apparaten hadden die alles voor ons deden.
    Wanneer we een breekbaar object moesten versturen per post, dan verpakten we dat in een oude krant ter bescherming en niet in piepschuim of plastic bubbeltjes folie.
    In die tijd gebruikten we geen motor maai apparaat op benzine als we het gazon maaiden.We gebruikten een maaier die geduwd moest worden en functioneerde op menselijke kracht.
    Wij sportten door te werken, zodat we niet naar een fitnessclub hoefden te gaan om op ronddraaiende loopbanden te gaan rennen, die werken op elektriciteit.
    Maar ze heeft gelijk. Wij hadden dat groene gedoe toen niet.
    Wij dronken uit de kraan wanneer we dorst hadden, in plaats van uit een plastic fles, die na 30 slokken wordt weggegooid. Wij vulden zelf onze pennen met inkt, in plaats van elke keer een nieuwe pen te kopen.
    Wij vervingen de mesjes van een scheermes, in plaats van het hele ding weg te gooien alleen omdat het mesje bot is.
    Maar, wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.
    Mensen namen de trein of een bus en kinderen liepen of fietsten naar school in plaats van hun moeder als 24-uurs taxi servicedienst te gebruiken.
    Wij hadden 1 stopcontact per kamer en niet een heel arsenaal aan stekkerdozen en verlengsnoeren om een dozijn apparaten van stroom te voorzien.
    En wij hadden geen geautomatiseerde gadgets nodig om een signaal op te vangen van een satelliet die 2.000 mijl verderop in de ruimte hing, zodat we contact konden leggen met anderen om uit te vinden waar de dichtstbijzijnde pizzatent zich bevindt.
    Maar is het niet in-en-in triest dat de huidige generatie klaagt over hoe verspillend wij ‘oudere mensen’ waren, gewoon omdat wij ‘dat groene gedoe’ niet hadden in onze tijd?
    Stuur dit door naar andere “egoïstische” oudere mensen, die (niet) zitten te wachten op een les in het behoud van moeder aarde, gegeven door “intelligente” jongeren van deze tijd.

    Sugette

    27 januari 2016 at 13:05

  61. De groot grutter en college winkeliers , verkopen fruit en groente in plastic ,soms zelfs per stuk verpakt . Winterwortelen per wortel in een stuk plastic verpakt , mandarijnen in een plastic emmer met deksel. diverse bak zuidvruchten zitten tegenwoordig in plastic potten. Het is dus dweilen met de kraan open. Wie wie bewust wil maken doet er niet zo toe want het lijkt er op dat het niet lukt . Het lukt niet de grote stroom plastic te vermijden . Aardappelen zitten nog steeds in een plastic zak , het huisvuil gaat in plastic weg , het is gewoon niet meer weg te denken . Het zelfde met de kassabon, of die niet afgeschaft kan worden , men krijgt dan de nota via de mobile telefoon . Het schijnt heel veel geld te schelen en het is beter voor het milieu . Dat de winkeliers jaarlijks voor miljoenen rondslingerende volders verspreiden met daarboven op nog eens de aller handjes en aanverwante artikelen , wordt daarbij maar niet genoemd . Als er nu eens echt een standpunt in genomen zou worden door de regering , maar dan ook een echt stevig standpunt , zou dat misschien zoden aan de dijk zetten . Wie de aanbiedingen wil lezen kan dat via internet doen , Plastic verpakking tot een minimum beperken en een tasje , als het niet anders kan voor €2-.mee geven, moet je zien hoe snel iedereen zijn eigen verpakking mee neemt . Winkelen met eigen tas is zo moeilijk niet , het is een zaak van even wennen ik doe het al tijden en het levert een hoop minder troep op .Bewuste milieu keuzes maken is een kwestie van er aan beginnen denk ik .

    Lieke

    27 januari 2016 at 13:31

  62. Ach tijdje geleden duurzame mascara besteld krijg ik in een doos. Ja echt waar een doos van 30 bij 30 cm. In Spanje vraagt men 0.1 cent voor plastic tasje. Bristol en andere zaken doen dit ook al. Helpt dus niks.

    liane

    27 januari 2016 at 13:49

  63. dat 10 cent voor de roti geklaag (en wat nou geen alternatief … neem zelf een tupperware-bak mee!) deel ik niet, maar je eindconclusie dat de rest van de wereld WEL in plastic verpakt zit deel ik met je. You nailed it! Right on the head!!

    Edo de Roo

    27 januari 2016 at 14:09

  64. Papieren zakken is ook milieu onvriendelijk, dar moeten weer veel bomen voor om gekapt worden. Zorg gewoon dat je altijd tasjes b II j je hebt! IS VEEEEEEEEEL BETER VOOR HET MILIEU, DAT WEET TOCH IEDER MENS MET EN BEETJE VERSTAND.

    Peter

    27 januari 2016 at 14:10

  65. Bij de Tuinen vragen ze zelfs geld voor een papieren tasje en ik maar denken dat die hrt gratis alernstief voor de plastic tasjes zouden worden. Niet dus. Maar bij de Turkse Toko wordt mij gewoon een gratis plastic tasjes aangeboden voor de niet verpakte broden. Daar had ik nu juist mijn linnen tasje voor meegenomen. Ik snap er niks meer van, maar blijf plastic tasjes weigeren, want dat deed ik al heel lang.

    Jollanda Helena

    27 januari 2016 at 14:15

  66. Bij supermarkten betaal je al jaren voor je tas. En daar klaagt niemand over…. Ik ben het ermee eens dat het soms lastig is. Maar kom op zeg, die 10 cent. En dan een kassière afsnauwen die er niks aan kan doen. Je had toch ook een zakje om de groente kunnen doen, dan is er niks aan de hand. En de verpakking om eten heen hoort wel gratis te zijn! Je kan immers geen beenham zo ‘bloot’ in iemand hand geven.

    ananiem

    27 januari 2016 at 14:31

  67. Moraal van het verhaal, een goed milieu begint bij jezelf (jaaa echt zelf verzonnen) en iedereen is het erover eens dat zelf n tasje meemenen een uitstekende optie is. Waar de schoen wringt is dat ‘de grote jongens’ gewoon plastic verpakkingen ed bijven produceren en stimuleren. Dan blijft het plastictasje een druppel. En voor een paar cent zullen de meeste mensen m gewoon afnemen. En wat ik al eerder ergens las, bij de supermarkten betalen we er al jaren voor en je hoort er niemand over. Ik probeer een tas van thuis mee te nemen. Soms vergeet ik t, kan ik het niet dragen en koop ik weer een tas. Waarschijnlijk ga ik naar de hel…

    Annie

    27 januari 2016 at 14:40

  68. Het geeft tóch een voldaan gevoel als je een tasje van 10 cent in de natuur gooit.
    Alle verpakkingen moet je betalen, ook die om je kant-en-klare hamburgen van de supermarkt zit, dus donderen we het net zo makkelijk weer weg…. tja, je hebt er tenslotte voor betaald!

    Watcher

    27 januari 2016 at 15:29

  69. Ja misschien had ze het ondergoed gewoon aan moeten trekken of een babykadodoosje moeten kopen voor 50 cent duurder dan een tasje en let op als je nu naar de frituur cafetaria gaat neem een pan mee dan kan je de frieten erin en de snacks er boven op dan geen plastic bakjes meer geen papieren zakjes beter zo

    ms

    27 januari 2016 at 15:30

  70. Afhaalcentrums (horeca gelegenheden) zijn wel verplicht om er ook geld voor te vragen. Ze kunnen boetes voor krijgen als ze dat niet doen.

    Victoria

    27 januari 2016 at 15:44

  71. Ted, ik geef je groot gelijk, het is komisch. Waarom er zoveel mensen zo negatief op reageren snap ik niet. Mevr van Lieshoudt zal ook wel wat ouder zijn en het daarom raar vinden om ondergoed onverpakt mee te krijgen. Vind ik ook niet eens gek. Dat komt omdat ze bij de Hema koopt, bij andere warenhuizen zit het al in een verpakking. En uw moeder had een boodschappen tas bij zich! Het is een beetje erg doorgeslagen naar mijn idee. Toen ik vorige week naar de zaterdagmarkt ging, met boodschappen tas want ik ben ook fel tegen plastic tasjes, stond ik toch een beetje raar te kijken om mijn gekochte kip in een zak mee te krijgen en daarna mijn warme gebakken visjes meekreeg in een vel papier.

    Catharina

    27 januari 2016 at 15:56

  72. Hoeveel keer moet een mens dit overkomen voor ze in het vervolg zelf een paar plastic tasjes mee neemt. Wat een gezeur. En vooral dat sneue idee dat de detailhandel dit maar moet bedenken met alternatieven moet komen. Ze zijn je moeder niet
    Kunnen klanten zelf eens verantwoordelijkheid gaan nemen voor hun acties?

    Irene

    27 januari 2016 at 16:10

  73. Alle plastic tasjes hadden meteen moeten worden afgeschaft. Die €0,15 maakt de klant niks uit en het plastic blijft 😦 Zinloos dus en de winkelier wordt er beter van,want waar blijft het geld hiervan eigenlijk ? Zinloos dit !!

    Peter

    27 januari 2016 at 16:37

  74. Geen idee hoe oud moeder van Lieshout is, maar mijn moeder is uit de tijd dat je met een botervloot naar de kruidenier ging voor een pond boter, een bord voor de zuurkool en een kan of glazen fles voor de melk. Die gingen gewoon in de tas die je van huis meenam, en als je weer terug liep naar huis gingen de spullen in dezelfde tas (dus zonder bakfiets voor alle potten en pannen) Niemand loopt tegenwoordig meer met een rieten mand op de markt of in de supermarkt, waarom niet? Nee bij Albert Heijn moet de ui in een plastic zakje, de winterpeen in een nieuw plastic zakje, de appels gaan weer in een nieuwe, en we pakken nog een zakje voor 2 tomaatjes, de sla gaat weer in een nieuw zakje, terwijl die al in het plastic zit. nog eentje voor de broccoli (makkelijk voor thuis in de pedaalprullie, dan hoeven we niet naar de Action voor een rolletje pedaalemmerzakken van 0.29 cent).En we blijven wel zo Hollands dat we bij de kassa geen plastic tas nemen (die kost namelijk 25 cent !!) want DIE hebben we wel van thuis meegenomen. We gaan dan wel weer naar de markt zonder de plastic tas die we bij de Albert Heij wel mee hadden genomen, want op de markt gaat alles nog gewoon lekker in de gratis hemdtasjes!! Zo fijn voor de pedaalprullieplasticzakjesvoorraad.
    Beste mensen in de landen om ons heen gaat het toch ook, waarom hier niet, mijn moeder kon zonder plastic-tasjes en haar moeder ook, en ik ook.
    Ik ga toch ook niet naar het zwembad, en maak stampij bij de kassa, omdat ze voor mij geen handdoek of zwembroek hebben, omdat ik te beroerd was om die mee te nemen.
    Ik zie op straat bijna alle jonge dames met de onderarm gestrekt (geen idee waarom men opeens op zo een ongemakkelijke manier een tas moet vasthouden) een veel te grote tas dragen, pas daar nou echt niet een boodschapje in? Of op zijn minst zo’n opvouwbaar boodschappentasje? Gewoon bij de Action te koop voor nog geen Euro.

    Bert

    27 januari 2016 at 16:57

  75. Ik snap de verwarring, maar om zo achterlijk brutaal tegen een verkoopster te doen, schaam je zeg.
    Wij, als mensen die in de detail handel werken, kunnen er ook niks aan doen dat maak je zelf ook al duidelijk.
    Neem je een extra zakje mee als je niet wil dat die ene onderbroek vies word, want die krijg je toch zoveel bij t online shoppen.
    Wat denk je wat dat papier wel niet kost, 1000 oerwouden?!

    Begin bij jezelf als je t zo beter wilt!

    Henk

    27 januari 2016 at 17:32

  76. Het is onzin dat er geen alternatieven zijn. Wij hebben een horecabedrijf en doen al jaren onze afhaal-catering in papieren tassen. Ja die zijn duurder maar met al het geld dat je als bedrijf binnenkrijgt voor de plastic zakjes kan dat er best af denk ik.

    S

    27 januari 2016 at 17:50

  77. Vooral de laatste alinea slaat de spijker op zijn kop! Consumenten volgen,of moeten dat, wat er vanuit de retailers aangeboden wordt. Dus bij de wortel aanpakken en niet hetgeen aan het takje gegroeid is.

    Lopikerkapel

    27 januari 2016 at 17:59

  78. Ik kocht wat kledingstukken voor mijn man . Rond de 275 euro! Ik kreeg geen tasje mee kan je met de kleding over de arm verder gaan winkelen . Met een middagje shoppen in een andere plaats. Ik vind dit te ver gaan!
    Nederland wijkt weer naar uiterste toe. Er zijn toch ook papieren tassen? Of een ander materiaal wat ook milieu vriendelijk is. Soms ga je op pad . En dan heb je geen idee wat je tegen komt. Zie je een leuke winkel in een andere stad .En dan loop je tegen een leuke kleding en dingen aan. Blijft zwaar irritant! Ook niet echt klantvriendelijk. Je wordt van al dat geneuzel doodmoe!

    Marry

    27 januari 2016 at 18:26

  79. Dat wisten ze al geruime tijd. Winkeliers die daar niets mee hebben gedaan hebben zelf boter op hun hoofd…en weinig hart voor het milieu

    G.Vink

    27 januari 2016 at 18:33

  80. Eens! Doet ook sterk denken aan het overheidsgesjoemel rond statiegeld op plastic flesjes etc. De ‘scholierenroute’ ligt er elke dag opnieuw vol mee.

    Anjo

    27 januari 2016 at 18:43

  81. De grap is inderdaad dat al het plastic er bij de eindgebruiker uit komt. Daar wordt de afvalberg opeens zichtbaar. Maar veel consumenten vragen zich af waarom verpakking in verpakking nodig is. Het probleem ontstaat veel eerder en niet bij de consument die een t-shirt koopt.

    mark

    27 januari 2016 at 18:50

  82. De overheid is vergeten om hetzelfde alle webshops te verbieden want alles wat thuisgestuurd word zit nog steeds verpakt in een HELEBOEL PLASTIC..alles zit apart verpakt in een plastic zakje!!!! Dus overheid FF op blijven letten!

    Angela

    27 januari 2016 at 19:51

    • Ted, misschien moet je nog eens uitleggen wat de essentie van dit artikel is. En volgens mij heb je een milieubewuste, leuke moeder, zo klinkt het. Leuk dat er discussie ontstaat, pijnlijk dat mensen zo respectloos tegenover een vrouw van 83 praten, die ze waarschijnlijk niet eens kennen. keep smiling.

      Eegje

      27 januari 2016 at 20:55

  83. Wat een fantastische assertieve moeder heb je! Geweldig! 🙂

    pfht

    27 januari 2016 at 19:57

  84. De bedoeling daarvan is dat je altijd zelf een plastic tas by je hebt , je kan het heus welndubbelvouwen en in ne tas doen– dat noemen ze hergebruiken.
    Mocht je daar toch lui voor zijn, is er een alternatief bedacht- je betaalt die 10 cent en zeurt niet, je kunt ook een kunstof tas voor 1 euro kopen en die misschien wel een jaar lang gebruiken,, misschien een optie???

    Itsme

    27 januari 2016 at 20:36

  85. De bedoeling daarvan is dat je altijd zelf een plastic tas by je hebt , je kan het heus welndubbelvouwen en in ne tas doen– dat noemen ze hergebruiken.
    Mocht je daar toch lui voor zijn, is er een alternatief bedacht- je betaalt die 10 cent en zeurt niet, je kunt ook een kunstof tas voor 1 euro kopen en die misschien wel een jaar lang gebruiken,, misschien een optie???
    Doordenken noemen we dat..

    Itsme

    27 januari 2016 at 20:37

  86. Het gaat niet om t milieu maar t gaat ze in den haag alleen maar om de staatskas te vullen.
    De winkelier kreeg de btw eerst terug van de belasting. nu wordt t tasje aangeslagen en moet de winkelier er omzetbelasting over betalen 21%. Daar draait t om extra geld in t laatje in den haag.

    C

    27 januari 2016 at 21:40

  87. Beste mevrouw, gewoon 5 onderbroeken over elkaar aantrekken bij de toilet van de HEMA, thuis wassen en verder niet zeuren. Neem je verantwoordelijkheid en stop met zeuren om niks.

    Jacqueline

    27 januari 2016 at 21:53

  88. Afgelopen Sinterklaas een playmobile auto gekocht voor onze kleinzoon en inderdaad een vuilniszak vol met verpakking de auto was 15 centimeter en de verpakking 60 . Daar is winst te behalen voor de natuur en een tas meenemen is prima ,Je kleren in een andere tas ,probleem opgelost .Wat een gezeur over een tasje
    .

    Joke

    27 januari 2016 at 22:10

  89. Ik voel me steeds bezwaart om geld te moeten vragen voor een tasje in de winkel en daarom hebben wij voor de mensen die echt een tasje zijn vergeten de prijs zo laag mogelijk gehouden (5cent) Gelukkig zijn een hoop mensen goed voorbereid, maar andere mensen proppen onze kleding tussen hun boodschappen of in hun handtas tussen hun sleutels, make-up en sigaretten. Nu mogen onderbroeken waarschijnlijk niet geruild worden maar stel dat het een shirtje was en ze wilde het een paar dagen later ruilen? Dan had ik voor die 5 cent liever een tasje erbij verkocht ipv dat er vlekken of beschadigingen op zitten. De overheid moet de leveranciers aanpakken. In Elke doos die binnenkomt zitten de shirts en broeken per stuk verpakt in plastic!! Zo zonde.

    Anita

    27 januari 2016 at 22:33

  90. Wat fijn dit te lezen. Zojuist pakte ook nog even een volle (!!!) boodschappentas met plastic uit als opvulmateriaal voor een online bestelling. Zelfs in Nepal is dat beter geregeld door een soort katoen-papiertas. En daar kan het blijkbaar ook goedkoop. Of stofzuigers, ook zo’n farce met max wattage. Ik doe er 3x zo lang over. Alsof dat milieubewuster is.

    Saskia

    27 januari 2016 at 22:45

  91. Haha, prachtig, zie het echt voor me.
    Het gaat om de humor van de situatie mensen, niet om het feit dat de overheid nu extra omzetbelasting binnenkrijgt (ja, dit is waar), niet om het zelf verantwoordelijkheid nemen en een beter milieu dat bij jezelf begint. Het gaat zelfs niet om de ontzettend grote mond van mevrouw van Lieshout, die waarschijnlijk binnen de context niet als zodanig geïnterpreteerd is. Het gaat om de bijna koddige generatiekloof, en ook weer niet. Want iedereen, ongeacht of ze het nut er van inzien of niet, moet wennen aan de nieuwe situatie. En dat lijdt soms tot grappige situaties, waar dhr. van Lieshout over vertelt. Dat schijnt hij best goed te kunnen…Dus lighten up! Blijkbaar doet de nieuwe maatregel nogal wat stof opwaaien, maar de essentie van de anekdote gaat zo een beetje aan de helft hier voorbij. Meneer van Lieshout, ik vind dat u het allemaal prachtig verwoord heeft. Dat kunt u in uw ecologisch verantwoorde bio afbreekbare hippie zak steken 😉

    Julianne

    27 januari 2016 at 22:45

  92. Ik hou helemaal niet van boerenkool….

    Gaby

    27 januari 2016 at 23:28

  93. We recyclen in nederland ons plastic dus ik vind dit echt complete onzin, ondanks dat ik al jaren mijn eigen tassen meeneem en voorheen al vaak genoeg zei nee heb geen tasje nodig.

    Haal liever het plastic van de komkommers en broccoli af, een levend product wordt verstikt, zodat het eerder kapot gaat.

    Al die verse groente die voorverpakt is onzin, appels op piepschuim in dik plastic ipv de hoeveelheid appels die je daadwerkelijk wilt hebben in dun plastic, verplicht het mensen tenminste ook niet tot meer kopen dan ze nodig hebben.

    Daar kan men juist een hoop plastic mee besparen.

    En de opmerkingen neem een foldertje mee van thuis, uh nee heb een nee/nee sticker op de deur.

    Reclame folders is de reinste papierverspilling, ik kijk wel op de app.

    Vind een verbod op huis aan huis reclame eigenlijk veel logischer, dat scheelt veel bomen oh en ook plastic aangezien het tegenwoordig kant en klaar in plastic wordt aangeleverd.

    Nikita

    27 januari 2016 at 23:35

  94. Helemaal mee eens. Als je ziet hoeveel plastic er om de kleding zit die bij ons in de winkel komt, dan denk je echt van, dit kan niet de bedoeling zijn!!

    Jantina

    27 januari 2016 at 23:52

  95. De enige die er beter van wordt is de winkelier. Hij hoeft geen zakjes meer weg te geven, tenzij hij er 5 cent voor berekent. Kassa. Wij consumenten moeten dus eisen dat, als wij geld moeten betalen voor een plastic zakje, er onderaan de rekening een korting wordt gegeven voor het hiervoor in rekening gebrachte bedrag. Hij voldoet hiermee juridisch aan de door de overheid gestelde onzinnige eis. Het zakje wordt betaald en korting geven is niet verboden.

    Pauudje

    28 januari 2016 at 00:22

  96. DENK HIER MAAR EENS OVER NA!!

    Bij de kassa van een supermarkt stelt de jonge caissière mij voor, dat ik voortaan mijn eigen boodschappentas meebrengt, in plaats van een plastic tas te kopen.

    “Want plastic tassen zijn niet goed voor het milieu”, zo zegt ze.

    Ik verontschuldig me en leg haar uit: “Wij hadden dat groene gedoe niet toen ik jong was!” De caissière antwoordt:

    “Ja, en dat is nou juist ONS PROBLEEM vandaag-de-dag: JULLIE generatie maakte zich niet druk om het milieu te sparen voor de toekomstige generaties!”

    Ze heeft gelijk, onze generatie had dat groene gedoe niet in onze dagen.

    Toen hadden we melk in flessen, frisdrank in flessen en bier in flessen, die we leeg en omgespoeld terug brachten naar de winkel.

    De winkel stuurde deze dan terug naar de fabriek en in de fabriek werden deze flessen gesteriliseerd en opnieuw gevuld. Wij deden echt aan recycling.

    Maar we deden niet aan dat groene gedoe in die tijd!

    Wij liepen trappen, omdat we niet over roltrappen en liften beschikten in elk gebouw.

    Wij liepen naar de supermarkt en verplaatsten onszelf niet iedere keer in een 200 PK machine, als we 2 blokken verder moesten zijn.

    Maar ze heeft gelijk: wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!

    Baby luiers gingen in de kookwas, omdat wegwerpluiers niet bestonden.

    We droogden onze kleren aan de lijn en niet in een energieverslindende machine die continu 220 volt verbruikt. Wind- en zonnen energie droogden onze kleren echt – vroeger, in onze dagen.

    Kinderen droegen de afdankertjes van oudere broers en zussen en kregen geen gloednieuwe kleren.

    Maar de jonge dame heeft gelijk! Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.

    In die tijd hadden we – misschien – één tv of radio in huis en niet een op elke kamer.

    De tv had een klein schermpje, ter grootte van een zakdoek en niet een scherm ter grootte van een kamer wand
    In de keuken werden gerechten gemengd en geroerd met de hand, omdat we geen elektrische apparaten hadden die alles voor ons deden.

    Wanneer we een breekbaar object moesten versturen per post, dan verpakten we dat in een oude krant ter bescherming en niet in piepschuim of plastic bubbeltjes folie.

    In die tijd gebruikten we geen motor maai apparaat op benzine als we het gazon maaiden.We gebruikten een maaier die geduwd moest worden en functioneerde op menselijke kracht.

    Wij sportten door te werken, zodat we niet naar een fitnessclub hoefden te gaan om op ronddraaiende loopbanden te gaan rennen, die werken op elektriciteit.

    Maar ze heeft gelijk. Wij hadden dat groene gedoe toen niet.

    Wij dronken uit de kraan wanneer we dorst hadden, in plaats van uit een plastic fles, die na 30 slokken wordt weggegooid. Wij vulden zelf onze pennen met inkt, in plaats van elke keer een nieuwe pen te kopen.

    Wij vervingen de mesjes van een scheermes, in plaats van het hele ding weg te gooien alleen omdat het mesje bot is.

    Maar, wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.

    Mensen namen de trein of een bus en kinderen liepen of fietsten naar school in plaats van hun moeder als 24-uurs taxi servicedienst te gebruiken.

    Wij hadden 1 stopcontact per kamer en niet een heel arsenaal aan stekkerdozen en verlengsnoeren om een dozijn apparaten van stroom te voorzien.

    En wij hadden geen geautomatiseerde gadgets nodig om een signaal op te vangen van een satelliet die 2.000 mijl verderop in de ruimte hing, zodat we contact konden leggen met anderen om uit te vinden waar de dichtstbijzijnde pizzatent zich bevindt.

    Maar is het niet in-en-in triest dat de huidige generatie klaagt over hoe verspillend wij ‘oudere mensen’ waren, gewoon omdat wij ‘dat groene gedoe’ niet hadden in onze tijd?
    Stuur dit door naar andere “egoïstische” oudere mensen, die (niet) zitten te wachten op een les in het behoud van moeder aarde, gegeven door “intelligente” jongeren van deze tijd.

    Geschreven door: Rob Berg

    17 februari 2015 · Amersfoort

    Cathy

    28 januari 2016 at 00:43

    • ik ben het hier helemaal mee eens

      sandra

      28 januari 2016 at 09:08

    • Haha, geweldig verhaal en zeer to-the-point. Ik vraag ook altijd hoe vaak men op wintersport gaat en hoeveel vliegkilometers men maakt naar verre exotische vakantieoorden.

      Jaap Lampe

      28 januari 2016 at 12:17

  97. Volgende keer een krant of keukenrol meenemen moeder van Lieshout, niet zeiken en aanpassen!

    Arno Raijmakers

    28 januari 2016 at 00:46

  98. Jammer zeg. Kassa meisje lastig vallen omdat Ze zich aan de regels van de overheid moet houden. Hou toch op met je kleinzierig gezeik.

    tom

    28 januari 2016 at 03:58

  99. Bij de Action kosten ze 3 cent.
    Als je op een 3, 4, 8 of 9 uitkomt zijn ze dus feitelijk gratis.
    Zo kan je een klein voorraadje nieuwe tasjes opbouwen voor kleine impuls kledingaankopen. Gewoon het nieuwe tasje opgevouwen in je tas bewaren.

    Handig

    28 januari 2016 at 06:05

  100. Goed beschreven en helemaal waar! De plastic tasjes zijn wel een goed begin vind ik overigens maar is slechts een druppel op een gloeiende plaat.

    Anneke

    28 januari 2016 at 07:21

  101. Volgens mij is de kern van dit verhaal het feit dat er niet zoveel wordt gedaan aan het verpakkingsgedrag van de producenten van de spullen die we kopen. En dat daarmee het ongemak van de consument, die geen plastic tasje meer krijgt, slechts een druppel op de gloeiende plaat is in het wezenlijke probleem.

    Het gaat dus niet om de onderbroeken bij de boerenkool. Dat is slechts een voorbeeld. De discussie zou daar dus niet over moeten gaan.

    Marco

    28 januari 2016 at 07:37

  102. Heel fijn dat je zelf een tas meeneemt, maar om nou zo te doen tegen een medewerkster die alleen maar uitvoert wat haar is opgedragen is naar mijn mening niet helemaal eerlijk. Ik werk zelf bij de hema en ons is kort door de bocht gezegd dat we gewoon geen tasjes meer mogen meegeven.
    Ook mogen we er eigenlijk geen vloei omheen doen, omdat dat voor glazen en kaarsen is.
    De bedoeling van dat je een eigen tas meeneemt is dat je alles zo kan meenemen.

    Anouk

    28 januari 2016 at 08:22

  103. Het is dan dus ook de bedoeling dat je een eigen tas meeneemt die je hergebruikt. Niet ingewikkeld lijkt mij…

    Javada

    28 januari 2016 at 08:33

  104. hoe kan ik iets nog ruilen als het vies is door bijv vis wat ook in de tas zit??
    ik heb niet altijd een nieuwe schone tas waar ik kleding in kan doen

    als ik een broek koop van 100 euro dan verwacht ik er wel een tas omheen,
    gelukkig geven de kleding winkels hier nog gewoon gratis plastic tasjes, tenminste de duurdere

    om een onderbroek mag geen tas, maar als je op de markt groenten/fruit koopt krijg je er zonder problemen een tas om, word geen eens gevraagd of je dat wel wilt en je hoeft er ook niet voor te betalen, dit is weer wel toegestaan.

    zelf koop ik gewoon tasjes, ik hergebruik ze nl, als prullenbak zakjes, en in de keuken gebruik ik ze dagelijks.
    regelmatig hoef ik voor de tasjes niets te betalen,
    het zit nl zo
    moet je 0.98 afrekenen dan word het afgerond en betaal ik 1 euro, dan doe ik er gewoon een tasje van 0.05 bij, en dan nog hoef ik maar 1 euro af te rekenen, want het word dan afgerond naar 1 euro
    en zo blijf ik gewoon de tasjes gratis krijgen en heeft de winkel geen voordeel, want anders steken ze die 2 cent mooi in eigen zak

    dat er veel overfbodig verpakt word ben ik het mee eens, waarom koeken per stuk verpakken, paprika’s, komkommers in plastic, onzin
    maar het gaat nu gewoon veel en veel te ver

    hahahaha ik zie me al zoals eerder beschreven, met een pan naar de snack bar gaan om daar frite in te doen, potje voor de sauzen, bakje voor de snacks. rot op zeg! wat een onzin!!!

    hagelslag en weet ik wat vers uit de schep??
    nee dank je wel, dan koop ik het niet meer,
    wie weet wie er met zijn vieze handen en snutneus boven heeft gehangen, en dan moet ik dat nog opeten??? gatverdamme zeg!
    ik weet hoe het er in de fabrieken aan toe gaat, met verwerken van voedsel, heb er jaren gewerkt als opzichter. kom dus niet met het verhaal, je weet niet hoe het verwerkt word. nou geloof me daar zijn zeer strenge regles, en zal nietmand met snotneus of vieze kinderhandjes aan het voedsel komen

    sandra

    28 januari 2016 at 09:04

  105. Helemaal mee eens. Zo’n domme actie en manier van bewust worden. Misschien moeten ze zich daar eens bewust van worden

    Gerda van erp

    28 januari 2016 at 09:06

  106. Hallo….

    De Hema heeft wel papieren zakken.
    Want bij de vers afdeling krijg je er wel een zakje om heen.
    Dus daar hebben ze het wel.
    Dus dat kunnen ze ook bij de kassa leggen deze papieren zakjes..

    Chan

    28 januari 2016 at 09:09

  107. Het werkt dus! Je ma wil geen 10 cnt betalen voor tasje. Dus minder plastic in milieu 🙂

    K.Opdam

    28 januari 2016 at 09:10

  108. In jou geval is het miss handig om meerdere tasjes mee te nemen van thuis, probleem opgelost!! Een cassiere aanvallen die ook alleen maar haar werk doet en de opdrachten krijgt, vind ik laag.

    Corina

    28 januari 2016 at 09:19

    • Precies dat bedoel ik dus, hoe verkoopsters tegenwoordig behandeld worden die ook alleen maar hun werk doen is schandalig

      Chantal

      28 januari 2016 at 12:10

  109. Wat een zeikwijf ben je om iemand van de Hema zo af te zeiken terwijl die enkel maar de opgelegde regels volgt. Treurig leven heb je dan zeg…

    Wim

    28 januari 2016 at 09:22

  110. De klant moet bewust worden, niet de Hema.

    Leo

    28 januari 2016 at 09:29

  111. Leuk geschreven artikel, maar het klopt niet.
    Over verpakkingen die vooraf door de producenten om producten wordt gedaan wordt verpakkingsbelasting geheven. De regelgeving hiervan is zo ingewikkeld, dat sommige bedrijven genoodzaakt waren om bij de invoering van de verpakkingsbelasting (al heel wat jaren terug) een extra persoon in dienst moest nemen. Veel extra plastic verpakkingen zijn op verzoek van / of door schuld van de consument door de producent aan het product toegevoegd. De irritante blisterverpakking is bedacht om diefstal te voorkomen. Het plastic om de komkommer is omdat klanten klaagde over hygiëne. Verpakking om verpakking is soms onzinnig.
    Papieren verpakkingen is een goed alternatief, maar een plastic zakje of PE zakje is relatief makkelijk te maken. De regelgeving (als haccp) omtrent productie de papieren verpakking is net zo moeilijk of misschien moeilijker dan geldt voor plastic.
    De producenten voor papieren verpakkingsmaterialen zijn weggeconcurreerd door de plastic industrie. Redenen: De consument heeft jarenlang onnadenkend voor plastic gekozen. De plasticindustrie kon de zakken per stuk zo goedkoop inzetten dat de papieren zakken hier niet tegenop kon boxen. Zelfs nu nog. En overheid heeft jarenlang de Papierindustrie met regels en onnodige druk bestookt dat heel wat bedrijven zijn gestopt. Maar dan het ergste: Europa! Terwijl de Nederlandse producenten veel geld moesten investeren om hun producten aan alle Europese regels te laten voldoen, kregen bijvoorbeeld de Polen SUBSIDIE van de EU om bedrijven te starten en machines aan te schaffen die aan de regels voldoen en ze worden nog minder gecontroleerd ook!
    Inmiddels zijn er in nederland weinig producten van papieren verpakkingen dat je wel uit het buitenland moet halen. Niet erg duurzaam. Azie doet niet aan opnieuw bomen planten als je bomen kapt tbv papier te maken (FRC) en het transport is ook niet erg milieuvriendelijk.
    Plastic is noodzakelijk omdat veel producten langer vers blijven in plastic. We hadden met zijn allen alleen al veel eerder wat beter moeten nadenken.
    Bij onze bakkerij kun je zelf je speciale broodjes (zoals croissants) pakken. Je mag dan een papieren of een plastic zakje pakken. 9 van de 10 consumenten pakken plastic..
    Helaas heeft de consument met hun geklaag bij de middenstander om een steviger alternatief voor de “snel scheurende zakken” het plastic gebruik bevorderd.
    Bovendien kijken we naar de prijs: een PE broodzak kost nog geen 1 ct per stuk. Een papieren broodzak (wat trouwens beter is voor je brood) kost ca 3 ct per stuk.
    En geloof niet in de duurzaamheid van 100% gerecycled papier: De energie die het kost om oud papier schoon te krijgen, zware metalen eruit te halen en opnieuw te verwerken weegt niet op tegen het maken van nieuw papier.
    M.a.w. papier kan in de helft van de gevallen een goed alternatief zijn, maar dan moeten we het ook wel echt willen. Niet alleen de overheid en de EU, maar ook de detailhandel EN de consument!
    En die laatste is ook de voornaamste rede van dubbele verpakkingen: ja, ik wil wel een klein tussendoortje kopen, maar wel in een voordeel verpakking. En we willen 100% zeker zijn dat iets vers is

    Patrick van Halderen

    28 januari 2016 at 10:31

  112. Heel eerlijk: ik vind het een beetje een overdreven reactie. Het voelt als een stampvoetende verontwaardiging, maar volgens mij niet helemaal terecht. Het wordt al een tijdje aangekondigd en als iemand niet het risico wil lopen met boodschappen onder de arm naar huis te willen kun je pro-actief zijn en tasjes van thuis meenemen. Is nog duurzamer en beter voor het milieu ook! Dat is toch belangrijker dan of je moeder’s nieuwe onderbroeken bij de boerenkool in moeten? In de volksmond heet dat “first world problems”… Verder heb je wel gelijk dat het hypocriet is om bij het één gratis tasjes te verbieden en bij de ander zich niet te bemoeien. Maar misschien komt dat nog? Ik ben al blij met deze eerste stap naar een betere, schone wereld! 🙂

    Kimberly

    28 januari 2016 at 10:47

  113. En de mevrouw in dit verhaal is ook wel heeeel erg vriendelijk voor de verkoopster maar niet heus, zij kan er toch niks aan doen dat de overheid bepaald dat er betaald moet worden voor een tasje en haar baas geen alternatief beschikbaar heeft? Verkoopsters worden echt behandeld als stronk, bah!!

    Chantal

    28 januari 2016 at 12:06

  114. Stop een recycling tasje mee van de zeeman is een bolletje stop hem inje jas.altijd een tas bij de hand.super handig.

    gea

    28 januari 2016 at 12:29

  115. Ga lekker janken in een hoekje domme pauper.. Geen eens 10 cent over hebben voor een plastic tasje..
    Die verkoopster kan er ook niks aan doen!
    Het gaat er om dat de consument bewust wordt, want die is over het algemeen behoorlijk naïef…

    Peter

    28 januari 2016 at 12:52

    • Tuurlijk, ik ben wel bewust, geloof me, maar als ik de melk over sta te gieten in een fles, in de supermarkt, komt er toch echt iemand naar me toe.
      En waar zit de melk in verpakt in de supermarkt???????????
      Plastic.
      en de komkommer, plastic, end.
      Dus begin niet over bewustwording.

      kawacees

      29 januari 2016 at 09:44

  116. Dat kom door dat het meeste word in gepakt door UNILEVER en dat is een staatsbedrijf
    Wij als ondernemer moeten geld vragen voor de plastictasjes en maken daar winst op dus meer omzet en meer belasting betalen
    Ik geef aan dat de plastictasjes zijn verwerkt in de producten die ik verkoop

    Gerrit

    28 januari 2016 at 12:57

  117. Boter op het hoofd of niet, je moet ergens beginnen en de consument mag ook gestuurd zelf een beetje meedenken. Je gaat toch ook niet winkelen zonder portemonnee? “portemonnee? Tasje mee”. Ik geef de slogan gratis weg…..

    Tom loman

    28 januari 2016 at 13:05

  118. Veranderingen hebben tijd nodig. Over een jaar zijn we erop ingespeeld.

    Jan

    28 januari 2016 at 13:49

  119. Het is trouwens ‘moeder Van Lieshout’ en niet ‘moeder van Lieshout, tenzij de dame in kwestie de moeder is van de persoon of plaats Lieshout.

    Ruben

    28 januari 2016 at 14:13

  120. Oplossing: de winkel zeeman heeft hier al over nagedacht. Het statiegeld tasje. Je koopt een nylon opvouwbaar tasje voor een euro statiegeld. Als het stuk gaat of op is, ruil je het om. Voor mij werkt het al een paar maanden. Ja, ben gaan oefen met een paar alternatieven. En het werkt. Ik heb het standaard in mijn handtas en te pas en onpas gebruikt.👍

    Agnes

    28 januari 2016 at 15:59

  121. Zijn er nou zo weinig lezers die de clou van het verhaal snappen? Iedereen valt over het ondergoed en de boerenkool. Al die milieubewuste mensen bestellen dus blijkbaar niets via internet. Want dan weet je pas wat overbodig gebruik van plastic is. En ook van karton. Want door het overdreven gebruik van vulplastic moeten de dozen ook groter. Ik ben het er mee eens dat je moet betalen voor je plastic tasje. Maar de overheid zou inderdaad ook de bedrijven moeten aanspreken op hun manier van verpakken en/of verzenden.

    Annemie

    28 januari 2016 at 16:10

  122. Och alsjeblieft zeg. Wat een geneuzel.

    Kyr

    28 januari 2016 at 16:50

  123. Je kan ook gewoon zelf iets ondernemen en een extra plastic tasje erin doen. En anders maar 10ct betalen. Zeuren om het zeuren noem ik dit.

    Tessa

    28 januari 2016 at 17:05

  124. Als verkoopster had ik met een stalen smoel het ondergoed in een gebaksdoosje gedaan en hier- buiten het zichtsveld van deze zeikklan-t een tompoes bovenop geprakt. Alstublieft mevrouw; fijne dag!

    Denise

    28 januari 2016 at 17:59

    • Hahahahaaaa! Da’s een goeie! Aanpakken dat mens.

      Gerdy

      28 januari 2016 at 18:07

  125. Vind het eerlijk gezegd gezeur.Waar hebben we t over.Wel 8€ voor een maaltijd en zeuren over 10 cent voor een plastic tasje.Ik ben heus geen milieufreak,maar het is tijdig aangekondigd en toe je er ook denkt,het is nu eenmaal zo.Tip:neem twee tasjes mee in je handtas.Verkrijgbaar voor 1€ per stuk in diverse winkels.Nemen geen ruimte in en ze zijn eindeloos te hergebruiken.!!

    annekelamers@hotmail.com

    28 januari 2016 at 18:03

  126. Niet zo moeilijk doen. Het is 2016 mensen..!
    Oplossing 1:
    Winkelpersoneel zet ongevraagd die €0,10 op de bon en geeft gewoon een tasje mee
    Oplossing 2:
    Je doet niet moeilijk en betaalt €0,10 als er om gevraagd wordt.

    En nou ophouden met zeuren en doorgaan met leven. Wat een probleem zeg, sneu hoor!

    Ronald van der Meer

    28 januari 2016 at 18:54

  127. Ik vraag me af: waarom worden fabrikanten (opnieuw) ontzien? Ik wil geen groente in plastic! en waarom kunnen er geen papieren zakjes worden gebruikt? De tijd dat er bomen gekapt werden voor papier is al lang voorbij. En als het al gebeurd, dat bomenkappen, is er wettelijk vastgelegd in Europa dat er nieuwe bomen voor moeten worden teruggeplaatst. Productiebossen zijn er al 10-talle jaren. Maar dat terzijde. Bijna alle papieren zakken worden overigens gemaakt van gerecycled papier. Net als karton en krantenpapier. Terug die papieren zakjes. Maar de regering en Eu moeten het aanpakken vanaf de bron. De fabrikanten dus.

    Kike

    28 januari 2016 at 19:17

  128. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. En zeur niet meteen over anderen. Beetje slap.

    Sluismans

    28 januari 2016 at 19:49

  129. Jammer dat de verkoopster het op haar bord krijgt,zij doet haar werk en volgt de regels!!

    Petra

    28 januari 2016 at 19:59

  130. Gewoon een eurotop kopen en altijd meenemen. Heb je geen problemen en spaar je wel het milieu. Heb je de plastic smurrie al gezien die wij mensen veroorzaken in de oceanen. Ik bedoel maar. Denk aan de toekomst van onze nazaten. Neem je eigen boodschappentas mee. Ik doe het al jaren. Je went er snel aan.

    Anneke

    28 januari 2016 at 21:25

  131. wat een onzin om voor zakjes die je eerst gratis krijgt er ineens 0,15 cent voor te vragen.

    wham

    28 januari 2016 at 21:30

  132. Ik vind dat de winkelier dan voor een alternatief moet zorgen. Nu is het allemaal wel kort door de bocht, 10 cent of niets. Ook vraag ik mij af, waar die 10 cent naartoe gaat. Naar het milieu of in de zakken van de winkelier. Een erg hypocriete maatregel van onze betuttelende overheid. En Nederland weer eens op zijn smalst.

    Willem Witteveen

    28 januari 2016 at 22:21

  133. Mijn werkgever (Würth Nederland) heeft in onze winkels de plastic tassen vervangen door stevige papieren versies. Werkt prima..!

    Tony

    28 januari 2016 at 23:23

  134. Minder plastic oke, minder plastic tasjes oke, minder plastic verpakkingsmateriaal oke, …. jammer dat JIJ dat allemaal wel doet maar de “buren” niet. Is een wet maar houd iedereen zich er ook echt aan? Gelukkig hebben we nog papier. Daar kan men nog veel hulpjes van maken.

    theo van der heijden

    28 januari 2016 at 23:37

  135. In mijn jeugd, als we chinees gingen eten, stuurde mijn moeder ons met een pan naar de afhaal chinees om zoveel porties nasi of bami te halen. Dat werkte prima. Ik zie dan ook niet in waarom alles nu ineens in plastic bakjes moet. Ik neem al jaren mijn eigen tas en mand mee als ik boodschappen doe, omdat ik geen nut zie in het verzamelen van honderden plastic tassen die nooit meer gebruikt worden, behalve als ontoereikende vuilniszakken. Ik heb er geen problemen mee om geen gratis plastic tasjes meer te ontvangen, en ik verdom het om te betalen voor iets wat ik sowieso niet nodig heb. Punt.

    Maar toch ben ik het met Ted eens: de regering heeft wel boter op het hoofd. Die tien-cent regeling is alleen maar weer een nieuwe manier voor iemand – de regering of de plastic tassen fabrikant – om geld aan ons te verdienen. De consument meer plastic-bewust maken… jaja… alsof dat wat helpt als er geen toereikende alternatieven geboden worden. Brood in plastic zakken, vlees in plastic bakken met krimpplastic, chips in plastic zakken… dranken in plastic flessen… De hele wereld is intussen van plastic, en de consument – die daarin geen enkele inbreng heeft – moet weer betalen! Idioterie!

    Bobo Sims

    29 januari 2016 at 00:29

  136. Waarom dan niet in van die ouderwetse papieren groenteboer zakken? Je pakt toch iets in als verkoopster kom op zeg. Dat de verkoopster er niets aan kan doen OK, maar de Hema faalt hier.
    Belachelijk dat mensen het opnemen voor de klantonvriendelijkheid van de Hema . De Primark was zijn tijd ver vooruit dit met hun papieren tassen al meer dan een jaar. Ik wil geen plasic tas, en ook geen statiegeld tas doei

    nile

    29 januari 2016 at 02:09

  137. Kom op zeg we moeten ergens beginnen. De verpakkingen zijn de volgende waar we wat aan gaan doen. Je neemt maar gewoon een tas mee van huis. We vonden de rookregels eerst ook betuttelend, maar dat heeft toch vrij goed uitgepakt. Ik vind het heerlijk die rookvrije restaurants.

    esther

    29 januari 2016 at 07:17

  138. Helemaal mee eens. En dan krijgen wij in zwijndrecht grote plastic containers aan huis om plastic te verzamelen. Dus ik koop eerst een plastic tasje voor 10 euro cent om deze vervolgens te vullen met plastic en weg te gooien in de container????? Hoezo over nagedacht regering😈

    Jolanthe

    29 januari 2016 at 08:08

  139. Als jij eens wist hoeveel plastic tasjes mensen vragen praat je wel anders! Mensen moeten lekker zelf tasjes meenemen in plaats van een tasje te vragen. Wat voor moeite is dat nou? Net als papieren tasjes, zorgt ook voor rommel en meer boskappingen! We zullen een keer om de aarde denken, nee alleen maar aan jezelf dat je het vervelend vind een tasje mee te nemen. Egoïstisch.

    Lisa

    29 januari 2016 at 10:05

  140. Echt belachelijk dit. Ze weten geen raad meer hoe ze de bevolking moeten melken. Alles wordt duurder alleen de salarissen blijven hetzelfde. Je moet voor alles betalen. Ga ja naar de SEH word je erop gewezen dat dit bezoek jou je eigen risico gaat kosten….wat moeten we!!!!!Pijn lijden en dood neervallen op de dubbeltjes Letten. …?????? Of zeggen we zijn vluchteling dan krijgen we alles voorelkaar…..Toch meneer Rutte!!!!!😈😈😈😈

    RS

    29 januari 2016 at 10:06

  141. Wat een gezeur over die tasjes zeg. ..of hoe dingen verpakt mee gegeven moeten worden. …het gaat erom dat we zelf bewuster worden. ..en je kunt zelf als je weet dat je onderbroeken gaat kopen een extra kleiner tasje meenemen. .kleine moeite toch! En wat ik ook vindt is het respect naar winkelpersoneel ook dat zijn mensen en die hoef je niet af te zeiken of negatief aan te vallen over de manier van verpakken. …we moeten eens wat positiever in het leven staan. …winkel personeel kan er ook niets aan doen.
    Respect voor ieder allen. ..

    karen oostermann

    29 januari 2016 at 10:40

  142. En wat te denken van komkommers, paprika’s enz. die tegenwoordig vacuüm verpakt zijn. Zo’n onzin en onnodig

    Diana van Kuik

    29 januari 2016 at 11:00

  143. Ze verplichten je nu om de tasjes te betalen. Als je er niet voor wil betalen, moet je de spullen in je handen meenemen. Of een tas meenemen. Dit heb je niet altijd bij je. Hoe kunnen ze nu controleren of je wel of niet heb betaald als je met je spullen Door de winkel loopt. Zolang er nog heel veel spullen in plastic wordt verpakt, heeft het geen zin om deze maatregel toe te passen, terwijl er geen andere oplossing wordt geboden.

    Rene Wessels

    29 januari 2016 at 14:07

  144. Plastieke tasjes worden toch gerecycled!
    De verkopers en verkoopsters zien nu niet of het artikel is gestolen of betaald, men kan nu makkelijk het artikel meenemen en niemand die het in de gaten heeft, ik vind het diefstalgevoelig!

    Lenie

    29 januari 2016 at 18:20

  145. Ik gebruikte de plastic tasjes altijd om afval in te doen; ze werden dus hergebruikt.
    Nu moet ik daar speciaal zakjes voor kopen; zo wordt het verbruik dus echt niet minder!

    Hanni

    29 januari 2016 at 18:55

  146. Je moet ergens beginnen voor een schonere wereld, iedereen kan zichzelf aanwennen zelf een tas mee te nemen of er altijd 1 standaard in je handtas te hebben. En al die andere plastic verpakkingen, daar moet inderdaad ook iets aan gedaan worden.

    Mariette

    29 januari 2016 at 19:00

  147. Ted, wat een geweldig stukje…..gezien ik jouw moeder ken, van jaren geleden….zie ik de verontwaardige blik al….GE-WEL-DIG…Vindt jouw manier van schrijven, sowieso prettig om te lezen….

    marjolein

    29 januari 2016 at 19:32

  148. Onzin artikel, neem zelf tasjes mee. Waarom miet de winkel voor het vervoermiddel betalen en/of dat verschaffen ?

    Susan

    29 januari 2016 at 22:21

  149. Wat een onzin, in italie hebben ze al veel langer geen plastic zakjes meer, dat wil zeggen, ze hebben zakjes gemaakt van mais en dus biologisch afbreekbaar, net zo sterk als een gewoon plastic zakjes en in Nederland maar door gaan met moeilijk doen, kijk eens over de grens, kunnen we nog veel van leren.

    Alies

    29 januari 2016 at 23:35

  150. Helemaal mee eens…paprikas per stuk in plastic verpakt, net als wintertenen, komkommers…. Belachelijk! Doe daar wat aan! En het alternatief van papier moet meer geboden worden…

    ruud

    30 januari 2016 at 09:29

  151. Het is zo simpel: zelf een tas meenemen of 10 (of iets meer) cent betalen. Juist doordat er mensen zoals jij bestaan, die dat niet willen betalen, heeft de regel effect. En ja, je moet ergens beginnen en er zijn altijd dingen die erger of vervuilender zijn. Ach het meiske van de HEMA had in elk geval weer een vreemd verhaal te vertellen thuis. Die 10 cent in de snackbar lijkt me eerder uit onwetendheid van de ondernemer dan uit commercieel oogpunt en zo niet dan staat hem dat vrij;)

    Rink

    30 januari 2016 at 10:23

  152. Wat een nare reactie van mevrouw Lieshout jegens de caissière! Zo’n vrouw zou ik niet graag aan mijn toonbank willen. Ze had ook vriendelijk kunnen vragen of er wat vloeipapier omheen kon.

    In plaats van dat mevrouw van Lieshout de schuld bij zichzelf legt (“Verdraaid, ik heb maar één tas meegenomen voor alle soorten boodschappen”) en voor één keer weigert 10 cent te betalen voor een tasje, wordt de schuld gelegd bij de ondernemer. Lekker makkelijk! Toch heeft dit wellicht bij mevrouw Lieshout een lichtje doen branden: volgende keer op z’n minst twee tasjes mee te nemen. Doel bereikt toch?

    In het onderwijs werkt het ook zo: huiswerk niet gemaakt –> consequentie. Doel: leerling laten ervaren dat consequentie erger is dan huiswerk maken en zo hem volgende keer wél het huiswerk laten maken. Groter doel: de leerling leert de stof beheersen.

    Het is duidelijk: per 1 januari moet men betalen voor plastic tassen met als doel het grootverbruik te verminderen en het milieu te ontzien. Dit is voor mij al een grote stap voorwaarts! Neemt niet weg dat er nog steeds onnodig veel producten in plastic worden verpakt.

    Marjo

    30 januari 2016 at 14:18

  153. Wat een onzin uberhollandse pessimistisch zeik artikel. Alle kleine veranderingen zijn positief. Ja er moet nog veel gebeuren maar er gebeurt wel IETS! En dat ze haar ondergoed niet op de boerenkool wil leggen, ze legt haar boerenkool dan wel los in de tas? Of heeft ze daarvoor wel een tasje betaald?
    Ik heb een stoffen tas bij me met daarin meerdere kleine tasjes. Stel je voor zeg dat je wat moeite zou moeten doen poeh poeh.

    We zijn het er wel allemaal over eens dat er wat moet gebeuren, maar zolang wij er zelf maar geen “last” van hebben!

    Ik vind het een goede zaak en hoop dat dit het tipje van de ijsberg is in het aanpakken van al die plastic soep!

    fio1982

    30 januari 2016 at 14:27

  154. Het beste en stomste alternatief is om eigen bakjes mee te nemen ….
    Er is veel te veel plastic in omloop met allerlei gevolgen voor dieren én mensen…
    Verpakkingen krijgen we niet meer open..alleen met veel moeite…
    Opvoeding is er niet écht meer qua zulke dingen, dus het wordt overal weggegooid…
    Ik pleit voor ouderwetse papieren zakjes….
    Maar dat kost weer hout én dus bomen….
    Ikzelf weet het niet meer. ?????????

    Jacqueline van Bree

    30 januari 2016 at 22:50

  155. Een aantal jaren gelden hadden ze bij mijn supermarkt een plastic bol waar mensen schone plastic zakken in konden gooien die ze over hadden, dan kon den andere mensen zo’n plastic zak pakken als ze die nodig hadden. Helaas is dit systeem na een jaar afgeschaft omdat er veel grapjurken allemaal afval in die plasticbol stopten . Ik bewaar mijn plastic tassen en gebruik de dunne tasjes voor mijn vuilnis de dikkere plastic tasjes gebruik ik als ik spullen verkoop op een vlooienmarkt. Plastic blisterverpakkingen om gebruiksvoorwerpen verwijder ik na de aankoop in de winkel en laat het daar achter. Verder gebruik ik idd veel nylon tasjes, mijn fietstas en evt mijn jaszak. Sommige groenten en fruit waarvan de schil of de buitenste bladeren toch verwijderd worden hoeven van mij niet verpakt in plastic. Bij supermarkt doosjes vragen voor je boodschappen en evt levensmiddelen delen met buren of familieleden. Dat deed ik met mijn oude buurmsn en ik het ook met mijn nieuwe buurvrouw te kunnen doen.

    Elvera

    30 januari 2016 at 23:11

  156. Helemaal mee eens!!!!
    Stond ook bij de Chinees met 8 verschillende bekertjes en bakken. Onmogelijk zo mee te nemen. Het is helemaal doorgeslagen vooral alsik de verpakte komkommer in mijn zelf meegebrachte waarschijnlijk door kinderhandjes gemaakte big shopper moet stoppen.

    Nancy

    30 januari 2016 at 23:16

  157. Wat een stom stuk zeg. Alle mensen willen altijd maar overal een plastic tas omheen omdat ze het leuk vinden om met dat merk over straat te lopen. Al kopen ze nog zoiets kleins en hebben ze al 10 tassen bij zich er moet en zal nog een plastic tas omheen. En nu hoeven ze die ineens niet meer en nemen ze zelf 1 tas mee, of een plastic tas extra. Hele goeie actie dit dus.

    Tim

    31 januari 2016 at 01:45

  158. Ik werk in een bloemenwinkel en moet af en toe lachen om de tasjes waar we geld voor moeten vragen. Alle bloemen zitten in plastic hoesen die wij vervolgens ( wel gescheiden ) weg gooien. Alle planten komen binnen in plastic bakken merendeel wegwerpfust . En zo is er nog veel meer. Pakt eerst het grote werk eens aan. Door het verbieden van de gratis tasjes komt er voor ons veel werk en papier extra bij. Want wij pakken dus wel alles in!!!

    Miranda

    31 januari 2016 at 01:58

  159. Wat een bulshit en dat om een plattic zakje ?Wij moesten ons kapot schamen dat we het zo ver hebben laten komen , waar mensen stonden als zie iets uitpakten , daar vond je ook het plastic terug .
    We hebben het zelf zo ver laten komen .

    Peter

    31 januari 2016 at 07:39

  160. 25 cent is echt te veel als ze dat durven te vragen zou ik zeggen dat ook de huur ook nog betaald moet worden. Schiphol heeft het juist begrepen: 1 cent. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Het is ook nog volledig legaal.

    Plastic tasjes voor eenmalig gebruik in de ban doen, dat kan ik begrijpen. De Nederlandse maatregel gaat veel verder.

    Ridwan Alblas

    31 januari 2016 at 09:54

  161. Het is inderdaad een punt van hygiëne om dit te verpakken. Volgens mij wassen zwerfvuil ook één van de redenen om de gratis plastictasjes aan te pakken. Dat lijkt goed te lukken.

    Rik

    31 januari 2016 at 11:37

  162. Jaja…al die zeurende mensen dat kleding of ondergoed ingepakt MOET worden. Ik als winkelmanager,in een kledingzaak ,heb gewoon geen keus! Papier is te duur en wij krijgen al dat gezeur over ons heen…wij hebben het niet bedacht om voor de plastic tasjes geld te vragen! En denk je dat het voor ons leuk is als een klant kleding retour brengt wat boven op een zak vis ligt! Dat kan niet zo de winkel in! Neem je eigen tas mee en als alternatief is er een plastic tas. Dan blijft de keus aan u en is er een hoop gemopper minder.

    S. Versteeg

    31 januari 2016 at 11:48

  163. wat ik me afvraag is of al die mensen die nu zoveel commentaar leveren op bovenstaand stukje voor 1 januari ook geen plastic tasjes wilden ontvangen als ze wat kochten . Begrijp me niet verkeerd ik vind het prima om een tas mee te nemen. Maar bij bepaalde spullen mag je wel een papiertje verwachten als inpak materiaal

    wilma

    31 januari 2016 at 17:39

  164. Sommige mensen moeten ook altijd wat te zeuren hebben he….. De schrijver van dit stuk is er één van. Wordt er eindelijk wat gedaan aan al die nutteloze gratis plastic tasjes is het weer niet goed…. Echt wat wat Bennie dan sneu zeg!

    Neem lekker een tasje van huis mee voor je ondergoed…… ‘Eisen’ bij de kassa dat je aankoop verpakt wordt maar zeuren over de kant-en-klare verpakkingen, vraag jezelf eens af, wie heeft er hier nou eigenlijk boter op z’n hoofd?

    Eeuwige zeurpieten zoals jij vind ik zo sneu, get a life

    Luc

    1 februari 2016 at 00:17

  165. Jank niet zo en neem gewoon een plastic tasje van thuis mee als je gaat winkelen!

    Erik

    1 februari 2016 at 03:06

  166. En dan schaffen ze glas af om bier te drinken en gaan ze over op plastic….. Logica??

    Sjeng

    1 februari 2016 at 18:40

  167. Tis schandalig maar aan de andere kant als ze nu weer papierenzakken gaan aan bieden gaat het ten koste van de bomen dus hoe je het ook doet het is nooit goed. ..

    Claudia bodemeijer

    1 februari 2016 at 20:36

  168. we verzamelen al jaren plastic apart in dus,…wat is nu ineens het probleem?
    ik vat het niet, ook niet dat gemeentes ondanks hun eigen regelgeving het gescheiden afval vervolgens jaren lang gewoon weer op 1 bult smeten, en als je er een ambtenaar naar vroeg, werd je doodleuk verteld dat wij burgers er dan in ieder geval alvast aan konden wennen. dus… ons de wet voorschrijven onder het mom goed voor het milieu! en ze er zichzelf vervolgens circa 10 jaar lang niet aan houden? en wie pakt eigen wetgeving niet naleven nu aan?,…juist, niemand!!! boter op hun hoofd?? ik zeg plank (biels dikte) voor hun kop, maar gewoon de middenstand alsmede de gewone man zieken met zinloze wetgeving/regels….en dus problemen veroorzaken ipv. oplossingen voor echt prangende zaken aanleveren!

    kees

    3 februari 2016 at 13:45

  169. Bij mijn “afhaalchinees” vroegen ze ook of ik een plastic tasje wilde. Tuurlijk, hoe moest ik dat eten anders meenemen. Op mijn vraag wat er met die 10 centjes gebeurde, moeten jullie die aan de belasting betalen, voor het milieu? Nee hoor. Dus iedereen betaalt gewoon 10 cent of 5 extra voor wat “vroeger” gratis was. Niks voor het milieu dus!

    Elly

    8 februari 2016 at 23:13

    • Veel minder mensen nemen een plastic tasje willen geen 5 cent uitgeven

      b

      7 mei 2016 at 19:16

  170. ik denk dat mevrouw van Lieshout een geweldig mens is met heel veel gevoel voor humor. Dus Ted geniet maar lekker van haar er zijn al genoeg azijnzeikers op de wereld.

    wilma

    9 februari 2016 at 16:23

  171. Ze verwacht van de hema de service die je bij duurdere zaken krijgt ze is waarschijnlijk hetzelfde soort persoon dat ziet als er 5 cent korting ergens niet is afgegaan.

    JE KRIJGT WAAR JE VOOR BETAALD WAAROM SNAPPEN MENSEN DAT NIET?

    ga je naar een mc donalds verwacht je dan hetzelfde als een 5 sterren restaurant nee waarom zou bij een winkel dan wel?

    ..

    7 mei 2016 at 19:14

  172. Is je moeder er inmiddels aan gewend dat ze meerdere katoenen zakjes meeneemt als ze boodschappen doet? Vind ik zelf heel logisch.

    Mathilde Maijer

    6 oktober 2016 at 12:15

    • Moeder van Lieshout kleedt zich ter plekke om. Ze trekt het nieuwe ondergoed in de winkel aan en legt het oude keurig op de stapel terug.

      Ted

      6 oktober 2016 at 15:22

  173. Al deze wereld verbeteraars kunnen beter gaan verhuizen naar India, daar kunnen de mensen echt nog wat leren. 60% van het plastic dat in de oceaan beland komt uit India, komt nog bij dat ze ook heel veel plastic verbranden daar om energie op te wekken en al die giftige dampen gaan gewoon de lucht in en wat doen jullie zeuren dat iemand graag een tasje wilde om hun ondergoed.

    Kranten meenemen van huis, ga jullie je ff heel snel schamen, je hoort allang een nee/nee sticker op de deur te hebben, niks nuttelozer dan die folders en kranten door de bus, daar heb je hele handige apps voor.

    We hebben in Nederland een hele mooie oplossing om plastic te recyclen en dat wordt heel driftig gedaan, zelfs meer dan verwacht, laten we dan niet zo moeilijk doen over een gratis tasje in de winkel.

    Nikita

    1 maart 2017 at 15:01

  174. […] gratis plastic tasje zijn verboden en Nederland neemt massaal z’n eigen tas mee op boodschap! In dit verhaaltje gaat het over een probleempje wat je daarmee kan overkomen. En het legt even de zere vinger bij het […]

  175. Ik denk dat je moeder er aan wennen moet haar eigen shoppers mee te nemen. Het punt is dat we ontzettend veel wegwerpmateriaal gebruiken, terwijl dat eigenlijk niet nodig is als men zijn eigen tassen meeneemt. Papier is wel een goed alternatief voor de retailindustrie.

    https://goedkopeverpakkingen.nl/Verpakkingen/draagtassen/papierendraagtassen

    Pim Battem

    16 april 2018 at 11:24

  176. Fijn die tax op plastiek, maar wij als consument hebben geen keus. De slager of de visboer weigeren hun producten mee te geven als je zelf iets meeneemt om het produkt in te doen. Bang voor bacterieen en aanklachten.

    Wil wor

    3 juli 2023 at 13:36


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.