tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Uitdrukkelijke toestemming

with 2 comments

Dit ‘Ikje’ uit de NRC van vandaag trof me, omdat het zo intiem en treffend laat zien dat er voor sommige mensen geen hoop (meer) is op seks. Volgens de hedendaagse normen kan seks alleen nog met wederzijdse, uitdrukkelijke toestemming, en deze meneer houdt zich daar keurig aan, maar je snapt wel dat geen enkele vrouw op zijn avances in zal gaan.

In mijn eigen jongere jaren ging het vaak zo dat ik niet zeker wist of ik seks wilde met iemand. Niet zelden begon ik er dan toch aan, bijvoorbeeld omdat ik werd overgehaald of omdat ik nieuwsgierig was. Als ik dan gaandeweg te weten kwam dat ik niet wilde, ging ik meestal toch door, omdat ik het stom vond om halverwege te stoppen. In een kwart van de gevallen, schat ik, overwon de weerzin het en maakte ik alsnog een einde aan de seks, maar meestal dan toch met schuldgevoel, omdat ik – al of niet terecht – vond dat ik die ander misleid had.

Dat kan nu niet meer. Iemand moet nu expliciet toestemming geven. Dat is wel zo duidelijk voor die ander, maar maakt het niet zo makkelijk voor jezelf. Voor twijfel is geen ruimte. Ik bedoel: als je eenmaal ‘ja’ hebt gezegd, mag die ander ervan uitgaan dat je toestemming hebt verleend, en dan kan de weg terug toch een stuk lastiger zijn. (Bijvoorbeeld letterlijk: dan ben je meegegaan naar een buitenwijk in Den Helder en dan stop je met seks en dan zegt die ander: ‘Geen seks? Nou, dan zie je zelf maar hoe je terugkomt in Maastricht. De eerste bus gaat over een uur of vijf.’)

Voor mannetjes die uit de duinen komen is daarmee de kans wel zo goed als verkeken. Er zal zelden of nooit twijfel ontstaan; ik denk dat geen enkele vrouw zo’n mannetje het voordeel van de twijfel gunt. Hij moet terug de duinen in en als hij geen geld heeft voor betaalde seks, rest hem alleen het perspectief van de eigen hand.

Written by Ted

2 september 2022 bij 16:46

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Herkenbaar. Als ik niet was overgehaald af en toe, was ik er nooit aan begonnen. Niet met mannen en niet met vrouwen. Stel je toch voor! En af en toe was het een klein beetje afzien, ja… maar dan wist ik daarna toch beter wat wel/niet werkt voor mij.

    Leuntje

    2 september 2022 at 19:51


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: