tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Het achterhaalde gelijk van de camera

leave a comment »

De camera heeft altijd gelijk. Althans, dat was zo. Als ergens een camera verscheen, gingen deuren open die voor anderen gesloten bleven. Dat viel me voor het eerst op toen consumentenprogramma’s met camera’s bedrijven overvielen om klachten opgelost te krijgen. De dreiging van exposure zorgde ervoor dat bedrijven snel het probleem oplosten. Nog steeds gaan deuren meestal open als er camera’s aankomen. Ik zag een flutprogramma op tv waarin BN’ers op de vlucht zijn voor een soort opsporingsteam. De BN’ers vluchtten illegaal de metro in en toen ze er niet meer uit konden, belden ze vrolijk de meldkamer en die liet ze toen onbeboet wegkomen.

Maar de macht van de camera is tanende. Ze zijn door de jaren heen steeds kleiner geworden en iederéén heeft tegenwoordig een camera, dus het voordeel dat de “officiële” media hadden, is zo goed als weg. 

Ik gaf het voorbeeld van de camera die ingezet werd om klachten op te lossen. Ik zei dat de camera altijd gelijk heeft. Doordat degene met de camera het verhaal vertelt, heeft hij de macht over het verhaal. Als de camerabezitter de ander wil neerzetten als een ploert, dan kan hij dat doen zonder dat de ander daar iets tegen kan beginnen.

Dat principe wordt langzamerhand doorzien en veel mensen pikken dat niet meer. Die zien iemand met een klein cameraatje die zíjn waarheid gaat vertellen en dat kan een totaal ander verhaal zijn dan dat van degene die voor de lens van die camera staat. 

Is dat waarom journalisten steeds vaker belaagd worden? Misschien heeft dat er wel iets mee te maken. Wellicht ook het gegeven dat de media steeds vaker kiezen voor het oppervlakkige van de sensatie. Hoe minder de diepte of de nuance opgezocht wordt, hoe minder de journalist zich onderscheidt van de ramptoerist.

Written by Ted

5 juli 2022 bij 07:23

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: