tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

We need to talk about Cosby

leave a comment »

‘We need to talk about Cosby’ is een vierdelige docuserie die zeer de moeite waard is; ik heb hem al op een Belgische tv-zender gezien en was gefascineerd. Bill Cosby wordt erin afgeserveerd om zijn gedrag jegens vrouwen. Te zien van maandag tot en met donderdag op NPO2 om 22:10 uur.

De docu schetst een prachtig beeld van hoe we met de ogen van vandaag naar gisteren kijken; het is buitengewoon interessant om te zien dat tal van sociale en maatschappelijke elementen uit die tijd in het nu zijn gepasseerd. Een van de opvallendste voorbeelden daarvan is het gegeven dat in publieke interviews Cosby er prat op ging dat hij vrouwen drogeerde. De visie van vandaag wil dat hij dat deed omdat hij boosaardig was. Maar uit zijn houding blijkt dat helemaal niet en ook niet uit het feit dat hij er niet op werd aangesproken. Het is, voor wie open staat voor het idee dat Cosby geen monster is, duidelijk dat het in zijn kringen niet ongebruikelijk was om te experimenteren met pilletjes en drankjes en tripjes en hallucinaties, dat Cosby in de veronderstelling verkeerde dat drugs gebruikt mochten worden om vrouwen te verleiden. En hij maakte daar ook geen geheim van: Cosby deed zo’n pilletje niet stiekem in het glas van de dame die naar zijn hotelkamer was genood, maar vertelde haar dat hij dat gedaan had (ik weet niet of hij daar consequent open over was, hoor!). In de getuigenissen van de vrouwen komt dat hier en daar wel naar voren, maar het bleek voor de dames toch te moeilijk, in de mores van die tijd, om zo’n consumptie te weigeren.

Cosby was een grootheid in de strijd voor de rechten van mensen van kleur en een boegbeeld in de strijd tegen racisme, en zo iemand van zijn sokkel trekken, doet pijn. En dat is dan ook het fraaie van de serie: er is voldoende aandacht voor het goede dat Cosby heeft gedaan; daardoor haalt ‘We need to talk about Cosby’ het standbeeld van Cosby wel neer, maar richt het tegelijkertijd ook een monument voor hem op. – Ga zien die serie!

Written by Ted

21 augustus 2022 bij 07:26

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: